Back to top

Borkészletfelmérés! Március 13. a határidő

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján megjelent felhívás szerint a már megszokott május 31-i országos borkészletfelmérés mellett készül egy korábbi is, február 28-i fordulónapra vonatkozóan. Március 13-ig kell megadni az adatokat, viszont az adminisztratív feladatok megkönnyítése érdekében 10 hektoliteres pontossággal.

Fotó: RonalddeBruijn / Pixabay
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2017-ben, majd 2018-ban is hatályba léptetett egy olyan piacszervezési intézkedéscsomagot, amellyel a szüreti időszakban a szőlőpiac átláthatóságát kívánta növelni, elősegítve ezzel a termelő és a felvásárló közötti együttműködést. A piacszervezési intézkedéscsomag egyik eleme a szüreti átlagár-prognózis közzététele volt. Mivel a szőlőpiacon kialakuló árakat nagymértékben befolyásolják a borpiac aktuális kereslet-kínálati viszonyai, a HNT mindkét évben egy-egy rendkívüli borkészletfelmérést is elvégzett a május 31-i fordulónapra vonatkozóan az árprognózishoz szükséges adatok összegyűjtése érdekében.

A HNT elnöksége 2019. februárjában – a 2017., illetve 2018. évi szüret tapasztalatainak elemzését követően – javaslatot tett a tanácsülés szőlészeti és borászati küldötteinek arra vonatkozóan, hogy idén a május végi készletfelmérés előtt is történjen meg az országos borkészletek összesítése.

A tanácsülés a javaslattal egyetértett, és döntött arról, hogy az idén a május 31-i mellett a február 28-i fordulónapra vonatkozóan is országos borkészletfelmérésre kerüljön sor.

Ugyanakkor az adminisztratív feladatok megkönnyítése érdekében egyszerűsítettek a felmérés módszertanán, így a borkészleteiket az érintett, azaz a 100 hektoliternél több bort termelő vagy készletező hegyközségi tagoknak 10 hektoliteres pontossággal kell megadniuk.

A hegybírók az említett határozat alapján folyamatosan végzik a készletösszeírással kapcsolatos feladatokat. Mindazon bortermelőknek, akik a HEGYIR adatai alapján a 2018. évi szüret után legalább 100 hektoliter seprős újbort állítottak elő, illetve azon felvásárlóknak vagy bértárolóknak, akik ennél nagyobb készlet felett rendelkeznek, legkésőbb 2019. március 13-ig meg kell küldeniük a gazdasági aktát vezető hegybírónak a csendes, illetve habzóborok készleten lévő mennyiségét fehér-, rozé- és vörösbor szerinti bontásban, 10 hektoliteres pontossággal.

A 2/2019. (02. 21.) T. határozatban foglalt

készletfelmérési feladatokban való közreműködés minden érintett számára kötelező!

Az érintett adatszolgáltatóknak a kitöltendő táblázatot a hegybíró küldi meg, de a 2019. február 28-i napra vonatkozó készletfelméréssel kapcsolatos tájékoztató, valamint a táblázat közvetlenül is letölthető.

Forrás: 
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

Eger nem képzelhető el bor nélkül nyáron

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Alacsony a bor termelői ára

A belföldön termelt és eladott, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára májusban 17,9 ezer forint volt hektoliterenként, bő 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - írta a Világgazdaság hétfőn.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Csúcson a somlói Tornai Pincészet

A legjobbak közt is a legjobb: először lehetett megkóstolni a kizárólag előjegyzés útján kapható, International Wine Challenge Trófea-díjjal kitüntetett 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűt a Tornai Pincészettől. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en az aranyérmes borok közül választják ki az úgynevezett Trófea-díjat.

Koch Csaba, az ország legeredményesebb borásza

„Kellenek világos vízióval és kreativitással megáldott magyar borászok” – magyarázza Koch Csaba hajós-bajai és villányi borász. A Hajós-bajai Borvidéket is elismerték a minap, amikor az 40. Országos Borversenyen Koch Csaba Borászata lett a legeredményesebb pince. A szakember szerint itt az idő ízlésformáló, nemzetközi trendteremtő magyar borokat készíteni.

Méregdrága francia borbirtokok

Mélyen a zsebébe kell annak nyúlni, aki Burgundia vagy Bordeaux legjobb dűlőiben vagy szeretne szőlőbirtokot vásárolni. Akár 14.5 millió eurót kell fizetnie hektárjáért.

Magyar találmányok ihlette koktélok

Hétvégenként ismét visszatér az InterContinental Budapest Live on the Terrace eseménysorozata. Élő zene, dj, gasztrofinomságok és a hotel saját fejlesztésű, magyar találmányok ihlette koktéljai mellett lehet élvezni a tavaszi-nyári naplementéket Budapest egyik legszebb kilátásával.