Back to top

Nemzetünk gyarapodásához is hozzájárulnak

„Az a nép, amelyik egy csepp vért sem hullajtott szabadságáért, nehezen tudja azt megbecsülni” – mondta Nagy István az 1948-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett díjátadón. A miniszter úgy fogalmazott, a megemlékezésen túl elismerésünket kell kifejeznünk azok felé is, akik kimagasló szakmai munkájukkal hozzájárulnak nemzetünk gyarapodásához és agráriumunk erősödéséhez.

Az agrárminiszter a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Konferenciatermében tartott ünnepségen Áder János köztársasági elnök által adományozott, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át dr. Jung László Györgynek, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatójának a fenntartható erdő- és vadgazdálkodás területén végzett négy évtizedes munkájáért, a megújuló energiaforrásként hasznosítható erdei biomassza felhasználásában elért kutatási eredményeiért,

valamint Schumacher Istvánnak, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott vezérigazgatójának, a Zirci Erdészet volt igazgatójának négy évtizedes erdészeti, erdőmérnöki pályafutása során végzett magas színvonalú szakmai és eredményes vezetői munkájáért.

Nagy István Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át Jos Janssen-nek, a Hunland Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosának a magyar agrárgazdaság fejlesztéséhez hozzájáruló több évtizedes vállalatvezetői munkájáért; dr. Kertész Ottó állatorvosnak, volt önkormányzati képviselőnek, Jászberény város volt alpolgármesterének a jászsági haszonállatok és házikedvencek gyógyítása iránt elhivatott szakmai munkájáért, közéleti szerepvállalásáért; Papp Gyulának, az Északerdő Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettesének a sikeres erdőfelújítás mellett a természeti károk utáni helyreállításra is nagy hangsúlyt fektető, eredményes vezetői munkájáért; dr. Sárvári Jánosnak, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének volt ügyvezető elnökének, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárának könyvtárőrének a hazai magánerdő-gazdálkodás fejlesztése érdekében végzett munkájáért, a Vidékfejlesztési Programban folytatott magas színvonalú tevékenységéért és Tompa Miklós Károlynak, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatójának a Vas megyei állami erdőgazdálkodás kiegyensúlyozott gazdasági működtetését szolgáló kiemelkedő munkájáért.

Az agrárminiszter Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott Demeter Edit Juliannának, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézetének nyugalmazott tudományos munkatársának a halászati kutatás és szakigazgatás, a haltenyésztés területén végzett magas színvonalú tevékenységéért; Karkus Jánosnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnökének, a K64 FARM Kft. ügyvezetőjének a magyar agrárgazdaság területén végzett több évtizedes munkájáért, szakmai közéleti tevékenységéért; Kovács Lászlónak, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának nyugalmazott titkárának a hazai szőlő- és borágazat, különösen a Kunsági borvidék fejlesztése érdekében végzett több évtizedes munkájáért;

Ledó Ferencnek, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének nyugalmazott elnökének a zöldségfélék hajtatása területén végzett négy évtizedes, magas színvonalú munkájáért;

Nagy Gézának, a KRIKK Kft. birtokigazgatójának, a Nagy Lovas Kft. társtulajdonosának a lovas felszerelések gyártásában és forgalmazásában, az egerszóláti szürkemarha tenyésztésében elért eredményeiért, karitatív tevékenységéért; valamint Vahalcsik Attilának, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. titkárságvezetőjének a hazai környezet- és a természetvédelmi szemléletformálást számos területen szolgáló munkájáért.

Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült Kakuk Csaba Zoltán, a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Szarvasi Aquakultúra Kkt. ügyvezetője a hazai halászati kultúra ápolását és a halfogyasztás népszerűsítését szolgáló tevékenységéért, valamint Simon Pál, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának természetvédelmi őre a Pécselyi-medence természet- és tájvédelme területén végzett két évtizedes tevékenységéért.

