Back to top

Tavaly megugrott a kiskereskedelmi forgalom

Egy év alatt 7 százalékkal bővült a napi fogyasztási cikkek (FMCG) forgalma tavaly, ezen belül az alapvető élelmiszerekre 4 százalékkal költöttek többet a magyar vásárlók. Több volt az hirtelen ötlettől vezérelt vásárlás. A zöldség-gyümölcs forgalom a diszkontláncok felé mozdult el. Napjainkban egyre inkább élményekre, magas minőségre, illetve kényelmi termékekre vágynak az emberek.

A Nielsen fölmérése szerint az alapvető élelmiszerek forgalmának bővülését meghaladta a élvezeti, kényelmi és egészséges termékeké, mondta a Zsendülés konferencián Szegeden Kocsis Eszter. A fagyasztott ételek forgalma például 12 százalékkal nőtt egy év alatt. A növekedés nyertesei a diszkontok voltak, csomagolt élelmiszerekből több mint 17, vegyi árukból 19 százalékkal nőtt a forgalmuk, míg a hipermarketek és más üzletláncok 3 százalék körüli élelmiszerforgalom-bővülést könyvelhettek el.

Zöldség-gyümölcs forgalomban is előretörtek a diszkontok, mert a vevők elégedettek a minőséggel és könnyen megközelíthetőnek tartják ezeket az üzleteket.

A zöldség-gyümölcs terén azonban a növekedés csak értékben jelentős, a hiper- és szupermarketekben 11 százalék, az eladott mennyiség alig változott. Leginkább a hagyma drágult, ugyanis a 31 százalékos forgalombővülés mellett mindössze 3 százalékkal adtak el többet belőle.

A paprika 6 százalékos értékbeli növekedéséhez pedig 11 százalékkal kevesebb eladás társult. Ugyancsak kevesebb alma kelt el tavaly, a mennyiség 7 százalékkal esett vissza, míg értékben 2 százalék a növekedés.

A paradicsom forgalma értékben 8, mennyiségben 6 százalékkal emelkedett. Hasonló pályát futott be a burgonya, a vegyes zöldség és az uborka: 16-15 százalékos növekedést produkáltak, míg az eladott mennyiségük egyaránt 3 százalékkal nőtt.

A vásárlók tudatosak, tavaly többet költöttek, mint egy évvel azelőtt, de még mindig promócióérzékenyek, ugyanakkor nőtt az úgynevezett impulzusvásárlás aránya. A kereskedelemnek arra kell készülnie, hogy minél élménytelibb legyen a vásárlás, mindig legyen raktáron minden termék, és a legtöbbet alacsony áron kínálják. A legtöbben átlagosan három üzletláncba járnak rendszeresen, és ragaszkodik az ismert márkákhoz, termékekhez. Vásárlói nyitottság terén jócskán elmaradtunk az uniós átlagtól, nálunk a vevők 18 százaléka keresi az újdonságokat. A legnyitottabbak a magasan képzett, városban lakó fiatal nők.

Jellemzően kevésbé ismerik a zöldség-gyümölcs árakat a vásárlók, de az áremelkedés legtöbbjüknek föltűnik, és kevesebbet vásárolnak az adott termékből. A vevők 42 százaléka aktívan keresi az akciókat,

ez a Nielsen szerint kimondottan magas arány, csak a háztartási papíráruk esetében keresik többen a promóciót.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Melegedő, nagyrészt száraz idő segíti a mezőgazdasági munkákat

Sokfelé átnedvesedtek a talajok a múlt hét második felében, de a csapadék záporos, zivataros jellegéből adódóan továbbra is maradtak igen száraz területek az országban. A hűvös idő után a héten eleinte csak kis mértékben, majd a hét második felében határozottabban melegszik az idő, amire az érésben lévő gyümölcsöknek és a kapás növényeknek egyaránt nagy szüksége van.

Változhat a népszerű magyar gyümölcs szezonja

Kiváló lett idén a kajszibarack termés: a minőség és a mennyiség is nagyon kedvező – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Érik a szeder az erdőben

Egy hidegfronti hullámnak köszönhetően a forró nappalokat kellemes, napos idő váltotta fel vidékünkön, de a hétvégén ismét változik az időjárás. A meteorológusok előrejelzése alapján szombaton helyenként heves esőzésre és erős szélre lehet számítani. Vasárnapra javul az idő, de a hőmérséklet 20-25 fok fölé nem emelkedik.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.

Biológiai védekezés: antagonista gombával a botrítisz ellen

Az integrált termesztésben a vegyszeres beavatkozások visszaszorítására törekednek, amiben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai védekezési módszerek. Olaszországban a közelmúltban engedélyezték a Polyversum nevű biológiai készítményt, ami az antagonista Pythium oligandrum mikrogombát tartalmazza.