Back to top

Energiabombák kenyéren és a táskában

Kenyérre kenhető kis csodák: tápanyagban gazdag, színes ízek. Tessék kipróbálni! Akkor is jó szolgálatot tesz, ha elfogyott a felvágott: egy marék bab, lencse vagy borsó bizonyára akad a kamrában.

De ha megkedveli a család, ahogyan nálunk is, érdemes már a leves főzésénél gondolni erre, és abból menekíteni a kencének valót. Ma bableves, holnap, holnapután egy finom babkrém a kenyérre, szelíd lilahagyma-karikákkal... Legközelebb lencseleves finom gyökérzöldségekkel gazdagon, amelyet mustáros-pikáns lencsekrémes szendvics követ, kedves snidlingszárakkal… A fűszerekkel főtt csicseriborsó finom krémlevesként kerülhet az asztalra, pirított magvakkal, netán néhány karika sült kolbásszal koronázva, míg a borsó másik fele selymes-bársonyos kenceként kerül az uzsonnaszendvicsbe.

Halmos Monika
www.rozsakunyho.hu


Lencsekrém

  • Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg vegyes zöldség, só, babérlevél, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, borsikafű vagy vadmajoránna (oregánó).

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
A lencsét megmossuk, háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott vegyes zöldséget, a babérlevelet, megsózzuk. Ha a lencse megpuhult, a saját gőzében hagyjuk kihűlni. Azután leszűrjük, összetörjük. Eldolgozzuk a puha vajjal, fűszerezzük és behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Csicseriborsókrém

  • Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó, só, zellerlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, bors, római kömény.

A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, majd bő, sós, zellerlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, saját gőzében hagyjuk hűlni. Leszűrjük, majd a finomra vágott vöröshagymával és az olívaolajjal együtt mixerben sima péppé keverjük. Petrezselyemmel, borssal, római köménnyel fűszerezzük és jó néhány órára behűtjük.

Babkrém

TIPP!

A babos ételeket érdemes borsikafűvel fűszerezni, ez csökkenti az olykor kellemetlen szélképződést.

  • Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, só, babérlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 3 evőkanál lecsó (konzerv vagy házilag eltett), 3 gerezd fokhagyma, borsikafű, pirospaprika.

A babot előző nap beáztatjuk. Másnap bő, sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Ha elkészült, fedő alatt hagyjuk hűlni, majd leszűrjük. A többi hozzávalóval együtt mixerben pépesítjük. Ha van kéznél pörköltszaft, bátran adjunk hozzá belőle 2-3 evőkanállal, vagy kevés csípős paprikakrémmel enyhén tüzessé is tehetjük.

Müzliszelet minden napra

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
A müzliszelet óriási találmány: egyszerűen zsebre tehető, jó uzsonnára, vizsgára, sportoláshoz, vagy csak úgy… Ha pedig házilag készül, kinek-kinek vágya szerint kedvezhetünk: több mandulával, több mazsolával, több maggal, ki hogy szereti.

  • Hozzávalók: 20 dkg zabpehely, 20 dkg puffasztott búza vagy búzapehely, 10 dkg mandula vagy mogyoró, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 10 dkg méz, 1 evőkanál citromlé.

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk.

TIPP!

A szeletek csomagolását újságpapírból vágott betűkkel kicsinosíthatjuk. Aki szereti, csipetnyi fahéjjal is ízesítheti a masszát.

A vajat, a barna cukrot, a mézet és a citromlevet nagyobb edénybe tesszük, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig melegítjük, amíg karamellizálódni kezd. Az előkészített hozzávalókat beleszórjuk, és fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral takart deszkalapra vagy tálcára borítjuk és kb. másfél cm vastagon szétterítjük. Kb. 20 perc múlva szeletekre vágjuk, majd hagyjuk kihűlni. Egyenként csomagoljuk sütő- vagy zsírpapírba.

Édes gyümölcsös barna rizs

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
Tápanyagban gazdag reggeli étel – készítsük el este, hogy az ízek összeérjenek és biztosan jusson idő reggel az étkezésre. Egy tartalmas leves után második fogásként is tálalhatjuk. Csupa-csupa egészség és zamat ebben a zseniálisan egyszerű, gyümölcsös édességben.

  • Hozzávalók: 10 dkg barna rizs, 4 dl víz, csipetnyi só, 6 dkg aszalt szilva, mogyorónyi friss gyömbér, 1 édes alma, 1 lédús körte, 4 evőkanál méz.

A rizst leöblítjük, vastag aljú lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a vizet, csipetnyi sót és lassú tűzön, olykor-olykor megkeverve főzzük. Ha felforrt, hozzáadjuk a kimagozott, feldarabolt aszalt szilvát, belereszeljük a gyömbért. Csöndesen addig főzzük, míg a rizs megpuhul – ha esetleg szükséges, a vizet pótoljuk. A tűzről levéve belekeverjük az apró kockára vágott almát és körtét, mézzel ízesítjük. Azon melegében fogyaszthatjuk, de behűtve is remek.

Fogyasszuk gyakran

  • A lencse fokozza az anyagcserét, védi az emésztőrendszert, rosttartalmának köszönhetően segíti az egyenletes inzulinfelhasználást.
  • A borsó- és babfélék jelentős mennyiségben tartalmaznak növényi fehérjét, szénhidrátot, rostot, vitamint. Rendszeres fogyasztásuk jó hatású a vércukorszintre.
  • A barna rizs antioxidánsokban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, rosttartalma segíti a bélműködést. Sok B- és E-vitamint tartalmaz, és emellett számottevő mennyiségű vasat is. Az egyik legkiegyensúlyozottabb gabonánk, íze semleges, erősíti a gyomrot.
Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Magyar méz és kolbász Amszterdamban

Idén 13. alkalommal szervez közösségi megjelenést az amszterdami PLMA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum. A 2019. május 21-22-én zajló eseményen a kereskedelmi márkás termékek széles skálája tekinthető meg, külön pavilonok állnak rendelkezésre az élelmiszergyártók, illetve az egyéb termékek gyártói számára. Az Agrármarketing Centrum standján összesen 16 kiállító jelenik meg.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.