0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A klímaváltozás nemcsak a fákat, az ökoszisztémát is átalakítja

Egy új tanulmány rámutat arra, hogyan kapcsolódnak össze a klíma, az evolúció, a növények és a talajok egymással. Ez az első kutatás, ami megmutatja, hogy a klímaváltozás miatti evolúció a fapopulációkban megváltoztatja azt, ahogyan ezek a növények a velük közvetlen kapcsolatban álló talajra és az abban élő mikrobákra hatnak.

A Global Change Biology című tudományos megjelent, a Tennessee Egyetem kutatói által készített tanulmány 17 olyan keskenylevelű nyárfa populációt (Populus angustifolia) vizsgált, melyek eredeti élőhelyükön, természetes módon fordulnak elő. A tudósok rájöttek, hogy a melegebb területeken élő állományokban kisebb a genetikai változatosság. Ez a különbség pedig következményekkel jár: a talaj kémiai és mikrobiológiai összetevői is megváltoznak.

A jövőbeli klímaváltozása csökkentheti a növények alkalmazkodóképességét, különösen a genetikailag kevésbé változatos populációkban. Ahhoz, hogy a stresszesebb körülmények között is túléljenek, erősebb kötődés alakulhat ki a növények és a talaj mikrobiomja között.

Ez talán egy olyan mechanizmus lehet, amely egy változó világban az állandóságra törekszik – mondta Ian Ware, az egyetem Ökológiai és Evolúcióbiológiai tanszékének PhD jelöltje, a tanulmány szerzője.

A délebbre eső nyárfa-populációknál a melegebb időjárás korábbi rügyfakadást és levélbontást eredményezett. Ez az evolúció csökkenti a genetikai változatosságot, és megváltoztatja azt, ahogy a fák együttműködnek a talaj életközösségeivel.

„Kimutattuk, hogy ahogyan a klíma melegszik és szárazodik, a populációs szintű genetikai változatosság csökken, és a fák nagyobb hatást gyakorolnak a velük kapcsolatban álló talajlakó mikrobákkal és tápanyagforrásokkal”

– mondta Ware.

Ez a felfedezés rámutat arra, hogy milyen módon képesek ezek a növények az extrémebb éghajlati körülmények között is túlélni.

„Ha megértjük, hogyan fejlődnek együtt a növény-talaj-mikroba kapcsolatok a klímaváltozás eredményeképpen a különböző élőhelyeken, akkor választ kaphatunk arra is, hogy helyi szinten milyen erők mozgatják az alkalmazkodást, és hogy ez miként befolyásolja a nitrogén elérhetőségeket, illetve a széntározó-képességet a talajban.” – mutatott rá Wade. „Ezek a felfedezések közvetlen ráhatással lehetnek a klímaváltozást figyelembe vevő természetvédelmi és erdőfelújítási gyakorlatokra, például az áttelepítésekre („mesterséges vándorlás”) vagy a populációk kezelésére.”

Forrás: sciencedaily.com