Back to top

Aranyszínű sárgaság, a szőlő új veszedelme

A Bayer növényvédelmi fórumon Székely Tamás, a NÉBIH Növényegészségügyi Osztályának vezetője, aki a szőlő aranyszínű sárgaságát – Flavescence dorée - vette górcső alá, kis visszatekintéssel kezdte előadását. Mint elmondta, az európában honos kórokozó akkor vált igazán veszélyforrássá, amikor megjelent a vektora, a szőlőkabóca.

Franciaországban 1949-ben írták le, s Olaszország, Spanyolország, Szerbia, Horvátország és Románia után hazánkban 2013-ban találtak fertőzött szőlőt. Azóta nyolc borvidékünkön – bár elszórtan – találkozhatunk vele. Sokan emlékeznek a hírekből, amikor 2016-ban a teljes Badacsony hegyet növény-egészségügyi zárlat alá helyezték. A szőlőkabóca esetében karantén kártevőről van szó, amely szigorú intézkedéseket követel.

Fotó: viniczai

A 2013-as hazai észlelés óta rohamosan nőtt a a fertőzött minták száma. Az elmúlt évben Zalában 434, Fejérben 36, míg a többi megyében 1-2 fertőzött tövet regisztráltak. Terjedése miatt fontosak a hatósági fellépések. Első a kórokozó megtalálása, majd következik a fertőzött tőke megsemmisítése, majd a három kilométeres pufferzóna kialakítása és a kötelező védekezés elrendelése.

Badacsonyi Borvidék a tüzes és sokszínű borok szülőhelye
Fotó: viniczai

A szakember véleménye szerint sokat segít, ha kultúrállapotban tartják az ültetvényt, ha rendszeresen védekeznek a vektor ellen és megsemmisítik a fertőzött növényeket. Ez pedig minden felelős szőlőtermesztőtől elvárható, nem kell a hatósági intézkedést túlmisztifikálni.

Ökológiai termesztésben kicsit nehezebb a helyzet, mivel olyan alacsony a szőlőmoly populációja, hogy nem védekeznek ellene, s ezáltal a szőlőkabóca is kimarad a permetezésből.

A Nébih károsító monitoring rendszert működtet, amelyben a növényorvosok illetve a megyei növényvédelmi szakemberek által gyűjtött adatokra támaszkodnak. Ám az intézkedések mellett az Agrárminisztérium a megelőzés érdekében támogatást is nyújt a gazdáknak.

„Lehet a szőlő aranyszínű sárgasága a XXI. század filoxéra vésze?" – tette fel a kérdést Székely Tamás. A választ is maga adta meg: akár az is lehet, ha nem teszünk ellene.

Négy évvel ezelőtt igazi sokkot okozott a német gazdák körében a Xylella fastidiosa – a szőlő baktériumos hervadásának -  megjelenése. Ez a négy alfajjal rendelkező baktérium család – amelynek egyik tagja a Pierce betegség - a faszöveti edénynyalábokban gyorsan terjeszkedve lezárja a fatestben a víz és a tápanyag áramlását. Ezzel váltja ki a jellegzetes tüneteket: a levélszél perzselődést, levélhervadást és ágszáradást, elhalást és törpülés, súlyos fertőzéskor a növény pusztulását. Ugyan Németországban még csak leanderen izolálták, de a négy alfajából éppen azt, ami a szőlőt is károsítja. Olaszországban már jelentős problémát okozott olíva ültetvényekben, míg Korzikán a dísznövénytermesztőket hozta nehéz helyzetbe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Negyedjére is BalatonBor!

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került Olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozott Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthettünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

A rosé legyen veled!

A csillagászok szerint a nyári napforduló június második felében jön csak el, de a rosé-rajongóknak nem kell addig várniuk. A Rosalia Fesztivál május utolsó estéjén belecsap a nyárba: újra pezsegni fog a Liget, zizegnek a szívek, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk egymásnak, az ittnek és a mostnak.

Jubileumi borverseny rekord nevezéssel

Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A jubileumát ünneplő borverseny szakmai rangját emeli, hogy az újabb rekord mennyiségű nevezett tételt egy 60 fős hazai és nemzetközi bírálókból álló testület minősítette.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Nyáron indul a bor.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai szervezetekkel együttműködve idén márciusban létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Az egységes, „Magyar bor - Személyesen” üzenetrendszert és a nyáron induló bor.hu egységes borászati webportált az MTÜ országos előadássorozat keretében személyesen népszerűsíti a szakma körében, amelynek első állomása Budapesten volt.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.