Back to top

Energiabombák kenyéren és a táskában

Kenyérre kenhető kis csodák: tápanyagban gazdag, színes ízek. Tessék kipróbálni! Akkor is jó szolgálatot tesz, ha elfogyott a felvágott: egy marék bab, lencse vagy borsó bizonyára akad a kamrában.

De ha megkedveli a család, ahogyan nálunk is, érdemes már a leves főzésénél gondolni erre, és abból menekíteni a kencének valót. Ma bableves, holnap, holnapután egy finom babkrém a kenyérre, szelíd lilahagyma-karikákkal... Legközelebb lencseleves finom gyökérzöldségekkel gazdagon, amelyet mustáros-pikáns lencsekrémes szendvics követ, kedves snidlingszárakkal… A fűszerekkel főtt csicseriborsó finom krémlevesként kerülhet az asztalra, pirított magvakkal, netán néhány karika sült kolbásszal koronázva, míg a borsó másik fele selymes-bársonyos kenceként kerül az uzsonnaszendvicsbe.

Halmos Monika
www.rozsakunyho.hu


Lencsekrém

  • Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg vegyes zöldség, só, babérlevél, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, borsikafű vagy vadmajoránna (oregánó).

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
A lencsét megmossuk, háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott vegyes zöldséget, a babérlevelet, megsózzuk. Ha a lencse megpuhult, a saját gőzében hagyjuk kihűlni. Azután leszűrjük, összetörjük. Eldolgozzuk a puha vajjal, fűszerezzük és behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Csicseriborsókrém

  • Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó, só, zellerlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, bors, római kömény.

A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, majd bő, sós, zellerlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, saját gőzében hagyjuk hűlni. Leszűrjük, majd a finomra vágott vöröshagymával és az olívaolajjal együtt mixerben sima péppé keverjük. Petrezselyemmel, borssal, római köménnyel fűszerezzük és jó néhány órára behűtjük.

Babkrém

TIPP!

A babos ételeket érdemes borsikafűvel fűszerezni, ez csökkenti az olykor kellemetlen szélképződést.

  • Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, só, babérlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 3 evőkanál lecsó (konzerv vagy házilag eltett), 3 gerezd fokhagyma, borsikafű, pirospaprika.

A babot előző nap beáztatjuk. Másnap bő, sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Ha elkészült, fedő alatt hagyjuk hűlni, majd leszűrjük. A többi hozzávalóval együtt mixerben pépesítjük. Ha van kéznél pörköltszaft, bátran adjunk hozzá belőle 2-3 evőkanállal, vagy kevés csípős paprikakrémmel enyhén tüzessé is tehetjük.

Müzliszelet minden napra

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
A müzliszelet óriási találmány: egyszerűen zsebre tehető, jó uzsonnára, vizsgára, sportoláshoz, vagy csak úgy… Ha pedig házilag készül, kinek-kinek vágya szerint kedvezhetünk: több mandulával, több mazsolával, több maggal, ki hogy szereti.

  • Hozzávalók: 20 dkg zabpehely, 20 dkg puffasztott búza vagy búzapehely, 10 dkg mandula vagy mogyoró, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 10 dkg méz, 1 evőkanál citromlé.

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk.

TIPP!

A szeletek csomagolását újságpapírból vágott betűkkel kicsinosíthatjuk. Aki szereti, csipetnyi fahéjjal is ízesítheti a masszát.

A vajat, a barna cukrot, a mézet és a citromlevet nagyobb edénybe tesszük, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig melegítjük, amíg karamellizálódni kezd. Az előkészített hozzávalókat beleszórjuk, és fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral takart deszkalapra vagy tálcára borítjuk és kb. másfél cm vastagon szétterítjük. Kb. 20 perc múlva szeletekre vágjuk, majd hagyjuk kihűlni. Egyenként csomagoljuk sütő- vagy zsírpapírba.

Édes gyümölcsös barna rizs

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
Tápanyagban gazdag reggeli étel – készítsük el este, hogy az ízek összeérjenek és biztosan jusson idő reggel az étkezésre. Egy tartalmas leves után második fogásként is tálalhatjuk. Csupa-csupa egészség és zamat ebben a zseniálisan egyszerű, gyümölcsös édességben.

  • Hozzávalók: 10 dkg barna rizs, 4 dl víz, csipetnyi só, 6 dkg aszalt szilva, mogyorónyi friss gyömbér, 1 édes alma, 1 lédús körte, 4 evőkanál méz.

A rizst leöblítjük, vastag aljú lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a vizet, csipetnyi sót és lassú tűzön, olykor-olykor megkeverve főzzük. Ha felforrt, hozzáadjuk a kimagozott, feldarabolt aszalt szilvát, belereszeljük a gyömbért. Csöndesen addig főzzük, míg a rizs megpuhul – ha esetleg szükséges, a vizet pótoljuk. A tűzről levéve belekeverjük az apró kockára vágott almát és körtét, mézzel ízesítjük. Azon melegében fogyaszthatjuk, de behűtve is remek.

Fogyasszuk gyakran

  • A lencse fokozza az anyagcserét, védi az emésztőrendszert, rosttartalmának köszönhetően segíti az egyenletes inzulinfelhasználást.
  • A borsó- és babfélék jelentős mennyiségben tartalmaznak növényi fehérjét, szénhidrátot, rostot, vitamint. Rendszeres fogyasztásuk jó hatású a vércukorszintre.
  • A barna rizs antioxidánsokban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, rosttartalma segíti a bélműködést. Sok B- és E-vitamint tartalmaz, és emellett számottevő mennyiségű vasat is. Az egyik legkiegyensúlyozottabb gabonánk, íze semleges, erősíti a gyomrot.
Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aranyat érő tejsavó

A tejsavó a túrókészítés, sajtgyártás mellékterméke. De ennél sokkal komolyabb szerepet is szánhatunk neki, ugyanis nagyon sokoldalú és az egészségünkre nézve aranyat ér.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Ellepték a Balaton partját a hatóság emberei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen a héten ismét átfogó ellenőrzést kezdett a tó környéki településeken.