Back to top

A pingvintenyésztés is üzlet

Az elmúlt években alaposan átrajzolódott Hollandiában azon farmokon tartott fajok összetétele, melyeket kifejezetten üzleti célból tenyésztenek madárbarátok, állatkertek számára. Mivel ezek legnagyobb felvevőpiaca napjainkban a Kína, ahol különösen keresettek a pingvinek, ezért is tenyésztenek egyre többen ilyen különös tollasokat.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ne gondoljuk, hogy holmi extravagáns hobbiállattartók vásárolnak pingvineket Hollandiából – többnyire azok rendelnek ezekből a madárfajokból, akik madárparkot, állatkertet szeretnének nyitni, de szép számmal akadnak olyan hotelek is, melyek vendégcsalogatónak szeretnének beszerezni néhány példányt közülük.

Leginkább a pápaszemes pingvint vásároljak, de a Humboldt is keresett, ám ebből jóval kisebb a kínálat.

A pápaszemes pingvin mintegy 70 cm magas, s a hímeket a tojóktól külsejük alapján nem lehet megkülönböztetni. Afrika déli területein honosak, arrafelé, ahol a tengeráramlatok miatt a víz kifejezetten hűvös. Ezzel is magyarázható, hogy kontinensünkön is könnyen tartható s jól szaporodó madarakról van szó. A tojó általában 2-3 zöldes színű tojást rak, s ha ezeket a fogságban elszedik tőle, még egy fészekaljjal hálálja meg a gondoskodást. A kotlási idő 4-5 hét között változik. A tenyészfarmokon a géppel keltetett fiókákat áldozatos munkával kézzel nevelik föl, a második fészekaljat viszont már a pingvinekre bízzák, melyek nemcsak megbízható kotlók, hanem gondos szülők fogságban is. A kézzel nevelt példányok feltűnően ragaszkodóak, fajtársként követik gondozóikat, de a tapasztalatok alapján nem alakul ki ember-állat között olyan erős kapcsolat, mely miatt később tenyésztésbe ne lehetne őket venni.

A pingvinek lételeme a víz, hiszen repülni nem tudnak, teljes mértékben a vízi életmódhoz alkalmazkodtak,

de a tenyészfarmokon egy kisebb kolónia számára is elegendő egy néhány köbméteres medence.

A kínaiak is sokat tanulnak a hollandoktól, így – úgy tűnik – hamarosan Kína már pingvinek tekintetében is önellátó lesz. Egy azonban biztos, a pingvinüzlet most virágzik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

A rejtélyes csalogány

A fülemüle közismert, legendásan szép éneke Arany János költeményében még per tárgyát is képezi. Vajmi keveseknek adatik meg azonban, hogy közelebbről is megfigyelhessék ennek a viszonylag szerény külsejű tollasnak az életét. Pedig igen gyakori madár hazánkban.

Összefogás a ragadozómadár-mérgezések visszaszorítása érdekében

Természetvédelmi, mezőgazdálkodói, vadgazdálkodói, állatorvosi és rendőrségi szervezetek közösen próbálják visszaszorítani a ragadozómadár-mérgezéseket. Ezek hátterében jellemzően háziállatok és apróvadak "védelme áll" - emberre is veszélyes szerekkel.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Nem csak üres mekegés: érzelmeket közvetítenek a kecskék

A londoni Queen Mary Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a kecskék képesek a legapróbb érzelmi változásokat is felismerni társaik hangjelzéseiben.

Amit a vadgázolásról tudni érdemes

Sajnálatos, de fennáll a veszélye a vad és a gépjármű találkozásának autópályán, autóúton vagy közúton egyaránt. Nappal kevésbé, éjszaka viszont, mikor a vad aktívabbá válik, bármikor bekövetkezhet a szerencsétlenség. Az esetek többségében a gépjárművezetőnek esélyese sincs elkerülni az ütközést, a vad olyan hirtelen és váratlanul ugrik ki az útra a semmiből, hogy nincs lehetőség lereagálni azt.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Pluszpénz boldog tehéntartásért

Ausztria legnagyobb tejfeldolgozó vállalata plusz pénzzel honorálja azokat a gazdákat, akik hajlandók a rendeletben előírt állatjóléti intézkedéseken túl meghatározott feltételeket is teljesíteni.

Tollas akrobaták a cívisvárosból

Hazánkban az 1980-as évek óta importált birminghami pergő és a debreceni pergő a két legnépszerűbb pergő fajta, meg kell azonban jegyeznünk, hogy 2005 óta folynak kísérletek a magyar pergő kitenyésztésére, amely egyedek lényegében a birminghami pergő fajtából kiválogatott és továbbtenyésztett galambok.