A miniszter Fasching Antal Díjat adományozott Dobai Tibornak, az Artland Földmérési Bt. ügyvezetőjének két évtizede a magyar földmérés területén végzett kiváló tevékenységéért, vezetői munkájáért, társadalmi szerepvállalásáért; dr. Engler Péter főiskolai docensnek, az Óbuda Egyetem Alba Regia Műszaki Kar intézetigazgató-helyettesének több évtizede a székesfehérvári földmérő és földrendező mérnök képzésben végzett kiváló oktatásszervezői tevékenységéért, a fotogrammetria tantárgy kiváló oktatásáért, a selmeci diákhagyományok megőrzéséért és Ujlaki Lászlónak, a Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Berettyóújfalui Járási Hivatal földmérési szakügyintézőjének a földmérési igazgatásban végzett kiváló hatósági tevékenységéért.

Nagy István Konkoly-Thege Sándor Díjat adott át Hajduk Péternek, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatójának három évtizede a magyar juh törzstenyészetek tevékenységének irányításában és működtetésében, az ország teljes juhállományának jelölési és nyilvántartási rendszerének kialakításában végzett kiváló tevékenységéért,

valamint dr. Húth Balázs Józsefnek, a Kaposvári Egyetem egyetemei docensének, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének tenyésztés- és marketing vezetőjének a magyar tarka marhafajta megőrzésében és nemesítésében, valamint az egyetemi kutatás és oktatás terén nyújtott nemzetközileg is elismert kiváló munkájáért,

illetve dr. Wagenhoffer Zsombor címzetes egyetemi docensnek, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatójána a hazai állattenyésztés, tenyésztésszervezés és tenyésztés-politika terén végzett kiemelkedő szakmai, érdekképviseleti, szakpolitikai tevékenységéért.

Pro Alimentis Hungariae Díjat kapott dr. Cserhalmi Zsuzsanna tudományos főmunkatárs, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének osztályvezetője a több mint 60 éves múlttal rendelkező Élelmiszer Tudomány Technológia szaklap több éves kiváló, felelős szerkesztői munkájáért; dr. Fodor Péter, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar professor emeritusa több évtizede a kémiai műszeres élelmiszervizsgálatok és ezek minőségjavítása területén kifejtett tudományos és iskolateremtő tevékenységéért és Mészáros László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője az élelmiszer feldolgozás és élelmiszerbiztonság, különösen a kockázatbecslés és kockázatkezelési módszerek gyakorlati bevezetése területén nyújtott kimagasló munkájáért.

Az agrárminiszter Ujhelyi Imre Díjat adományozott Békési Imrének, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetőjének négy évtizede a szarvasmarhatenyésztésben elért hazai és nemzetközi sikereiért, innovatív vezetői tevékenységéért; Hegyesné dr. Vecseri Beátának, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar nyugalmazott egyetemi docensének három évtizede a söripari termékfejlesztésben, különösen az egyedülálló, első magyar "ALAKOR" biosör előállításában végzett kiváló tevékenységéért; dr. Májer János tudományos tanácsadónak, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet intézet igazgatójának a szőlő fajtaérték-kutatásában, a szőlő talajerő-gazdálkodásában és a környezetbarát szőlőtermesztési módszerek fejlesztésében elért eredményeiért, publikációs tevékenységéért; Müller Jenőnek, az Oleum 2000 Kft. ügyvezető igazgatójának a kertészet területén végzett elkötelezett munkájáért, oktatói és kutatói tevékenységéért; Papp Istvánnak, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető igazgatójának a Hajú-Bihar megye legnagyobb vágóhídjának üzemeltetésében, beruházások megvalósításában elért eredményeiért, a cég oktatási bázisán a szakmai utánpótlás biztosításáért, valamint Vaskó György sörfőző mesternek, a Serforrás Kft. tulajdonosának a különleges kézműves sörök gyártása és népszerűsítése területén végzett negyedszázados munkájáért, egyesületi alapítói és elnöki tevékenységért.

A miniszter a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj címhasználat meghosszabbításáról szóló

oklevelet nyújtott át az adományozás óta eltelt időben végzett tevékenység alapján a MIRELITE MIRSA Zrt. részére. dr. Losó Adrienn igazgató asszony elismerésben részesült a cég a gyorsfagyasztott zöldség, gyümölcs, tésztafélék, félkész és késztermékek előállításában, a csomagolástechnika megújításában végzett kiváló minőséget fenntartó tevékenységéért.

Nagy István az oklevelet átadta a TUTTI Élemiszeripari Kft-nek is. Prohászka Ottó ügyvezető igazgató elismerésben részesült a cég a fagylaltporok, instant kakaó italporok, instant kávéspecialitások gyártásában, a táplálék-kiegészítő termékek, kiemelten a sporttevékenységhez kapcsolódó táplálék-kiegészítők előállításában végzett kiváló minőséget fenntartó tevékenységéért.

Az évforduló alkalmából Életfa Emlékplakett Arany fokozata kitüntetést vehetett át Borontai István nyugalmazott főállattenyésztő több évtizede a magyar állattenyésztés fejlesztése és a magyar fogathajtó sport nemzetközi élvonalba jutása érdekében végzett kiváló tevékenységéért; dr. Kovács János címzetes egyetemi docens, a Pannon Egyetem Georgikon Kar nyugalmazott tudományos főmunkatársa több évtizede a kertészet tudományágban végzett kiváló oktatási tevékenységéért, a zöldségtermesztésben, a paprika, zöldbab és sárgarépa fajtanemesítésében elért eredményeiért; Markos László nyugalmazott lótenyésztési főfelügyelő hat évtizede a magyar lótenyésztés szolgálatában végzett kiváló tevékenységéért, társadalmi szerepvállalásáért, életútja elismeréseként; Sóvári Lajos az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze az erdőgazdálkodásban, az erdő- és vadállomány fejlődése érdekében végzett elkötelezett tevékenységéért, életútja elismeréseként, illetve Várfalvi József, az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott erdőművelési osztályvezető helyettese négy évtizede az erdőgazdálkodásban végzett elhivatott tevékenységéért, életútja elismeréseként.

Az agrárminiszter Életfa Emlékplakett Ezüst Fokozata kitüntetést adományozott Bartuczné dr. Kovács Olgának, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület nyugalmazott titkárának a hűtőipari kutatás-fejlesztés területén végzett kiváló munkájáért; Bődi Ferencnének, a KASZÓ Zrt. nyugalmazott fahasználati osztályvezetőjének öt évtizedes elhivatott erdőgazdálkodási tevékenységéért, igazságügyi szakértői munkájáért; dr. Fésüs László Gyulának, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet nyugalmazott főigazgatójának a juh- és sertésfaj származásellenőrzésének hazai bevezetésében, az őshonos fajták fenntartásában és a haszonállatok molekuláris genetikai vizsgálataiban elért kimagasló eredményeiért; Füst Miklósnak, a Mecsekerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdészének a Sásdi Erdészet Bakócai kerületében végzett kiváló erdészeti tevékenységéért, vezetői, közéleti munkájáért; Lehoczky Jánosnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Sajóvölgyi Erdészeti Igazgatóság nyugalmazott erdőművelési műszaki vezetőjének négy évtizede az erdőgazdálkodásban végzett elhivatott tevékenységéért, életútja elismeréseként; Lejtényi Györgynek, a gödöllői Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. nyugalmazott ügyvezető igazgatójának a gazdasági állatok tenyésztés-szervezésében, a hazai szarvasmarha teljesítményvizsgálati szervezetének megalapításában, működtetésében végzett elévülhetetlen érdemeiért; Moór Gyulának, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott igazgató-helyettesének a természetvédelem érdekében végzett elkötelezett szolgálatáért, életútja elismeréseként; Stubán Árpádnak, a Bakonyi Erdészeti és Faipari Rt. nyugalmazott szakfelügyelőjének több évtizede a Balaton-felvidéki és Bakonyi erdőkért végzett kiváló tevékenységéért, hatósági munkájáért; Szekeres Györgynek, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott gazdasági vezérigazgató-helyettesének öt évtizede az erdészet szolgálatában végzett kiváló vezetői munkájáért, sikeres közéleti szerepvállalásáért, illetve Váczi Ernő nyugalmazott ménesvezetőnek, a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatójának öt évtizede a lótenyésztésben, a lovassportban elért eredményeiért, a fogathajtók szövetségi kapitányaként megvalósított sikereiért.

