Back to top

Milliárdos üzlet az élelmiszer-színezék

Hihetetlen növekedés előtt áll a már most is nagy piacnak számító élelmiszer-színezék szektor. Az egészségtudatos vevők miatt ugyanis a feldolgozók sorra cserélik le a mesterséges színezékeket.

Az egészségtudatos fogyasztók kifejezetten kerülik a mesterséges élelmiszer-színezékeket tartalmazó ételeket és italokat, és előnyben részesítik a természetes színezékkel érkező termékeket. Mindez mára olyannyira jellemző trend lett, hogy

a természetes élelmiszer-színezékek piaca tavaly már 7,5 milliárd dollárt tett ki

– írja a The Guardian Tribune. A lap hozzáteszi: a jelek szerint a természetes élelmiszer-színezékek piaca további nagyon nagymértékű bővülés előtt áll. Ennek hátterében a fogyasztói elvárások állnak, illetve az, hogy az új igényekre reagálva az élelmiszer-feldolgozók a mesterséges színezékeket egyre gyakrabban cserélik természetesre. Az egyre tudatosabb vásárlókkal ugyanis az az iparági szereplő, amely nem alkalmazkodik az elvárásokhoz, könnyen piacot veszíthet.

Mindez a természetes színezékek piacának ad óriási lökést, amely ezekben az években kirívó mértékben növekszik.

Az, hogy a színes élelmiszereket ízletesebbnek és tartalmasabbnak tartjuk, azzal párosulva, hogy egyre inkább megnézzük az összetevők listáját együttesen a természetes színezékek gyártóinak kedvez – teszi hozzá a lap.
Forrás: 
theguardiantribune.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aranyat érő tejsavó

A tejsavó a túrókészítés, sajtgyártás mellékterméke. De ennél sokkal komolyabb szerepet is szánhatunk neki, ugyanis nagyon sokoldalú és az egészségünkre nézve aranyat ér.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Sikerrel vizsgázott peronoszpóra ellen

Az idén is, mint azt a peronoszpóránál megszokhattuk, délről érkezett a fertőzőanyag, és nagyon kedvező feltételeket talált. Egerben július első feléig nyolc fertőzési hullámot lehetett azonosítani. Épp jó tehát az évjárat egy új gombaölő szer hatékonyságának bemutatására. A BASF Egerben és Szekszárdon mutatta be a Delan Pro készítmény tudását peronoszpóra és feketerothadás ellen.

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

50 millió liter energiaitalt iszunk egy év alatt

Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltunk a kategóriából, ami 15 százalékos értékbeli növekedést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél.