0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csehországnak sikerült legyőzni az afrikai sertéspestist

Az Európai Unióban elsőként Csehországban sikerült felszámolni az afrikai sertéspestis (ASP) betegséget. Miután 2018 áprilisától nem észleltek újabb kitörést, minden korlátozást, ami emiatt érte az országot, hivatalosan is megszüntettek.

Csehországban két évvel ezelőtt találták meg az első afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót az ország déli részén található Zlín város melletti erdőben. Ezt követően az Egészségügyi Világszervezetnek (OIE) még 220 elhullott fertőzött esetet jelentettek az országból, mindegyiket ugyanebből a déli régióból. 2018. április 19-e óta azonban – köszönhetően a szigorú intézkedéseknek – egyetlen ASP kitörést sem észleltek már, így az Európai Bizottság javasolta a Csehországgal szemben alkalmazott összes korlátozás megszüntetését.

Csehországban az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint kizárólag vaddisznó fertőződött meg az ASP vírusával, házi sertés nem betegedett meg.

Az afrikai sertéspestis első megjelenését követően az Európai Unióban felállítottak egy állat-egészségügyi sürgősségi csoportot, ami szigorú intézkedéseket és hosszú távú stratégiát dolgozott ki a betegség felszámolására. A sürgősségi csoport a megalakulása óta szorosan együttműködik a nemzeti és a regionális hatóságokkal.

Csehország sikeres harca az afrikai sertéspestis felszámolására az uniós sürgősségi csoport által meghozott célzott intézkedések végrehajtásából állt. Ennek lényege a kitörés körzetének szigorú zárlata, megfigyelés alá helyezése, a körzetből az állatok, illetve a hasított testek szállításának azonnali megtiltása volt. Emellett a vaddisznóállomány intenzív vadászatát is elrendelték a zónát körülvevő területeken, elvágva így a vírus terjedésének lehetőségét.

Az Európai Bizottság sajtóközleményében Vytenis Andriukaitis, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa elmondta: Csehország példája azt mutatja, hogy amikor az EU-ban kifejlesztett eszközöket és stratégiákat megfelelően alkalmazzák, a betegség ellenőrizhető és felszámolható. Csehország sikere a többi tagország számára is mintául szolgálhat. A bizottság szerint a hosszú ideje tartó mentesség indokolatlanná teszi a kereskedelmi korlátozások fenntartását az Csehországgal szemben.

A csoport által kidolgozott stratégiát próbálják végrehajtani Belgiumban is, a betegség által legutóbb érintett tagállamban. Itt 2018 szeptemberében jelent meg a fertőzés, azóta 550 elhullott vaddisznótetemet találtak, ebből 28 az elmúlt héten pusztult el. Belgiumban szintén nem találtak vírust a házi sertésekben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/pigprogress.net