De ha megkedveli a család, ahogyan nálunk is, érdemes már a leves főzésénél gondolni erre, és abból menekíteni a kencének valót. Ma bableves, holnap, holnapután egy finom babkrém a kenyérre, szelíd lilahagyma-karikákkal… Legközelebb lencseleves finom gyökérzöldségekkel gazdagon, amelyet mustáros-pikáns lencsekrémes szendvics követ, kedves snidlingszárakkal… A fűszerekkel főtt csicseriborsó finom krémlevesként kerülhet az asztalra, pirított magvakkal, netán néhány karika sült kolbásszal koronázva, míg a borsó másik fele selymes-bársonyos kenceként kerül az uzsonnaszendvicsbe.
Halmos Monika
www.rozsakunyho.hu
Lencsekrém
- Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg vegyes zöldség, só, babérlevél, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, borsikafű vagy vadmajoránna (oregánó).
A lencsét megmossuk, háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott vegyes zöldséget, a babérlevelet, megsózzuk. Ha a lencse megpuhult, a saját gőzében hagyjuk kihűlni. Azután leszűrjük, összetörjük. Eldolgozzuk a puha vajjal, fűszerezzük és behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Csicseriborsókrém
- Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó, só, zellerlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, bors, római kömény.
A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, majd bő, sós, zellerlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, saját gőzében hagyjuk hűlni. Leszűrjük, majd a finomra vágott vöröshagymával és az olívaolajjal együtt mixerben sima péppé keverjük. Petrezselyemmel, borssal, római köménnyel fűszerezzük és jó néhány órára behűtjük.
Babkrém
TIPP! A babos ételeket érdemes borsikafűvel fűszerezni, ez csökkenti az olykor kellemetlen szélképződést. |
- Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, só, babérlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 3 evőkanál lecsó (konzerv vagy házilag eltett), 3 gerezd fokhagyma, borsikafű, pirospaprika.
A babot előző nap beáztatjuk. Másnap bő, sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Ha elkészült, fedő alatt hagyjuk hűlni, majd leszűrjük. A többi hozzávalóval együtt mixerben pépesítjük. Ha van kéznél pörköltszaft, bátran adjunk hozzá belőle 2-3 evőkanállal, vagy kevés csípős paprikakrémmel enyhén tüzessé is tehetjük.
Müzliszelet minden napra
A müzliszelet óriási találmány: egyszerűen zsebre tehető, jó uzsonnára, vizsgára, sportoláshoz, vagy csak úgy… Ha pedig házilag készül, kinek-kinek vágya szerint kedvezhetünk: több mandulával, több mazsolával, több maggal, ki hogy szereti.
- Hozzávalók: 20 dkg zabpehely, 20 dkg puffasztott búza vagy búzapehely, 10 dkg mandula vagy mogyoró, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 10 dkg méz, 1 evőkanál citromlé.
A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk.
TIPP! A szeletek csomagolását újságpapírból vágott betűkkel kicsinosíthatjuk. Aki szereti, csipetnyi fahéjjal is ízesítheti a masszát. |
A vajat, a barna cukrot, a mézet és a citromlevet nagyobb edénybe tesszük, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig melegítjük, amíg karamellizálódni kezd. Az előkészített hozzávalókat beleszórjuk, és fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral takart deszkalapra vagy tálcára borítjuk és kb. másfél cm vastagon szétterítjük. Kb. 20 perc múlva szeletekre vágjuk, majd hagyjuk kihűlni. Egyenként csomagoljuk sütő- vagy zsírpapírba.
Édes gyümölcsös barna rizs
Tápanyagban gazdag reggeli étel – készítsük el este, hogy az ízek összeérjenek és biztosan jusson idő reggel az étkezésre. Egy tartalmas leves után második fogásként is tálalhatjuk. Csupa-csupa egészség és zamat ebben a zseniálisan egyszerű, gyümölcsös édességben.
- Hozzávalók: 10 dkg barna rizs, 4 dl víz, csipetnyi só, 6 dkg aszalt szilva, mogyorónyi friss gyömbér, 1 édes alma, 1 lédús körte, 4 evőkanál méz.
A rizst leöblítjük, vastag aljú lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a vizet, csipetnyi sót és lassú tűzön, olykor-olykor megkeverve főzzük. Ha felforrt, hozzáadjuk a kimagozott, feldarabolt aszalt szilvát, belereszeljük a gyömbért. Csöndesen addig főzzük, míg a rizs megpuhul – ha esetleg szükséges, a vizet pótoljuk. A tűzről levéve belekeverjük az apró kockára vágott almát és körtét, mézzel ízesítjük. Azon melegében fogyaszthatjuk, de behűtve is remek.
Fogyasszuk gyakran
|