0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Múlt és jövő a jelenben

Március 12-én közös rendezvényt tartott a Kinizsi 2000 Mg. Zrt. és a Bosmark Kft. Fábiánsebestyénben, hogy bemutassák az 5 évvel ezelőtti beruházásuk eredményeit, és átadják tapasztalataikat az érdeklődőknek.

A 2014 áprilisában, majd szeptemberében átadott 2 x 330 férőhelyes istállókban a teheneket két-két csoportra osztva szolgálja ki az istállónként három duplabokszos fejőrobot. Mellette más innovációt is bevezettek, vízágyas matracra cserélték a korábbi döngölt agyagos, szalmás padozatot a pihenőbokszokban. Egyebek mellett

ezeknek az újításoknak, és a helyi szakemberek elkötelezett munkájának köszönhetően minimálisra csökkent a tőgygyulladásos tehenek száma (a korábbi több mint 4%-ról 0,1%-ra),

folyamatosan csökken a tej szomatikus sejtszáma, a fejési átlaguk pedig már valamivel több mint 36 kilogramm, szemben a 2015-ös 27,9 kilogrammal.

Ezek az eredmények önmagukért beszélnek, mondta Kovács Gyula, a Bosmark Kft. cégvezetője megnyitójában, hozzátéve, hogy jelenleg is több nagy méretű fejőrobotos istálló építésén dolgoznak Magyarországon.

A rendezvényen részt vevő Farkas Sándor miniszterhelyettes, a zrt. igazgatóságának korábbi elnöke bátor, már-már vakmerő tettnek nevezte az 5 évvel ezelőtti döntésüket, amivel belevágtak az 1,8 milliárd forint értékű beruházásba. Az eredményeket látva azonban mára bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztak akkor, amikor ezek az új technológiák sokak számára még idegenek voltak.

Ezekkel azonban egyre inkább meg kell barátkoznunk, mondta, mert csak így van esélyünk utolérni Európát, és az élmezőnybe kerülni.

Egy szakadékot nem lehet két részletben átugrani, és a mi esetünkben sincs másról szó, mint egy szakadékról a régi és az új között, mondta Farkasné Márton Katalin, a társaság vezérigazgatója. Ezzel együtt továbbra is működtetik a régi telepüket és fejőházukat, ami szavai szerint nem a régi és az új találkozását, a múltat és a jövőt, hanem éppen a jelent szimbolizálja. Eredményeiket ismertetve elmondta, hogy az utóbbi hónapokban folyamatosan, évente 2-3 kilogrammal nőtt a tejtermelésük (cél a 40 kg), és nőtt a tehénlétszám is, amit 1000 fölé terveznek növelni. (A rendezvényen elhangzott előadásokat a Magyar Mezőgazdaság következő számaiban közöljük. A szerk.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu