Back to top

Az állattartás elkötelezettje

Országh Béla gazdaságának legújabb jövevénye egy alig néhány napos cigája kosbárány. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta tart állatokat, jelenleg őshonos jószágokat tenyészt. Balatonszentgyörgyi birtokán számos négylábú és többféle baromfi található. Mint lapunknak elmondta, az állattartás amellett, hogy nem könnyű és áldozatokat kíván, sok élményt nyújt, így mindenkinek ajánlja legalább hobbi szinten.

– Az állattartást azért is szoktam javasolni, mert ez nemcsak munka, hanem nagyon jó kikapcsolódás. El sem tudom mondani, hogy mekkora él­­mény és öröm számomra egy csibe kikelése vagy egy bárány születése – fogalmazott a Somogy megyei Balatonszentgyörgyön tevékenykedő fiatal gazda, majd vállalkozása előzményeiről mesélt a Magyar Mezőgazdaságnak.

Országh Béla: bárhogy alakuljon a jövő, biztosan nem adom fel az állattatást
Országh Béla: bárhogy alakuljon a jövő, biztosan nem adom fel az állattatást
Fotó: Bella Huba

– Az állattenyésztésről szólva, az én esetemben minden bizonnyal családi örökségről van szó, hiszen édesapám gazdálkodott. Jószágokat is tartott, minden olyasmit, aminek egy rendes paraszti portán helye van. Ő ezt a szakmát is tanulta annak idején. Munkája a családot is érintette, így természetesen rám ugyancsak hatással volt.

Hetedikes-nyolcadikos lehettem, amikor megkaptam az első tengerimalacomat, amit nekem kellett gondozni. Emlékszem, még a helyét is én alakítottam ki.

Onnantól fogva „gazda” voltam, és nyugodtan kijelenthetem, hogy az életemet végigkísérték az állatok, nemcsak a hobbi-, hanem a haszonállatok is. Azonban csak néhány éve kezdtünk komolyabban gazdálkodni – bár úgy érzem, hogy még mindig nem elég komolyan. Viszont eljutottam arra a szintre, hogy nagyobb számban is tudok – és persze szeretnék is – állatokat tartani. Eddig csak a juhok után vettem fel támogatást, de most már a fejlesztés szemszögéből is nézegetem a gazdáknak kiírt pályázatokat.

Visszatérve a kezdetekre, körülbelül öt esztendeje vettük át feleségemmel a balatonszentgyörgyi Csillagvár mű­­ködtetését, ahol volt egy ki­­sebb állatfarm. Ezt kezdtük el fejleszteni, és mára viszonylag naggyá vált. Arra törekszünk, hogy minél több legyen benne az őshonos állat, és hogy

ne csak tartsuk és te­­nyésszük, hanem be is mutassuk őket az érdeklődőknek.

Az állatok meghálálják a gondoskodást
Az állatok meghálálják a gondoskodást
Fotó: Bella Huba

Bevallom, akad egy-két „idegen” is, például kék páva és mosómedve, de az őshonos – sőt, a kimondottan ritka – fajták vannak többségben. Van például cigája, magyar parlagi szamár, kecske, valamint magyar óriásnyúl. Ezeket tenyésztjük is, természetesen.

Országh Béla elmondta, hogy az állatokat értékesítik, és hogy ezt megtehessék, a tenyésztés és a tartás minden egyes fázisára nagyon oda kell figyelniük. Az állatok meghálálják a gondoskodást.

– A fiatal jószágokat, a csikókat, gidákat el szoktuk adni. Az állományt regisztráltattam, már csak azért is, hogy minél nyereségesebben tudjuk értékesíteni a szaporulatot, mind a szamarak, mind a juhok tekintetében. Ez fontos a gazdaság fennmaradása, működése miatt. És még egy dolog: ahogy említettem, oktatunk is azáltal, hogy az őshonos állatokat bemutatjuk az ide látogatóknak.

Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek nem nagyon ismerik a régi magyar fajtákat. Sokan közülük még csak nem is hallottak a cigája juhról, vagy azt sem tudják, hogy a szamár is őshonos állatnak számít hazánkban. Szóval, van mit magyarázni.

Országh Béla úgy tapasztalja, a fiatal gazdák helyzete nem könnyű, sőt, szerinte ők vannak a legnehezebb helyzetben a mezőgazdaságban. Az indulás mellett a termelés feltételeinek megteremtése is rengeteg tennivalót, sok áldozat és lemondás vállalását jelenti. Hozzátette, tisztában van vele, hogy a negyven évesnél fiatalabb gazdálkodók számára több támogatási lehetőség is elérhető.

Országh Béla nagy reményeket fűz a cigájához
Országh Béla nagy reményeket fűz a cigájához
Fotó: Bella Huba

– Az egyik legnehezebb dolog az optimális méretű szántó és legelő megszerzése, pedig ezek megléte alapvetően meghatározza a gazdaság működését és eredményességét. Ez azért fontos, mert az állatok takarmányát saját szántón és legelőn lehet előállítani a leggazdaságosabban. Lényeges a technológiai fejlesztés is, és a megfelelő szaktudás. Ugyanis hiába van meg akár a legmodernebb technológia, ha nincs meg a kihasználásához szükséges szaktudás, semmit nem ér az egész. Nézegetem a pályázatokat, és elsősorban gépek beszerzésén gondolkodom.

A már meglévő állatok mellett nagyobb számú nyúl vagy fürj mellett kötelezném el magam a legszívesebben,

a tartásukhoz szeretnék pályázattal segítséget szerezni. Szóval az irány megvan, elvégre a piac megmutatja: hogyan tovább: amire igény van. Bízom benne, hogy a fiatal gazdákat a jövőben még jobban támogatják, és személy szerint nekem is sikerül előrelépni. Ha ez így lesz, akkor a fiatal gazdák farmjai életképesek lesznek, és eredményesen működnek.

A fiatal balatonszentgyörgyi gazdálkodó hozzáfűzte: bárhogy is alakuljon a jövő, ő biztosan nem adja fel az állattartást.

– Ezt nemcsak a családi örökség miatt mondom, hanem azért is, mert ez egyfajta hobbi, életforma, nevezzük ahogy akarjuk. Ez végleges döntés részemről, olyan, ami az életemet, a családunk életét és jövőjét teljes mértékben meghatározza.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Bábolnai sikerek

Tökéletes nyári időjárás és kifogástalan szervezés várta azokat a lovasokat, akik június második hétvégéjén Bábolnát választották. A sok nevezés miatt végül négynaposra bővített versenyen a kétcsillagos világkupa-versenyszámok mellett amatőr, gyermek és junior kategóriákat is kiírt a szervező Bábolna Ménesbirtok.