Back to top

„Egy a természettel”: A megvalósítás szakaszában

Az 1971-es vadászati világkiállítás 50. évfordulóján ismét Magyarországon találkozik a vadásztársadalom színe-java, hiszen 2021-ben hazánk ad újra otthont a rendezvénynek. A nagyszabású tervekről, előkészületekről Kovács Zoltánt, az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás kormánybiztosát kérdeztük.

• Ötven évvel ezelőtt hazánk világszínvonalú eseményt rendezett. Lehet erre építkezni vagy teljesen új koncepció alapján kezdődik a szervezési munka?

– A tervezés során munkatársaimmal áttanulmányoztuk a rendelkezésre álló dokumentumokat az 1971-es világkiállításról. Sajnos kevesen élnek már az akkori szervezők közül, de néhányukkal szerencsére sikerült személyesen is beszélni. Ugyanakkor 50 év alatt nagyon sok minden megváltozott, ezért teljesen új kihívásokkal kell szembenéznünk.

Így tudomásul kell vennünk, hogy megszűnt az a fajta varázs, amit a nyugatiaknak egy vasfüggöny mögött rendezett világkiállítás, a hazaiaknak pedig a hozzájuk addig erősen szűrten hozzáférhető nyugati kultúrára való rácsodálkozás adott.

Mára az időközben hozzáférhetővé vált rengeteg nemzetközi televíziócsatorna is szinte elavult hírforrásnak számít, mert az internet révén egy kattintással azonnal elérhetőek a világ különböző pontjain található múzeumok hírei, a webkamerák, a milliónyi fotó és filmfelvétel, így sokkal nagyobb kihívást jelent majd, hogy az embereket kimozdítsuk a kényelmes karosszékből. Ugyanakkor csapatommal együtt küldetésünknek tekintjük, hogy olyan élményt nyújtsunk 2021-ben, amit semmi más nem tud pótolni, és amire fél évszázad múltán ugyanúgy emlékeznek majd, mint ahogyan mi az 1971-es világkiállításra.

• Sokat hallani arról, hogy több helyszínes és szinte egész éven át tartó eseményről beszélhetünk. Megvannak már a pontos helyszínek és a hozzájuk kapcsolódó tényleges programok? Azt már tudjuk a hírekből, hogy a 2021-es kiállítás egyik kiemelt helyszíne lesz a Fővárosi Állat- és Növénykert. Miért esett rá a választás?

– A terv valóban az, hogy az egész évet az ötvenéves évfordulónak szenteljük, amelynek a budapesti nemzetközi kiállítás csak a fő attrakciója, de nem az egyedüli eseménye lesz 2021 őszén.

Biztos helyszínek a többi között a vadászati vonatkozású múzeumaink, kiállítóhelyeink – Keszthelyen, Hatvanban, Vásárosnaményban –, illetve a Városligetben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, valamint a budapesti állatkert is,

ahol a pannon régió jellegzetes állataival, köztük vadfajaival, halaival találkozhatnak, ismerkedhetnek meg a látogatók a megújult bemutatótérben. Az állatkert látványosságai így mind a vadászok, mind a nagyközönség számára biztosan kedvelt célpontok lesznek.

Fotó: Kovács Zoltán hivatalos facebook oldala

• Mit tud üzenni egy vadászati világkiállítás az érdeklődő, laikus közönségnek? Netán sikerül kicsit befolyásolni a vadászatról kialakított sokszor negatív véleményt? A rendezvény mennyire tudja majd megszólítani a fiatal generációt?

– A kiállítás fő üzenete a fenntartható természethasználatra történő figyelemfelhívás, melynek egyik eszköze a felelősségteljes vadászat, vadgazdálkodás. A vadászat nem csupán a zsákmányszerzésről szól, az a vadfaj alapos ismeretén, a szakszerű vadgazdálkodáson alapuló összetett cselekvéssorozatnak csak egy kis része, melynek végső pillanata a vad elejtése. Ha a nagyközönség megérti ezt, a vadászattal kapcsolatos hozzáállás is sokat javul. Egy kiállításra manapság már csak úgy tudjuk kicsalogatni a fiatalokat, ha az általuk életvitelszerűen használt kommunikációs eszközöket is igénybe véve szólítjuk meg őket. Így igyekszünk a rendelkezésre álló 21. századi technika minél több eszközét (virtuális valóság, 3D technika, interaktív eszközök) bevetni a kiállításon.

• Milyen szerepet kap a szervezésben, megvalósításban és a feladatok megosztásában a 22 állami erdőgazdaság, hiszen az ő munkájuk során a közjóléti tevékenység is hangsúlyos?

– Az állami erdészeti részvénytársaságok már most is jelentős társadalmi tudatformáló tevékenységet végeznek bemutatóhelyeik, tanösvényeik segítségével. Több közülük nemzetközi szinten elismert vadgazdálkodási tevékenységet is folytat, így mind az erdő mint élőhely, mind példamutató szaktudásuk bemutatása, nagyközönséggel történő megismertetése kapcsán „nagyhatalomnak” számítanak. Minden téren számítunk a segítségükre.

• A világkiállítás megvalósítása érdekében számos beruházást kell végrehajtani. Lehet már részleteket tudni, hogy hol és mi épül majd?

– Komoly beruházásokra a Hungexpo területén lesz szükség, mivel mostanra a pavilonok és a kiszolgáló épületek is elhasználódtak, elavulttá váltak. Ezek a beruházások azonban nem csupán a 2021-es eseményeket szolgálják, hiszen az épületek egy része már a 2020-ban megrendezendő eucharisztikus világkongresszusra készen lesz, és reményeink szerint a későbbi években számos további színvonalas nemzetközi rendezvénynek adnak majd otthont. A már megújult Szépművészeti Múzeum, az állatkertben addigra elkészülő Pannon Park a biodómmal, a Liget Projekt fejlesztései mind attraktív, korszerű helyszínt nyújtanak az emlékév látványosságainak.

Egyebekben igyekszünk meglévő infrastruktúrákra alapozni, azokat legfeljebb megújítjuk, korszerűsítjük. A tervezést és a megvalósítást is végig tudatosan az újrahasznosíthatóság jegyében végezzük.

• Ön szerint mit profitálhat a hazai erdész- és vadásztársadalom egy ilyen világszintű eseményből?

– Annak meg- és elismertetése, hogy az erdőgazdálkodás, a vadászat, valamint a horgászat a fenntartható természethasználat egy-egy formája, nagyban segíti majd társadalmi elfogadottságukat. Más országok vadászati, halászati szokásainak testközelből történő megismerésére legutóbb ötven éve volt alkalma a hazai vadász- és horgásztársadalomnak. Végezetül, az egész ország profitálhat abból, hogy a nagyvilág figyelmét felhívhatjuk vadállományunkra, horgászhelyeinkre, természeti értékeinkre, ezáltal a hazánkba irányuló célturizmus is tovább növekedhet.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Magyar méz és kolbász Amszterdamban

Idén 13. alkalommal szervez közösségi megjelenést az amszterdami PLMA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum. A 2019. május 21-22-én zajló eseményen a kereskedelmi márkás termékek széles skálája tekinthető meg, külön pavilonok állnak rendelkezésre az élelmiszergyártók, illetve az egyéb termékek gyártói számára. Az Agrármarketing Centrum standján összesen 16 kiállító jelenik meg.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.