0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több milliót érő városi erdő

A dél-angliai LiveWest lakásszövetkezet, az országban elsőként, fölmérette és fölértékeltette az ingatlanjai környezetében növő fákat. Kiderült, hogy a városi erdők inkább vagyonnak tekinthetők, ráfordított költségek busásan megtérülnek.

A társulás a Treeconomics faápolási szaktanácsadó céggel együttműködve számította ki az általuk kezelt mintegy 36 ezer lakás környezetében lévő 28 ezer fa értékét, és azoknak az ingatlanokra gyakorolt értéknövelő hatását. A bárki számára ingyenesen hozzáférhető i-Tree szoftver segítségével kiszámították, hogy

a jelenlegi faállomány újratelepítési értéke 15,1 millió font (5,4 milliárd forint), az általuk nyújtott környezeti-ökológiai szolgáltatások értéke pedig 148 millió font (53,3 milliárd forint).

Azt is kiszámolták, hogy ez a faállomány összesen mintegy 4 tonna szállóport és 109 tonna szenet köt meg évente a levegőből, aminek értéke 72 ezer font (közel 26 millió forint), a fákban tárolt szénvagyon értéke pedig 862 ezer font (közel 300 millió forint).

Rob Scholefield, a LiveWest Estate zöldfelületekért is felelős üzemeltetési igazgatója, aki a fölmérésben együttdolgozott a Treeconomics-szal elmondta, hogy

bár a fák fönntartása sokba kerül, pénzre átszámított értéküket látva a városi erdők inkább vagyonnak tekinthetők, nem pedig „pénznyelőnek”.

A ráfordított költségek busásan megtérülnek, és ha szakszerűen kezeljük őket, környezeti hasznuk az évek múltával hatványozottan növekszik, tette hozzá a szakember.

A fölmérés arra is rámutatott, hogy a magas fákkal körülvett szociális bérházakban élők mentális állapota is jobb, mint azoknak, akiknek nincs a lakása közelében zöldfelület.

Forrás: hortweek.com/magyarmezogazdasag.hu