Back to top

Húsmentes hetet tartanak Hollandiában

Tavaly rendezték meg először, és a sikeren felbuzdulva az idén is megtartják a nemzeti húsmentes hetet Hollandiában március 11–17. között. Komoly lökést adhat a kezdeményezés népszerűségének, hogy a nagynevű Wageningen Egyetem is melléállt.

Fotó: Chris Tweten / Pixabay
A húsfogyasztás, valamint az egészséges és fenntartható táplálkozás közötti összefüggés napjaink egyik legaktuálisabb társadalmi témája. Nem véletlen, hogy az élettudományok, agrár- és környezettudományok témájában a világ élvonalába tartozó, a top agráregyetemek között emlegetett Wageningen Egyetemen is számos kutatás folyik témában.

Vizsgálják egyebek között, milyen hatással van a húsfogyasztás az egészségre, ezzel szoros összefüggésben az állattenyésztés a fenntartható életvitelre és a klímára,

továbbá adatokat gyűjtenek a lakosság húsfogyasztási szokásairól és preferenciáiról, valamint húshelyettesítők és alternatív fehérjeforrások után is intenzíven kutatnak. A húsmentes hét alkalmából egy nagy virtuális „dossziéba” gyűjtöttek minden, ezzel kapcsolatos publikációt, és az egyetem honlapján hozzáférhetővé tették az érdeklődők számára (egyelőre csak hollandul, de itt olvasható).

Kézzelfoghatóbb formában pedig úgy állt az egyetem a húsmentes kezdeményezés mellé, hogy egy héten át az intézmény területén működő összes étkezdében és büfében nagyobb választékot találnak a hallgatók és az oktatók a vegetáriánus fogásokból.

A világ számos pontján kitaláltak egyébként már hasonló kezdeményezéseket, de úgy tűnik, hogy összhang még nincs közöttük,

itt egy szeptember végi, itt pedig egy június közepi húsmentes hétről lehet érdekességeket olvasni. Utóbbi honlapon kiderül egyebek között, hogy ha egyetlen személy hét húsos étkezést kihagy, azzal annyi szén alapú energiaforrást spórol meg, amivel 2700 adag teavíz felforralható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tennék az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.