Back to top

Turistaházak az Észak-Börzsönyben és a Karancs-Medvesben

Az Ipoly Erdő Zrt. működési területének két, a turizmus szempontjából kevésbé felkapott térségében egy-egy új bakancsos szállás is várja a kirándulókat.

Turistaház az Észak-Börzsönyben

Az Észak-Börzsönyben autózva, a 2-es számú főútról Hont és Drégelypalánk között lekanyarodva közelíthetjük meg az erdőben megbújó Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád táborhelyet. A hont-tsitári kápolnától és a csodatévő Kutyinka-forrástól indulva pedig alig félórányi járásra érjük el a felújított egykori erdőőri lakot. Három, külön bejáratú földszinti szobájában összesen 20, a két emeleti matracos hálóteremben 19 fő fér el kényelmesen. A közösségi tér a konyhával egy légtérben található, így közös főzésekre is alkalmas. A bakancsos szálláshely különleges elhelyezkedése igazi pihentető kikapcsolódást kínál. Az óriási udvar a szabadtéri játékok remek porondja, míg a szállás melletti pincegádor és tűzrakó hely a nyári esték hangulatos közösségi terepe.

Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád szálláshely
2647 Hont, külterület (Kútberek)
GPS: 48.03305556° / 19.01361111°
Keresztes Dávid, tel.: +36 (20) 468-7045, e-mail: Kerdavid82@freemail.hu


Kulcsosház a Karancs-Medvesben

A frissen felújított Csernyik Kulcsosház a Vízválasztói horgásztó közvetlen közelében, erdőszélen áll, Salgótarjántól mindössze 7 kilométerre. A nyugalomra vágyóknak, és a horgászat szerelmeseinek egyaránt kiváló szálláshely, de a mozgékonyabb bakancsos turisták sem unatkoznak majd a környéken. Nincs messze a Salgó vára, és ha még „marad néhány kilométer a lábukban”, akkor onnan gyönyörű, 6 kilométeres túraút vezet a Somoskői várhoz. Boszorkánykő, Eresztvény, a Salgóbányai Erdészház, a Somoskői Vadaspark vagy a salgótarjáni bányamúzeum a környék kedvelt kirándulóhelyei, látnivalói több napra kínálnak programokat. A 2 szobás, fürdőszobás ház egyidőben 7 főnek kínál kellemes pihenőhelyet. A szobák külön-külön is bérelhetők.

Csernyik Kulcsosház
3141 Salgótarján-Zagyvaróna, Csernyik völgy 1.
GPS: 48.100723° / 19.873251°
Gregán Zoltánné Kucsera Nikolett, tel.: +36 (20) 468-7065, e-mail: greganzne@gmail.com

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészeti génmegőrzés a Pilisben

Az élhető, fenntartható jövő nem képzelhető el a klímaváltozás káros hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat- és növényfaj számára élőhelyet nyújtó, egészséges erdők nélkül. Ilyen erdők kialakításán dolgoznak a Pilisi Parkerdő szakemberei az erdészeti génmegőrző program megvalósításával is.

Érik a szeder az erdőben

Egy hidegfronti hullámnak köszönhetően a forró nappalokat kellemes, napos idő váltotta fel vidékünkön, de a hétvégén ismét változik az időjárás. A meteorológusok előrejelzése alapján szombaton helyenként heves esőzésre és erős szélre lehet számítani. Vasárnapra javul az idő, de a hőmérséklet 20-25 fok fölé nem emelkedik.

Gemenc szabadidőpark épül Baján

Baja szívében, a Petőfi-szigeten a munkaterület átadásával elindult a Gemenc Játszópark és Sportpálya kialakítása. Az új kulturális és közösségi tér 24,35 millió forintból valósul meg, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap nem visszatérítendő támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében.

Várhegy-kilátó

Sötétvölgy a Szekszárd–Geresdi-dombság kiemelkedő szépségű és egyedi hangulatú turisztikai célpontja. A 6-os számú főút Szekszárd és Kakasd közötti szakaszáról letérve, a sokak által látogatott horgásztó szomszédságában a közelmúltban szabadidőközpontot alakított ki a Gemenc Zrt. Onnan pedig bő félórás sétával kaptathatunk föl a 211 méter magasan álló Várhegy-kilátóhoz.

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Titkos oázis a Göbös-majorban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fontos küldetése a környezeti kultúra fejlesztése, amelynek kiemelt színtere az erdei iskola. A már 20 éves múltra visszatekintő Ravazdi Erdei Iskolánk mellett, a közelmúltban újult meg a Kapuvártól 12 kilométerre, festői környezetben, erdőkkel körülvett tisztáson, a Göbös-majorban működő minősített oktatóhelyünk.

Kitüntették az EGERERDŐ nyugalmazott vadászát

2019. június 29-én Poroszlón rendezték a Heves Megyei Vadásznapot, ahol a megyében végzett vadgazdálkodási tevékenység elismeréséért több kitüntetést adtak át.

Már muzsikál az erdő a Mátrában

Hétvégén megkezdődött a Príma és Nógrádikum Díjas Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat. A programok a Mátra lábától Kékestetőig várják a természet és a zene szerelmeseit. Minősített Fesztivál címet viselő rendezvény célja, hogy az erdő, a zene, a művészetek erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítsa az embereket.

Változatos erdők, tartalmas programok

A Verőcétől Püspökhatvanig és Vácrátótig húzódó, közben a Naszály-hegyet is magában foglaló erdőtömbök gazdája az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete. A váci központtal működő erdészet mintegy 7000 hektár állami erdőt kezel

Várdai portaszépítők

A napokban minden várdai család Kertbarát Magazint olvas köszönhetően Bálint Györgynek, a magazin alapítójának, Varga Andrásnak, a település polgármesterének és a Magyar Mezőgazdaság Kiadónak.