Back to top

Így neveld a lugasodat

A szőlőtermesztés nagyjából 8000 éves történetének egyik legállandóbb szereplője a lugasművelés. Itt nem feltétlenül csak a házak körül föllelhető művelésmód-költeményekre kell gondolni, természetesen. A szőlő egy liántermészetű növény, alapvetően „futásra termett”. Ezt esetenként kihasználhatjuk, de általában küzdenünk kell ellene metszéssel, illetve a több méteresre nőtt hajtások csonkázásával.

A lugasnál a nagy súlyú, idősebb fás részek rögzítéséről és a nagy zöldtömeg megtartásáról erős támasztékkal kell gondoskodnunk
A lugasnál a nagy súlyú, idősebb fás részek rögzítéséről és a nagy zöldtömeg megtartásáról erős támasztékkal kell gondoskodnunk
Ha házunk mellett szeretnénk szőlőt nevelni, a művelésmód megválasztását elsősorban a rendelkezésre áll hely és támrendszer fogja meghatározni. Ha a növekvő hajtásokat csak karóhoz szeretnénk kötözni, lehetőségeink a fej- és bakművelésre, vagyis hagyományos tőkeformákra korlátozódnak. Ha kordont, ernyőt vagy egyéb törzses formát szeretnénk kinevelni, feltétlenül gondoskodnunk kell a hajtások rögzítésére szolgáló huzalokról. Ha pedig egy egész falfelületet, illetve akár egy kocsibeállót, kerti étkezősarkot vagy egyéb lugasformát szeretnénk szőlővel befuttatni, ott már a tőkeformát adó idősebb fás részek rögzítéséről és egy várhatóan nagy zöldtömeg megtartásáról is gondoskodnunk kell. Ha ez mind megoldható, már csak a tőkék nevelése marad ránk.

Futásra termett

A liántermészet lényege, hogy a szőlő eredeti élőhelyén a fák lombozata fölé kúszva, azon elterebélyesedve próbál fényhez jutni, termést nevelni. A színes bogyók aztán madarakat odacsábítva biztosítják a magok terjedését. Ez számunkra (azon túl, hogy mi is fogyaszthatjuk az ízletes bogyókat) azt jelenti, hogy lehetőségünk van nagyobb területek szőlővel való befuttatására is. A liánszerű növekedés azt is magában hordozza, hogy a növény támaszt igényel, amire kapaszkodhat.

Szabályosan neveljük

Ha több szinten, nagyobb felületen szeretnénk hajtásokat futtatni, több tőkéből neveljük a lugast
Ha több szinten, nagyobb felületen szeretnénk hajtásokat futtatni, több tőkéből neveljük a lugast
Fotó: Varga Zsuzsanna
Elöljáróban érdemes tisztáznunk, mit-miért csinálunk a lugasnevelés során.

A magasba törekvés miatt a szőlő növekedésében állandó csúcsdominancia érvényesül, vagyis a tőke felsőbb helyzetű rügyei jobban fakadnak, magasabban lévő hajtásai erősebben nőnek.

Ez azt is jelenti, hogy egyetlen tőke eltérő magasságú karjai között állandó kondícióbeli különbség lesz. Egy nem szabályosan nevelt kar kiemelkedésein is túlzott növekedés várható, ami a többi rész legyengülésével, felkopaszodásával járhat. Ezért tehát ha több szinten, nagyobb felületen szeretnénk hajtásokat futtatni, legbiztosabban akkor érhetünk el teljes lefedettséget, ha több tőkéből neveljük a lugast. Mégpedig az egyes egyedek termőalapjait (csapjait) azonos vízszintes síkban hagyva gátolhatjuk egyes részek dominanciáját.

A másik fontos szempont, hogy a terhelést, vagyis a metszési elemeket egyenletesen osszuk el a tőkéken, hiszen a túlterhelt részek gyengíthetik a többi termőalapot.

A lugasmetszés alapelvei szerint erre a rövid csapok (1-2 rügyes metszési elemek) alkalmazása a legcélszerűbb. Így viszont előfordulhat, hogy keleti származású csemegeszőlő-fajtáink kevés fürtöt hoznak, hiszen azok alsóbb helyzetű rügyei kevésbé termékenyek. Ennek a problémának a feloldása például a csercsapos váltómetszés lehet.

Az egyenletes terhelés érdekében rövidcsapokat hagyjunk
Az egyenletes terhelés érdekében rövidcsapokat hagyjunk
Fotó: Varga Zsuzsanna
A lugas kinevelésekor érdemes önmérsékletet tanúsítanunk. Bármilyen erősek is a vesszők, a törzs kinevelése után 20-30 cm-enként, fokozatosan, évről-évre hosszabbítsuk csak a lugaskarokat. Így őrizhetjük meg legbiztosabban az összes termőalapot. A kar lehajlítását, a hosszabbításra szánt elem rögzítését csak a nedvkeringés (könnyezés) megindulása után végezzük.