Az emléknap alkalmából Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetést kapott Bakos Erzsébet, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nyugalmazott igazgatója több mint négy évtizede a hazai tej- és tejtermékpályán a bel- és külkereskedelem területén végzett kiváló munkájáért; Erdélyi István László, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója a pulyka termékpálya fejlődésében elért elévülhetetlen eredményeiért, munkahelyteremtő tevékenységéért, társadalmi szerepvállalásáért; Kasza Sándor juhtenyésztő két évtizede a családi vállalkozásban, a saját mintatelepén a magyar merinói törzstenyésztésben elért kiváló eredményeiért, szakmai sikereiért; Kovácsné dr. Gaál Katalin, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar professor emeritája öt évtizedes oktatói tevékenységéért, a védett őshonos sárga magyar tyúk génvédelme és az elitállomány tenyésztésszervezése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, kutatási eredményeiért; dr. Kölber Mária, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyugalmazott virológusa a hazai gyümölcsvirológia korszerűsítésében, a tömegtesztelési módszerek kidolgozásában végzett munkájáért és a Központi Károsító Diagnosztikai Laboratórium létrehozásáért; dr. Marosi György, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Erdészeti Tudományos Intézet nyugalmazott tudományos főmunkatársa három és fél évtizede az erdészeti ökonómia és szervezés-kutatási szakterületen végzett kimagasló tudományos tevékenységéért, társadalmi és közéleti szerepvállalásáért; Miszlang Lajos, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság nyugalmazott hatósági igazgatóhelyettese több évtizede a gazdálkodói, erdőfelügyelői és hatósági területen végzett kiváló tevékenységéért, vezetői munkájáért, életútja elismeréseként; dr. Radnóczi László sertéstenyésztő több évtizede a magyar állattenyésztésben, különösen a modern sertéstenyésztés fejlődésében végzett kiváló tevékenységéért; Tóth László nyugalmazott erdőmérnök, az EGERERDŐ Zrt. erdészetvezetője a Parádfürdői Erdészetnél végzett kiváló erdőgazdálkodási tevékenységéért, vezetői munkájáért; Turopoli Béla, az Országos Meteorológiai Szolgálat nyugalmazott szoftverüzemeltetője a klimatológiai tájékoztatásban, az éghajlati adatbázis archiválásában végett kiváló munkájáért; Turóczy Ferenc, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott műszaki vezetője a Bátaszéki Erdészet fahasználati tevékenységében végzett kiváló vezetői munkájáért, társadalmi szerepvállalásáért, illetve Wagner Józsefné, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nyugalmazott számviteli vezetője két és fél évtizede az állami erdők szolgálatában végzett elhivatott gazdasági tevékenységéért.

Nagy István Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Albelné Gigler Mónikának, a Budapest Főváros Kormányhivatal titkársági ügyintézőjének több mint két évtizede a földügyi szakigazgatásban, az ügyfélkapcsolatokban végzett kiváló tevékenységéért; Bartha Dénes Attilának, az Agrárminisztérium Költségvetési Főosztály költségvetési referensének a Nemzeti Park Igazgatóságok és az Országos Meteorológiai Szolgálat költségvetési feladatainak végrehajtásában végzett kiváló munkájáért; dr. Bartus Adriennek, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetőjének a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági ügyekben végzett kiváló tevékenységéért, vezetői munkájáért; Benke Lajos Sándornak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Velencei Növényvédőszer-analitikai Nemzeti Referencia Laboratórium laboratóriumvezető-helyettesének több évtizede a növényvédőszer készítmények minőségvizsgálati területén végzett kimagasló munkájáért; Dorogman Csillának, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság pályázatkezelési szakreferensének több mint egy évtizede az európai uniós pályázatokban elért kiváló eredményeiért; Fagyas Zoltánnak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály vadászati szakügyintézőjének két évtizede a vadászati hatósági tevékenységéért, a vadászterületek kijelölésében végzett kiváló munkájáért; dr. Farkas Tibornak, a Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet egyetemi docensének két évtizede a vidékfejlesztés oktatásában elért kiváló eredményeiért, falukutatói tevékenységéért; dr. Fehér Károlynak, a Szent István Egyetem nyugalmazott címzetes egyetemi tanára, a Magyar Lovas Szövetség nyugalmazott kommunikációs igazgatójának oktatási, publikációs tevékenységéért, példaértékű életútja elismeréseként; dr. Gábor György tudományos tanácsadónak, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet osztályvezetőjének a hazai szarvasmarha-tenyésztésben alkalmazott szaporodásbiológiai vizsgálatok bevezetésében és fejlesztésében elért kiváló eredményeiért; Gordos Györgynek, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöki főtanácsadójának a szervezet működésének fejlesztésében elért eredményeiért, kiváló vezetői munkájáért; Gránicz János Zsigmondnénak, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal ingatlan-nyilvántartási ügyintézőjének három évtizede az ingatlan-nyilvántartás működtetésében végzett kimagasló, ügyfélbarát tevékenységéért, nyugdíjba vonulása alkalmából; Horváth Imrének, a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal földművelésügyi szakügyintézőjének két évtizede az agrár-szakigazgatás területén az őstermelők tevékenységének ellenőrzésében, az agrárkár-enyhítésben, a földárverésekben végzett kiváló ügyfélbarát munkájáért;

Huszár Józsefnek, az Országos Meteorológiai Szolgálat nyugalmazott klímaállomás üzemeltetőjének az ország legnyugatibb csücskében négy évtizede a meteorológiai észlelésben, megfigyelésben végzett elhivatott tevékenységéért, nyugdíjba vonulása alkalmából; Ilyés Emese Anikónak, az Agrárminisztérium Környezettechnológiai és Kármentesítési Főosztály kármentesítési referensének a környezeti elemek védelme, a kármentesítés és a barnamezős területek fejlesztése érdekében végzett kiváló munkájáért; dr. Keller Nórának, az Agrárminisztérium Közbeszerzési, Perképviseleti és Projektirányítási Főosztály jogtanácsosának a közigazgatási döntések előkészítésében, az egyéb jogi relevanciával bíró intézkedések jogi felülvizsgálatában végzett kiváló tevékenységéért; Kendrusz László Zsoltnének, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. vezető technikusának a kukorica nemesítésében, a tenyészkerti és a szántóföldi kísérletezésben végzett kiváló szervező és kivitelező tevékenységéért; Kinorányi Évának, Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztály tervezési referensének az Agrár-környezetgazdálkodási és Natura 2000 támogatási jogcímek kialakításában, jogalkotási és végrehajtási feladatiban végzett kiváló munkájáért; Kiss Attilának, a Baranya Megyei Kormányhivatal fertőtlenítő mesterének az állategészségügy területén, a sertéspestis, kiemelten a madárinfluenza járvány idején nyújtott áldozatos munkájáért; Kiss Tamásnak, a Baranya Megyei Kormányhivatal fertőtlenítő mesterének az árvízi védekezésben és az állategészségügyben a járványmegelőzés területén végzett kiváló munkájáért; Kovács Lajosnak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetőjének a megye mezőgazdasága és a vidékfejlesztés támogatása érdekében végzett kimagasló tevékenységéért, vezetői munkájáért; Krisán Jánosnak, a Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium gyakorlati gépész szakoktatójának négy és fél évtizede a pedagógia szolgálatában végzett kiváló oktató-nevelő munkájáért, nyugdíjba vonulása alkalmából; Kristóf Bélánénak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Debreceni Kórbonctani és Bakteriológiai Laboratórium titkársági szakügyintézők több évtizede a titkársági feladatok koordinálásában, a teljes körű ügyintézésben végzett magas színvonalú munkájáért; Kulesevics Jánosnénak, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Bácsalmási Járási Hivatal Földhivatali Osztály osztályvezetőjének két és fél évtizedes földhivatali hatósági tevékenységéért, a kárpótlási- és részaránykiadási feladatok végrehajtásában, a Takaros Program bevezetésében végzett kiváló munkájáért;

