0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Norvégiában már kapható a rovarlisztből készült kenyér

Március elején került egy norvég szupermarket-lánc polcaira a részben rovarlisztből készült kenyér. A jövő élelmiszereként tekintenek rá.

A norvég Meny szupermarket-lánc bejelentette, hogy ezzel a lépéssel az élelmiszer innováció terén szeretnének újabb erőfeszítéseket tenni. A részben lárvákból készült kenyér íze nem tér el nagyon a hagyományostól, abban más, hogy magasabb a fehérje tartalma.

A Mjølmums márkacsalád új tagja egy durvább textúrájú kenyér lett, hisz 2.1 százalék szárított és őrölt rovarlisztet tartalmaz. Ez a mennyiség körülbelül száz lárvának felel meg kenyerenként.

A szárított lárvák, amiket körülbelül nyolc héten át növesztenek, nagyon gazdag fehérjeforrásnak számítanak.

Rovart enni – sokak számára – még elképzelhetetlen

Mari Kristine Kasbo, a Meny pékrészlegének munkatársa ezt nyilatkozta:

„Vezető szerepet kell vállalnunk az innováció, a választék és a trendek terén, ezért kihívások elé kell állítani magunkat.”

„A lárvák fogyasztása ma még sok ember számára elképzelhetetlen, de ez valószínűleg változni fog öt-tíz éven belül, amikor szembesülünk majd az irdatlan éghajlati kihívásokkal.” – tette hozzá Kasbo.

Egy környezetbarát lehetőség

Ha összevetjük a lárvák és más proteinben gazdag élelmiszerek előállítását, megfigyelhetjük, hogy sokkal kevesebb vizet, teret és takarmányt igényelnek a lárvák.

Egy kilogramm fehérje előállítása során az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása hatszor alacsonyabb a rovaroknál, mint a szarvasmarháknál.

Ráadásul, megújuló energiaforrásról van szó, hisz az emberek és állatok által eldobott, elhagyott maradványokból táplálkoznak.

Ezért tartják a rovarokat a jövő élelmiszerének.

Forrás: esmmagazine.com