A norvég Meny szupermarket-lánc bejelentette, hogy ezzel a lépéssel az élelmiszer innováció terén szeretnének újabb erőfeszítéseket tenni. A részben lárvákból készült kenyér íze nem tér el nagyon a hagyományostól, abban más, hogy magasabb a fehérje tartalma.
A szárított lárvák, amiket körülbelül nyolc héten át növesztenek, nagyon gazdag fehérjeforrásnak számítanak.
Rovart enni – sokak számára – még elképzelhetetlen
Mari Kristine Kasbo, a Meny pékrészlegének munkatársa ezt nyilatkozta:
„Vezető szerepet kell vállalnunk az innováció, a választék és a trendek terén, ezért kihívások elé kell állítani magunkat.”
„A lárvák fogyasztása ma még sok ember számára elképzelhetetlen, de ez valószínűleg változni fog öt-tíz éven belül, amikor szembesülünk majd az irdatlan éghajlati kihívásokkal.” – tette hozzá Kasbo.
Egy környezetbarát lehetőség
Ha összevetjük a lárvák és más proteinben gazdag élelmiszerek előállítását, megfigyelhetjük, hogy sokkal kevesebb vizet, teret és takarmányt igényelnek a lárvák.
Ráadásul, megújuló energiaforrásról van szó, hisz az emberek és állatok által eldobott, elhagyott maradványokból táplálkoznak.
Ezért tartják a rovarokat a jövő élelmiszerének.