0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezek az ételek javítják az agyműködést

A szervezetünkbe bevitt ételek nagy hatással lehetnek agyunk egészségére és szerkezetére. Az agynak sok energiára van szüksége, napi kalóriamennyiségünk körülbelül húsz százalékát elhasználja. Fontos, hogy jó minőségű tápanyaghoz jusson. Mutatjuk, melyek a legegészségesebb agyműködést serkentő ételek.

Olajos halak

Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Egy 2017-es tanulmány szerint azok, akiknek magasabb az omega-3 zsírsav szintje, gyorsabb az agyi véráramlása. Ez kapcsolatba hozható a jobb kognitív képességgel.

Legjobb omega-3 zsírsav források: lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia.

Jelentős mennyiség van még a szójababban, diófélékben és a magvakban, különösen a lenmagban.

Étcsokoládé

Az étcsoki kakaótartalma jelentős. A kakaó flavonoidokat tartalmaz, melyek rendkívül hatásos antioxidánsok. Az antioxidánsok különösen fontosak az agy egészségének megőrzésében. Azáltal hogy segítik az oxidatív stressz csökkentését, hozzájárulnak az időskori kognitív hanyatlással járó betegségek megelőzéséhez.

Kutatások bizonyítják, hogy minél több kakaó van az étcsokiban, annál jobban támogatja a memóriát. Hatására növekszik az agy neuroplaszticitása, a képlékenységre való képessége, mely könnyebbé teszi az új dolgok megtanulását.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök is gazdagok flavonoidokban. Ezáltal nekik is nagy szerepük van a gyulladások csökkentésében. Emellett javítják az agysejtek közötti kommunikációt és a neuroplaszticitást. Tehát, könnyebben tanulunk és az emlékezőképességünk is fejlődik.

Fogyasszunk minél több földi epret, szedret, áfonyát, fekete ribizlit és faepret.

Diófélék és magvak

A diók és magvak is rendelkeznek a fent említett jótékony hatásokkal. Ezen kívül nagyon gazdagok E-vitaminban. A kutatások szerint fogyasztásukkal fejleszthetőek a kognitív képességek és csökken az Alzheimer kór kockázata is.

A legmagasabb E-vitamin tartalmú diófélék és magvak: napraforgó mag, mandula, mogyoró.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák ugyancsak jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaznak, melyek antioxidáns hatásukkal felveszik a harcot a szabad gyökökkel. Minél idősebb valaki, sejtjei annál inkább ki vannak téve az oxidatív stressznek. Ennek során a szabad gyökök kerülhetnek túlsúlyba, és veszélyeztethetik az agy egészségi állapotát is.

Ezeket a teljes értékű gabonákat érdemes fogyasztani: barna rizs, árpa, bulgur, zab.

Tojás

Az egyik legjobb napindító étel, hisz nem csak védi, de serkenti is az agyat. Sok benne a B6- és B12-vitamin, valamint a folsav, melyek – többek közt – javítják a memóriát.

Brokkoli

A brokkoli gazdag glükozinolátokban. Ennek köszönhető rákellenes és agyserkentő hatása. A benne lévő C-vitamin és flavonoidok is hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez.

Hasonlóan magas glükozinolát tartalommal rendelkeznek az alábbi keresztesvirágú zöldségek: kelbimbó, kínai kel, káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta.

Avokádó

Az avokádó tele van jótékony hatású telítetlen zsírokkal, melyek támogatják az agy egészségét. Azáltal, hogy csökkenti a magas vérnyomást kisebb lesz az esélye a kognitív funkciók hanyatlásának.

További egészséges, telítetlen zsírokban gazdag ételek: mandula, dió, kesudió, földimogyoró, chia- és lenmag, szójabab, hal.
Forrás: medicalnewstoday.com