Back to top

Megújult a Magyar Mezőgazdaság

Az idén 74. évfolyamába lépett Magyar Mezőgazdaság küllemében jelentősen megváltozott. Az egyetlen hazai agrárgazdasági hetilap új rovatokkal és még gazdagabb szakmai tartalommal jelentkezik méghozzá jobb minőségű papíron, megújult formában.

MMG - Megújult a Magyar Mezőgazdaság

Az idén 74. évfolyamába lépett Magyar Mezőgazdaság küllemében jelentősen megváltozott. Régi vágyunk valósult meg ezzel nekünk, lapkészítőknek és a kiadó vezetőinek: hogy jobb minőségű papíron, formailag megváltozva lépjünk ki a lappiacra, elvégre az agrárgazdaság területén is generációváltás zajlik, és ezzel együtt az olvasói és a tartalomfogyasztási szokások is átalakulóban vannak.

A médiapiac szereplői, köztük a szaklapok is, küzdelmes éveket tudhatnak maguk mögött, de az utóbbi időben a nyomtatott és az online média egyensúlya elkezdett helyrebillenni. Számunkra ez azt jelenti, hogy a nyomtatott szó ereje megfelelő súllyal bír.

Lapunk, a Magyar Mezőgazdaság ki­­­emelt helyzetben van az agrárszaklappiacon, több mint 70 éve, az egyetlen agrárgazdasági hetilapként szolgálja a mezőgazdasági szereplőket.

Hétről hétre tudósít a szakmapolitika aktuális eseményeiről, a tőzsde, a piacok és a jogszabályok heti változásairól, betekintést nyújtva a határon túli magyar gazdálkodók életébe is. Eközben soha nem tévesztjük szem elől az alapító főszerkesztőnk, Adorján János által az első számunkban megfogalmazott célt: „A tudomány erejével segíteni a parasztságot.” Ezt a szolgálatot a nálunk publikáló hiteles és elismert kutatóknak, a szakmában jól ismert gyakorlati szakembereknek és természetesen újságíróinknak – akik közül sokan agrárvégzettségűek – köszönhetően tudjuk végezni.

A hitelesség, a szakmaiság újból felértékelődni látszik. A szakújságírás, a szaklapok a mai világban hihetetlen erőre kapnak, mert élen járnak a hiteles információátadásban!

A piaci felmérések eredményei megerősítettek minket abban, hogy jó úton haladunk, amikor jottányit sem engedtünk a hitelességből és a szakmaiságból.

Ezzel együtt be kellett látnunk, hogy a tartalom mit sem ér, ha nem informatív, olvasmányos módon tálaljuk. Ezért tartottuk szükségesnek a formai megújulást: hogy meg tudjunk felelni ennek az új kihívásnak is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Negyedjére is BalatonBor!

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került Olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozott Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthettünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet.

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya 2018 végén

Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.