Laczik Istvánnénak, az Agrárminisztérium Gazdálkodási Főosztály pénzügyi referensének az igazgatás kötelezettségvállalási és elszámolási feladataiban végzett kiemelkedő tevékenységéért; Lázár Attilának, a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatal vadászati és halászati szakügyintézőjének a hatósági és igazgatási ügyek kiváló intézésében végzett elhivatott tevékenységéért; Lukács Andrásnak, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. zajreferensének a stratégiai zajtérképezés területén végzett kiváló munkájáért; Magos Gábornak, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatvezetőjének kiemelkedő erdővédelmi, az erdő mint életközösség megóvására irányuló tevékenységéért; dr. Mészáros Annának, az Agrárminisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály nemzetközi referensének a nemzetközi területen, különösen a multilaterális tárgyalásokon végzett kiváló munkájáért; Olasz Bélának, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály takarmány felügyelőjének négy évtizede az élelmiszer- és takarmánybiztonság, az állategészségügy és az állathigiéniai gyakorlati területen végzett kiváló tevékenységéért, nyugdíjba vonulása alkalmából; dr. Petrus József Csabának, az Agrárminisztérium Környezettechnológiai és Kármentesítési Főosztály jogi szakreferensének a környezetvédelmi jogalkotásban és joganyag-fejlesztésben, vállalkozási szerződések és okiratok előkészítésében végzett kiváló munkájáért;

dr. Pollákné dr. Faragó Katalinnak, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály hatósági állatorvosának négy évtizede az élelmiszerlánc-biztonság és állategészségügy jelentős fejlődését szolgáló kiemelkedő ellenőrzési tevékenységéért, nyugdíjba vonulása alkalmából; Sarkadiné Vedres Judit Ilonának, az Országos Meteorológiai Szolgálat nyugalmazott belső ellenőrének két évtizede a jogszabályi elvárásoknak megfelelően végzett kiváló ellenőri és tényfeltáró tevékenységéért, nyugdíjba vonulása alkalmából; Sarkadi-Szabó Ágnes Dorottyának, az Agrárminisztérium EU és FAO Ügyek Főosztály projektreferensének az uniós intézményfejlesztési programok szervezésében, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezet budapesti képviseleteivel kapcsolatos feladatok ellátásában végzett kiváló munkájáért; Szalainé Bubori Márta Erikának, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. laboránsának a különböző búza genotípusok minősítésében, nedves sikér mennyiségi, minőségi tulajdonságainak meghatározásában végzett kiváló tevékenységéért; Szecső Mariannának, az Agrárgazdasági Kutató Intézet gazdasági igazgatóhelyettesének az Intézet szabályos és hatékony gazdasági működésében, a kutatómunka feltételeinek megteremtésében végzett kiváló tevékenységéért, valamint Tótka Margitnak, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium gyakorlati szakoktatójának két évtizede az édesipari termékgyártó szakmában végzett kiváló pedagógia munkájáért, nyugdíjba vonulása alkalmából.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Az év nemzetközi dísznövénytermelője

Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) minden évben meghirdeti az Év nemzetközi termelője díjat. A 2009-ben alapított igen rangos szakmai díjjal a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját ismerik el.