A kötözést előzze meg az ízközök ropogtatása, így jobb fakadást várhatunk a rügyekből.

A tőkerészeket minden esetben rugalmas kötözővel rögzítsük! A kar lehajlításánál kerüljük a túl meredek szöget, mert a szállítónyalábok összepréselése tápanyagtorlódáshoz vezethet.

Ifjításkor ne sajnáljuk!

Erős visszavágás (ifjítás) után alvórügyekből kifejlődnek a szükséges vesszők
Erős visszavágás (ifjítás) után alvórügyekből kifejlődnek a szükséges vesszők
Fotó: Varga Zsuzsanna
Ha felkopaszodott, elöregedett lugasunkba szeretnénk új életet lehelni, ne legyünk bátortalanok! Az eredményes, szép ifjításhoz először drasztikusnak, utána pedig türelmesnek kell lenni. Mielőtt nekiesnénk a megcsúnyult lugasnak, előbb nézzük meg, hány tőkéből tudjuk kinevelni az új lugast. (Az élettelen tőkék vesszőinek, idősebb fás részeinek szövete barnás, száraz, ezekbe várhatóan nem lehelhetünk már új életet. Ha csak a vesszők metszete barna, az fagykár miatt is lehet. Metsszük vissza addig, míg nedvekkel teli élő szöveteket nem találunk!). Az említett elvek szerint (minden tőke egy szintet adjon, karjai, metszési elemei vízszintesen egy síkban legyenek) osszuk be, melyik egyedet hova szánjuk, ez után a tőkéket erősen vágjuk vissza úgy, hogy csak a leendő törzsek maradjanak. Onnan kell a következő tavaszon megkezdenünk az új lugaskarok nevelését.

A visszavágással együtt célszerű elvégezni a támrendszer rendbehozatalát is, hiszen akkor van legkevésbé útban a növény az oszlop- vagy huzalcserénél vagy - feszítésnél.

Nem kell aggódni, a héjkéreg alatt „lelkes” rejtett rügyek várakoznak, amelyekből kifejlődnek a szükséges vesszők. Érdemes fakadás után hajtásválogatást végezni közöttük, hogy a kevesebb, de alkalmas vessző több tápanyagot kaphasson. Amennyiben mégsem fakadnak ki a rejtett rügyek, sajnos, nem kerülhető el az új tőke telepítése.

Természetesen az újranevelés tetemes terméskieséssel jár, de ezt a hiányt mérsékelhetjük, ha nem egyszerre ifjítjuk az összes tőkénket. Akkor viszont arra kell ügyelnünk a tenyészidőben, hogy a még terebélyes ifjításra váró tőkék ne árnyékolják, nyomják el regenerálódó társaikat.

Lugasnevelésnél legyünk szigorúan következetesek, ifjításnál pedig kissé drasztikusak. Higgyék el, a tőke meghálálja!
Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elfagyott a szőlő a Mosel mentén

Május első hétvégéjén erősen fagyott a Mosel, a Saar és a Ruwer folyókat övező borvidékeken, egyes termesztőknél akár százszázalékos is lehet a kiesés – számolt be róla a topagrar.com.

Növényvédelmi előrejelzés – folytatódik a molyrajzás

Eddig azok a betegségek terjedtek, amelyeknek a száraz idő kedvez, de a nedvesebbre fordult időben már a varasodás is fertőzhet. Egyre több az almamoly, már repül a lombosfa-fehérmoly is, és levéltetvekből is mind többel találkozhatunk. Ne feledjük, virágzó növények közelében csak méhkímélő permetezés jöhet szóba!

Megállíthatatlanok a magyar pincészetek

Magyarország nyerte a legtöbb nagy* aranyat Brüsszelben. Szép magyar sikereket hozott a brüsszeli 2019-es Monde Selection borverseny.

Héjukon üzeneteket és képeket viselő szőlő kerül forgalomba Japánban

Héjukon üzeneteket és képeket viselő szőlő kerül forgalomba ősztől Japánban. A technikát Jamanasi prefektúra központi részén, az ország legjelentősebb szőlőtermelő vidékén fejlesztették ki, hogy így népszerűsítsék a gyümölcsöt.

Növényvédelmi előrejelzés – hamarabb rajzanak a kártevők

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak a fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak. Cserebogarakkal, gyümölcsmolyokkal, szőlőmollyal találkozhatunk; de ne feledkezzünk meg a gombás betegségekről, elsősorban a moníiáról sem.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.