Back to top

Folyamatosan gyarapszik a szarvasmarha-állomány

Az elmúlt egy évben folytatódott a szarvasmarha-állomány 2010 decembere óta tartó növekedése, míg a sertésállomány stagnált, a juhállomány és a tyúkállomány pedig kismértékben csökkent.

A szarvasmarha-állomány 2018. december 1-jén 885 ezer volt, egy év alatt 15 ezerrel, az elmúlt öt évben 102 ezerrel (13%-kal) nőtt - elemez a nak.hu a KSH adatai alapján. A tehén-állomány (403 ezer) egy év alatt 8 ezerrel, öt év alatt összességében 58 ezerrel gyarapodott. A szarvasmarha-állomány 58%-át gazdasági szervezetek, 42%-át egyéni gazdaságok tartották.

A gazdasági szervezetek állománya 5 ezerrel csökkent, az egyéni gazdaságoké 20 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A tejhasznú és a kettős hasznosítású tehenek száma együttesen az elmúlt egy év során a gazdasági szervezeteknél közel 1 ezerrel, az egyéni gazdaságoknál 5 ezerrel csökkent. A húshasznútehén-állomány az egyéni gazdaságok esetében 15 ezerrel (16%-kal) bővült, a gazdasági szervezetek állománya több mint 1 ezerrel csökkent. A húshasznú tehenek száma összességében az elmúlt öt évben 68 ezerrel emelkedett, ami 71%-os növekedésnek felelt meg.

A mezőgazdasági ágazat egyik meghatározó termelési ága a szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés, amely a teljes mezőgazdasági kibocsátás egytizedét és az állattenyésztés termelési értékének közel egyharmadát teszi ki.

A 2018. évi mezőgazdasági számlarendszer második előrejelzése szerint a tejtermelés értéke folyó alapáron 185,5 milliárd forint volt, 1,0%-kal meghaladta az előző évit.

A növekedéshez a kibocsátás volumenének változása járult hozzá, az ár nem változott. Az előzetes adatok szerint a 2018-ban felvásárolt tej mennyisége is (1,5 milliárd liter) 0,5%-kal nőtt. A felvásárlás jelentősebb növekedése a tavaszi hónapokra esett, áprilisban 5,1, májusban 4,0%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest.

A sertések száma 2018. december 1-jén 2,9 millió volt, lényegében nem változott a 2017. decemberihez és a 2018 júniusihoz képest. Az anyakoca-állomány egy év alatt 3,7%-kal nőtt, és tavaly decemberben 178 ezret tett ki. sertésállomány 80%-át gazdasági szervezetek tartják, a náluk lévő állomány 4,3%-kal tovább nőtt, míg az egyéni gazdaságoké 14%-kal csökkent.

A tyúkok száma 2018. december 1-jén 30,7 millió volt, 3,7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 11 milliós tojóállomány nem változott a 2017. decemberihez képest. 2018. december 1-jén a juhállomány 1,1 millió, az anyajuhoké 798 ezer volt, előbbiek száma 38, utóbbiaké 13 ezerrel elmaradt az egy évvel korábbitól.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Elszálltak a zöldségárak

Áprilisban az átlagos fogyasztói árnövekedésnél sokkal nagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal drágult a burgonya, a friss zölség, valamint a gyümölcs az előző év azonos hónapjához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétett adataiból.