Back to top

Múlt és jövő a jelenben

Március 12-én közös rendezvényt tartott a Kinizsi 2000 Mg. Zrt. és a Bosmark Kft. Fábiánsebestyénben, hogy bemutassák az 5 évvel ezelőtti beruházásuk eredményeit, és átadják tapasztalataikat az érdeklődőknek.

A teheneket két-két csoportra osztva szolgálja ki az istállónként három duplabokszos fejőrobot
A 2014 áprilisában, majd szeptemberében átadott 2 x 330 férőhelyes istállókban a teheneket két-két csoportra osztva szolgálja ki az istállónként három duplabokszos fejőrobot. Mellette más innovációt is bevezettek, vízágyas matracra cserélték a korábbi döngölt agyagos, szalmás padozatot a pihenőbokszokban. Egyebek mellett

ezeknek az újításoknak, és a helyi szakemberek elkötelezett munkájának köszönhetően minimálisra csökkent a tőgygyulladásos tehenek száma (a korábbi több mint 4%-ról 0,1%-ra),

folyamatosan csökken a tej szomatikus sejtszáma, a fejési átlaguk pedig már valamivel több mint 36 kilogramm, szemben a 2015-ös 27,9 kilogrammal.

Vízágyas matracra cserélték a korábbi döngölt agyagos, szalmás padozatot a pihenőbokszokban
Ezek az eredmények önmagukért beszélnek, mondta Kovács Gyula, a Bosmark Kft. cégvezetője megnyitójában, hozzátéve, hogy jelenleg is több nagy méretű fejőrobotos istálló építésén dolgoznak Magyarországon.

A rendezvényen részt vevő Farkas Sándor miniszterhelyettes, a zrt. igazgatóságának korábbi elnöke bátor, már-már vakmerő tettnek nevezte az 5 évvel ezelőtti döntésüket, amivel belevágtak az 1,8 milliárd forint értékű beruházásba. Az eredményeket látva azonban mára bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztak akkor, amikor ezek az új technológiák sokak számára még idegenek voltak.

Ezekkel azonban egyre inkább meg kell barátkoznunk, mondta, mert csak így van esélyünk utolérni Európát, és az élmezőnybe kerülni.

A tehénlétszámot 1000 fölé tervezik növelni

Egy szakadékot nem lehet két részletben átugrani, és a mi esetünkben sincs másról szó, mint egy szakadékról a régi és az új között, mondta Farkasné Márton Katalin, a társaság vezérigazgatója. Ezzel együtt továbbra is működtetik a régi telepüket és fejőházukat, ami szavai szerint nem a régi és az új találkozását, a múltat és a jövőt, hanem éppen a jelent szimbolizálja. Eredményeiket ismertetve elmondta, hogy az utóbbi hónapokban folyamatosan, évente 2-3 kilogrammal nőtt a tejtermelésük (cél a 40 kg), és nőtt a tehénlétszám is, amit 1000 fölé terveznek növelni. (A rendezvényen elhangzott előadásokat a Magyar Mezőgazdaság következő számaiban közöljük. A szerk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tennék az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

A következő évtizedek sikerágazatát építik

30 éves jubileumi küldöttgyűlését rendezte meg a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. Az ünnepi rendezvény díszvendége Nagy István agrárminiszter volt, aki úgy fogalmazott, fejet hajt az ágazatban tevékenykedők elmúlt 3 évtizedben véghezvitt teljesítménye előtt.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Felépült az Alföldi Tej Kft. 15 milliárd forintos sajtgyára

Végéhez közelítenek az Alföldi Tej Kft. debreceni új üzemének építési és szerelési munkálatai. A négyéves intervallumot felölelő beruházás révén Magyarország második legnagyobb tejipari cégének tejtermék-portfóliója a saját gyártású tej, tejföl, vaj, túró, kefir és joghurt mellett sajttal és tejporral egészül ki.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.