0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megelőznék az újabb almaválságot

A friss meggy mellett az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is írásba kell foglalni minden esetben, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig Nemzeti Földügyi Központ néven fogja folytatni – derül ki egy jogszabály módosító javaslatból.

A földügyi szakigazgatási feladatok integrált ellátása érdekében Nemzeti Földügyi Központ néven a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet átalakításra kerül, amelynek vezetőire és alkalmazottaira a kormányzati igazgatási törvény rendelkezései az irányadók – olvasható abban a négy törvény módosítását tartalmazó javaslatban, amely kedd este került a parlament elé – elemez a Világgazdaság.

A salátatörvény rendezné az almatermelők helyzetét is. Az ipari alma és a friss meggy piacán az elmúlt években tapasztalható kedvezőtlen folyamatok kiküszöbölése érdekében indokolt a lehetőséggel élve szigorítani a szerződéskötési előírásokat, és kötelezni az érintetteket a szerződések írásba foglalására – olvasható az indoklásban.

A nehezebb piaci időszakok átvészelésének megkönnyítésére ezért a tervezet olyan szerződési konstrukciót alkalmazását írja elő, amelynek alapján a feldolgozóüzemeknek a termelőpartnereik számára jó előre felvásárlási ajánlatot kell tenniük a kiszámítható üzleti kapcsolatok jegyében.

A törvényjavaslat alapján a friss meggy mellett az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is írásba kell foglalni minden esetben a törvény hatálybalépését követően, Magyarországon történő feldolgozás esetén.

A szerződések 60 százalékát a meggy feldolgozását megelőzően, az adott év május 15. napjáig, az alma feldolgozását megelőzően augusztus 1. napjáig kell megkötni a feldolgozóknak és a termelőknek, amivel elérhető az alkuidőszak széthúzása.

A törvénymódosítás ezáltal kiszámíthatóbb gazdálkodás és a megfelelő piac megtalálásának lehetőségét teremti meg a termelők számára.

A szerződésnek kötelező jelleggel tartalmaznia kell a beszállított termékekért fizetendő árat, amelynek megállapítása történhet a szerződésben rögzített fix formában, illetve árképlet alkalmazásával, amely utóbbi kiszámítására a szerződésben meg kell állapítani a figyelembe veendő különböző tényezőket, amelyek között szerepelhetnek a piaci fejlemények változását tükröző piaci mutatók, a szállított mennyiség és a szállított mezőgazdasági termékek minősége vagy összetétele.

Forrás: Világgazdaság