Back to top

A szingliken keres az élelmiszeripar

Soha nem látott szintre nőtt az egyedül élők száma Kanadában, amire az élelmiszeripar az egyadagos ételek bővített kínálatával reagál – sokkal magasabb nyereség mellett. A készételeken belül az egyadagos kiszerelések ráadásul különösen jó nyereséget hozhatnak, hiszen egy plusz ár elérése egy adag esetében gyakran nem olyan szembetűnő.

Az egyedül élő felnőttek száma még sosem volt ilyen magas Kanadában, hiszen az észak-amerikai ország háztartásainak csaknem harmada, 28 százaléka egyetlen emberből áll. Ez mintegy 4 millió háztartást jelent, és várhatóan néhány éven belül 5 millióra nő ez a szám – írja a Montreal Gazette című kanadai lap online változata. A portál elemzésében kifejti:

a nyugati világban mindenhol nagyon népszerű kényelmi ételek egyemberes adagjai jó lehetőséget jelentenek az élelmiszer-feldolgozóknak a nyereségük növelésére.

Az élelmiszeripar a kényelmi ételeket igazán a második világháború után fejlesztette tökélyre, amikor a technológia és a háztartások hűtési, fagyasztási kapacitása is széles körben lehetővé tette ezt. Az egyedül élőkre ugyanakkor sokáig nem reagált az iparág – nem így manapság.

Az egyedül élés eleve kedvez a kényelmi ételek megvásárlásának, hiszen egyedül nem gazdaságos, vagy legalábbis nem olyan jó időtöltés a főzés.

Az egyedül éléssel párhuzamosan ezért tovább nőtt a fogyasztásra kész, vagy legalább félkész ételek forgalma Kanadában is.

A készételeken belül az egyadagos kiszerelések ráadásul különösen jó nyereséget hozhatnak, hiszen egy plusz ár elérése egy adag esetében gyakran nem olyan szembetűnő. Tovább erősíti ezt a trendet az is, hogy az egyedül élők sok esetben nem olyan árérzékenyek, mint például a nagycsaládosok, és a kényelemért, a gyorsaságért könnyebben fizetnek néhány százalékkal többet. A korábban alkalmazott burkolt áremelési módszer, vagyis a kisebb kiszerelés helyett ezért manapság gyakrabban alkalmazzák Kanadában az egyadagos kiszerelést, amellyel magasabb profitot tud elérni az élelmiszeripar. A lap példát is említ: a nyolcadagos péksütemények 18 és 25 kanadai dollár közötti áron elérhetőek, míg az egyadagosért nemritkán 4 dollárt is elkérnek a boltokban.

A jelenség persze nem csak a szingliket érinti: a nyugati világban egyre nő az egyedül élő, özveggyé vált idősek száma is, akik gyakran szintén a kényelmi ételeket választják a korábban hagyományos főzés helyett.
Forrás: 
montrealgazette.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tennék az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

A COOP Gazdasági Csoport tavaly növelte árbevételét

Mintegy 4 százalékos növekedés után 627 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP Gazdasági Csoport tavaly, ezzel minden változás és az egyre élesedő kereskedelmi verseny nyomása ellenére is őrzi pozícióját a kereskedelmi csoport – hangzott el a CO-OP Hungary Zrt. közgyűlésén szerdán.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.