Back to top

Tavaszi boros programok Egerben

Eger városa pezsgő kulturális és gasztronómiai helyszín, ahol lépten-nyomon a történelembe botlunk, és persze jócskán akad borélmény is. A tavasz folyamán ehhez az igazán színes és vidám évszakhoz illő gasztroesemények, koncertek, fesztiválok csábítják a túristákat, és az Egri Borműhely tagjai is számos borkóstolóval, pincelátogatással, borvacsorával készülnek az idelátogatóknak.

Március

március 14., csütörtök

Tóth Ferenc Pincészet – Bor-csokoládé kóstoló

Az este folyamán nyolcféle csokoládét és nyolc bort kóstolhatnak, melyek a legkülönbözőbb módon kerülnek összhangba és egészítik ki egymás karakterét. Vajon a 2015-ös Kadarkához kínált São Tomé-i étcsokoládé fekete szezámmal és liofilizált málnával lesz a kedvenc, vagy a 2011-es Cabernet Franc mellé társított Mexikói étcsokoládé füstölt sóval és karamellizált mandulával? Kiderül a kóstolón, amelynek házigazdái: Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet vezetője, Szeleczky Takács Viktória, a Fabric Csokoládé művésze és alkotója, és Bernáth-Ulcz Adél, a CsokiLaBor szakértője.

Fotó: BA

március 15., péntek

IX. Egri Csillag Fellövés

Az egri csillag néhány évvel ezelőtt szinte pillanatok alatt lett a borvidék egyik kedvenc bormárkája. A fehér házasítás egyaránt lehet a mindennapok könnyed bora, és egy komolyabb, hordós tétel is. A nemzeti ünnepen az idelátogatók nemcsak közel húsz pincészet új egri csillagát kóstolhatják meg, hanem részt vehetnek a Végvári Vitézek hagyományos felvonulásánis, valamint koncert és after party is várja a vendégeket.

március 20., szerda

Gál Tibor Fúzió – Fúzió szerda | Vincze Béla világa

Az esti esemény során nemcsak Vincze Béla világát és életpályáját mutatják be a Gál Tibor Fúzióban, hanem olyan borokat is, amelyek bár az ő történetéhez kapcsolódnak, mégis más pincészet tételei. Így a vendégek egyéb hazai és külföldi termelőktől is kóstolhatnak. Azt est háziasszonya Gál Veronika lesz.

március 21., csütörtök

Wine&Tech meetup Eger

Hogyan viszonyul a szőlész-borász szakma a modern technológiai innovációkhoz? Milyen applikációk, szenzoros berendezések vannak a piacon, és mit érdemes használni egy kisebb vagy nagyobb pincészetnek? A meghívott vendégek segítségével megtudhatják, hogy mit és hogyan alkalmaznak a helyi szőlőkben és pincékben az érintettek. Bemutatkozik a SmartVineyard a Szőlőőr nevű szenzoros készülékük kapcsán, és itt lesz a Vinometer startup, akik a borkóstolás területén fejlesztettek mobilapplikációt. Egy kerekasztal-beszélgetésen pedig egri fiatal borászok elemzik az aktuális Wine&Tech helyzetet.

Fotó: busk

március 23., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet személyesen találkozni, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

március 30-31., szombat-vasárnap

II. Hungarikum piknik a Szépasszony-völgyben

Az egri bikavér is immár hungarikum, a Szépasszony-völgy pedig kedvenc célpontja az Egerbe kiránduló borkedvelőknek. Eger városa ebben az évben is meghívja az ország többi hungarikumát egy közös fesztiválra, hogy egy helyen, Magyarország legnagyobb és egyik legismertebb történelmi borpincesorán mutatkozzanak be a magyarság csúcsteljesítményeit megtestesítő értékek egy laza, jó hangulatú gasztronómiai programon. Nemcsak borok és ételek, de koncertek, népművészeti és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

Április

április 6., szombat

Thummerer Pincészet – Vertikális vs. horizontális borvacsora a Magtár Fogadóban

A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják meg azok, akik ezen a szombaton Noszvaj felé veszik az irányt.

április 13. , szombat

Gál Tibor Fúzió – Spring Wine Show

Merőben új és izgalmas eseménysorozatukat folytatják Gál Tiborék idén áprilisban. Egy exkluzív és elegáns parti keretében minden érzékszervünkre hatni fognak. Fények, hangok, dizájn, ételek, borok, mindezeket a fehér szín fogja végigkísérni. Így főleg a fehérborokról, az egri csillagról és limitált, régebbi évjáratú tételekről fog szólni ez a rendezvény, ahol a vendégséf szusit készít majd a résztvevőknek, a dress code pedig természetesen a „white” lesz.

április 20., szombat

Thummerer Pincészet – Húsvéti borvacsora a Magtár Fogadóban

Akik a húsvéti hétvégét az Egri borvidéken, Noszvajon töltik, azok sem maradnak boros program nélkül. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják a vendégek.

Fotó: busk

április 20., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

április 25-28., csütörtök-vasárnap

Egri Csillag Weekend & Food Truck Show

Idén 8. alkalommal rendezik meg az Egri Csillag Weekendet, ahol helyi borászatok kínálják legújabb évjáratú egri csillagukat. Ráadásul éhen sem marad senki, hiszen a tavasz első igazi országjáró Food Truck Show-ja is ezen a hétvégén lesz. A város történelmi központjában, a Dobó téren sorakoznak majd a legjobb guruló gasztronómiáját képviselő food truckok ínyenc különlegességeikkel, és persze koncertek is várják a borkedvelőket.

április 27., szombat

St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat – Gourmet Séta

Töltsön el egy kellemes napot a St. Andrea Szőlőbirtok borászaival! A Gasztroséta alatt Eger történelmi belvárosának legizgalmasabb éttermeibe (Macok Bisztró, Senátor Ház, Imola Hotel Platán Étterem), majd a Szépasszony-völgyben található St. Andrea Kedves Bisztróba látogathatnak el, ahol a borritkaságokhoz a séfek által megálmodott ételeket tálalják fel a vendégeknek. Utolsó állomásként az egerszalóki szőlőbirtokot tekinthetik meg, ahol pincelátogatás után, helyi sajtok mellett megkóstolhatják a borászat újdonságait is.

Fotó: ba

Május

május 1., szerda

Majális a Szépasszony-völgyben

Az egri Szépasszony-völgyben a május elsejét is megünneplik. A pincesoron programokkal, borral és finom ételekkel várják a látogatókat, és a március végi II. Hungarikum Pikniken elindult Egri Bikavér séta is folytatódik, amelyre majd regisztrálhatnak az érdeklődők.

május 10., péntek

Tóth Ferenc Pincészet – Nagy Kóstoló

A több mint három évtizede tevékenykedő és több mint 60 szüretet átélő, többgenerációs, családi pincészet Eger legjobb dűlőiben rendelkezik saját területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. A borkészítésnél fő szempontjuk a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. Az első Nagy Kóstolón azokat a kiváló, többszörösen elismert borokat veszik sorra Tóth Ferencék, melyek pincészetük legnagyobb büszkeségei, és már csak limitált palackszámban állnak rendelkezésre.

május 16., csütörtök

Petrény Winery – Balla Géza borest

Egerbe, méghozzá a Szépasszony-völgyben található Petrény Völgy47-be látogat el a 2018-as Év bortermelője címet elnyert Balla Géza, egy kihagyhatatlan borest alkalmából. A díj nem csupán a borász eredményeire, hanem a hosszú évtizedekig méltatlanul elfeledett, majd napjainkra újra magára találó termőhelyre, a Ménesi borvidékre is ráirányította a figyelmet.

május 18., szombat

Thummerer Pincészet – Tavaszi borvacsora a Magtár Fogadóban

A Thummerer Pincészet 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri borvidéken elhelyezkedő, 90 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik a boraikat, amiket egy borvacsora keretében kóstolhatnak meg a vendégek. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül.

május 25., szombat

St. Andrea Napbor Ünnep

A pincészet számára a St. Andrea Napbor Ünnep az év egyik legjobban várt zenei, gasztronómiai és kulturális napja. Idén 5. alkalommal kerül megrendezésre, és amelyre a kerek évforduló alkalmából különleges meglepetéssel is készül a borászat. Kétóránként pincelátogatáson vehetnek részt az érdeklődők a borászok, ifj. és id. Lőrincz György társaságában, a Borbárban a legújabb St. Andrea-borokat kóstolhatják, és gasztronómiai specialitásokat falatozhatnak mellé.

május 25., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

május 30. – június 1., csütörtök-szombat

Bolyki Pincészet – Feszt!Eger 2019 – Csakazértis zene!

Eger, Losonczy-völgy, kertek jobbra-balra, bácsik, kis pincék, majd nagy katlanok, sziklák és Bolyki. El nem lehet téveszteni, rendes katarzis, a függőleges falak által határolt területek egymás után, alattuk pince, benne jó borok. Falak között zene, buli, olykor csend, minden évben Feszt!Eger. Idetalálni könnyű, másnap haza?!

Forrás: 
wineglass communication

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aranyat érő tejsavó

A tejsavó a túrókészítés, sajtgyártás mellékterméke. De ennél sokkal komolyabb szerepet is szánhatunk neki, ugyanis nagyon sokoldalú és az egészségünkre nézve aranyat ér.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Egri borok a Magyar Nemzeti Galériában

Idén nyáron a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Borszerda sorozatában, az egész estét betöltő programok, egyedi tárlatvezetések és koncertek mellett három alkalommal is egri borokat kóstolhatnak a vendégek.

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét

A megtisztelő címet egy hölgy érdemelte ki - nemzetközi sikerek hozták meg a hazai elismerést a Varga Pincészet egri birtokigazgatójának A régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat.

Garamvári Vencel pezsgő élete

Garamvári Vencel ismert üzletembert, borászt és pezsgőkészítőt balatonlellei szőlőbirtokán látogattuk meg, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia által neki ítélt életműdíjhoz.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

Eger nem képzelhető el bor nélkül nyáron

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.