Back to top

Így lehet még több szobanövény az otthonunkban

A szobanövényekkel szebbé és karakteresebbé varázsolható az otthonunk. Nem csak emiatt érdemes körülvenni magunkat esztétikus és hasznos növényekkel. Egészségesebbé és boldogabbá tehetnek bennünket. Mutatjuk hogyan, és azt is, miként fér el belőlük még több a lakásban.

Használjuk az ablakot

A legtöbb szobanövény számára elengedhetetlen a sok napfény. Szóval adja magát, hogy az ablak közelébe vagy az ablakpárkányra helyezzük őket. Egy kisebb polcrendszert is készíthetünk az ablakméretünkre szabva, hogy több növény kerüljön a fény közelébe. Fel is akaszthatjuk őket. Ha többet szeretnénk egyszerre feltenni, akkor lógassuk fel őket a függönytartóra, kiváló függöny helyettesítő.

Dekorációs drótháló

A lakás bármely szegletét feldobhatjuk egy dróthálós dekorációs elemmel. Nem foglal sok helyet a falra függesztve, ráakaszthatjuk a kaspókat és még néhány növénygondozó kelléket is (például kisebb kannákat és metszőollókat).

Az asztalra és a polcokra is helyezhetünk dróthálóból készített virágtartó elemeket.

Kis konyhakert

Ha szeretnénk friss fűszernövényeket növeszteni a konyhában, több megoldás lehetséges. Nem csak az ablak közelébe tehetjük őket. Ha van egy nagyobb konyhapultunk, ott is elférnek, de egy – a szekrény alá felfúrt – tartóra is aggathatjuk őket. Magára a szekrényre is tehetjük, vagy fellógathatjuk rá a fűszernövényeket.

Finom az illatuk és az ízük, és még az egészségünkre is jótékony hatással lesznek.

Mennyezetre függesztés

A mennyezetre felaggatott növényeket a legváratlanabb helyekre tehetjük, például a fürdőszobába, a kamrába vagy az ebédlőbe.

A futónövények nagyon jól mutatnak ezzel a megoldással. Felfüggesztett hálóba vagy rúdra is lehet helyezni őket. Ha kicsi az otthonunk ez az egyik legpraktikusabb megoldás, hogy zöldebbé és természetközelibbé tegyük. A zöld szín nem csak feldobja a lakásunkat, de biztonságérzetet ad és megnyugtat bennünket. A színterápia szerint azok akiket több zöld vesz körül, életigenlőbbek, derűlátóbbak és kiegyensúlyozottabbak.

Falművészet

Használjuk ki a falat maximálisan. Nem csak a polcokon tárolhatóak a szobanövények. Izgalmas dróthálós megoldást is alkalmazhatunk a falon, de elhelyezhetjük őket a festményeink vagy a képeink között.

Kisebb dekorációs polcokban vagy szélesebb képkeretben igazán jól mutatnak, különösen a futónövények.

Mi magunk is létrehozhatunk a szobanövényeinkből műalkotásokat. Fából készült táblákra, dróthálóra, csomózott vagy hímzett alakzatokba helyezhetünk úgynevezett Air Plant-eket, vagyis Tillandsia-t, ami nem pusztán légkönnyű növény, de légtisztító hatása is van. Nincs gyökere, az egész növényt beborító vízfelvevő pikkelyszőrön keresztül jut a szükséges tápanyaghoz, ezért akár egy faágra vagy dróthálóra felkötözve is megél.

Guruló polcok

Ha már a falon, a mennyezeten és a felfüggesztett polcainkon nincs hely, jöhetnek a guruló polcok. Praktikusak, mert több növény is elfér rajtuk, és még a helyüket is változtathatjuk. Ha üres és szürke egy sarok a lakásban, oda tolhatjuk, de ha munka vagy ebéd közben több zöldre vágyunk, közelebb vihetjük őket magunkhoz.

Forrás: 
inhabitat.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szivárványos íriszek

Néhány késő tavaszi, nyár eleji nősziromfajt mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk ezekhez a különleges, néha kissé kényes szépségekhez.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Bálint György: Műveljük a kertünket

A 100. születésnapjához közeledve dr. Bálint György kertészmérnököt, az ország Bálint gazdáját otthonában kerestük föl. Gyurka bácsi, mint általában, most is nagyon jól öltözött volt, kényelmes fotelben ülve várt. Antónia asszony teával, kávéval, frissen sült gyümölcskenyérrel kínált.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.

Átmeneti segítség a csemegekukorica- és zöldbabtermelőknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére két készítményre adott ki szükségfelhasználási engedélyt június 26-től augusztus 31-ig, egyebek közt csemegekukorica és zöldbab-állományokban.

Biológiai védekezés: antagonista gombával a botrítisz ellen

Az integrált termesztésben a vegyszeres beavatkozások visszaszorítására törekednek, amiben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai védekezési módszerek. Olaszországban a közelmúltban engedélyezték a Polyversum nevű biológiai készítményt, ami az antagonista Pythium oligandrum mikrogombát tartalmazza.