Back to top

Gergely Róbert: jó, ha figyelünk egymásra

Gergely Róbert igazi kerttulajdonos, olyan, aki ápolja és együtt lélegzik a növényeivel. Sokat mesél a kertjéről, nagyon boldog volt, amikor megtalálta azt a házat, amelyhez egy védett udvar is tartozott. Azonnal hozzálátott, hogy kellemes, bensőséges életteret varázsoljon belőle, rengeteg virággal, puha pázsittal, kényelmes kerti bútorokkal, izgalmas kis zugokkal.

Tavasztól őszig szinte kint él, de a hideg hónapokban is figyeli a növényeit, eteti a madarakat. A Gergely-kert, ahogyan nevezi, és ahogy a kerti felirat is jelzi, a virágok, a madarak és a barátok kedvenc helye.

Fotó: Kiss Gergely

Sokan nem gondolnák, de túl van a hatvanadik életévén a kétszeres EMeRTon-díjas magyar színész-énekes, Gergely Róbert. Édesanyja, Vajek Jutka száguldó televíziós riporterként volt egy ország kedvence évtizedeken át, és édesapja, Vajek Róbert is a médiában dolgozott elismert rádiósként. Nem könnyű örökséggel kellett megküzdenie, de közel negyvenéves pályafutása után minden bizonnyal színfoltja a magyar színi életnek. Játszott a pécsi színházban, a Vidám Színpadon, tagja volt az Operettszínháznak és számos filmben is láthatta a közönség. Jelenleg a Gergely Theáter utazó színház direktora.

• Hogyan telnek a fagyos januári estéi?

– Kis takaros házamban forró tea mellett pihenek, amikor csak tehetem. Nézem a televízióban a könnyed műsorokat, belebeleszundikálva. Nagy hidegben beengedem a kutyáimat, két büszkeségemet, a németjuhász-keveréket és a csokoládészínű labradort. Január közepétől sok estém próbákkal telik, mert utazó színházam, a Gergely Theáter új darabbal készül. Mi, színészek hónapokon át dolgozunk a bemutatóig.

• Szeretettel említi a munkáját, a színészetet. Ilyen szeretettel gondoskodik mindenről maga körül?

– Szüleimtől azt tanultam, hogy legyek gondoskodó ember. Az élet is azt bizonyította, hogy jó, ha odafigyelünk egymásra, ha összekapaszkodunk, hogy az meleget és erőt is adjon. Azokat az embereket kedveltem mindig, akik hasonlóképpen gondolkodtak, akár civilek, akár művészek.

Fotó: Gergely Róbert

• Melegség és barátság jellemzi önt, és igaz ez az otthonára is. Téliesített kert is tartozik a házhoz, a régi madáretetőn látszik, hogy törődik azzal is. Vannak betérő szárnyas vendégek?

Fotó: Kiss Gergely
– Hogyne, igen. Timivel, korábbi párommal építettük a kertet, és nem maradhatott ki belőle a madáretető és madáritató sem.

Olyan növényeket is telepítettünk, amelyek jó védelmet, életteret adnak a hideg hónapokban a kis szárnyas állatoknak, amelyek mindig találnak élelmet a Gergely-kertben.

A fűtött szobából kinézve öröm látni a zúzmarás téli tájban, hogy a gondoskodásunknak hálásan örülnek. Ha elfogynak a magok, bőrdarabok, pótoljuk azonnal. A kutyáim barátok, családtagok, mellettem lehetnek a házban. Ők nyilvánvalóan jobban átélik ezt a fajta gondoskodást.

• Jó vendéglátó. Mi a helyzet a társulat tagjaival, betérnek néha egy teára?

– Jellemzően gyakrabban tavasztól, a már éledező kertembe jönnek. Könnyű vacsora mellett beszélgetünk olyankor. Előfordult már, hogy élő műsorral leptük meg egymást, volt ének, zene, vers, nagy nevetések. Ilyenkor lüktet igazán a kertem. Most téliesítve pihen a kerti grillel együtt.

• Ki is van írva, Gergely-kert. Mennyiben szól ez a házigazdáról?

– Azt szoktam mondani, hogy zöldujjú ember vagyok, az életem során mindig fontos volt számomra a kert. Amikor ezt a házat megleltem itt Érd parkvárosban, megláttam a rejtett Paradicsomot is. Örültem, hogy nem kész kertet kaptam, hanem egy üres területet. Kiteljesedhetett a fantáziám, és a korábbi tapasztalataimat előhívva megterveztem az udvart, a kertet, a növényeket. Nulláról indultam, ami rendkívül fontos egy alkotó ember számára. Nem átalakítani kellett, hanem teremteni, megálmodni, megvalósítani.

Fotó: Gergely Róbert

A virágos Gergely-kert

Gergely Róbert gyakorta mesél arról, hogy mennyire szereti a növényeket és a kerti munkát. Mindezt visszatükrözik a tavasztól őszig a kertben készült felvételek. Nem csoda, hogy olyan büszke a kertjére. A házat körülvevő udvar éveken át készült, minden szegletét a tulajdonosa tervezte és a kivitelezés is őt dicséri. Azt mondja, mára elkészült vele. De a karbantartása is rengeteg feladatot ad. Imádja a növényeit, ezért szeret gondoskodni is róluk. Elég ránézni a gyönyörűen metszett rózsákra, a rengeteg levendulára, a buján virágzó, színes egynyárikra, a gyönyörű pázsitra. Igazi pihenőkertet varázsolt a ház köré, ahol a csendes, romantikus zugok, a kényelmes kerti bútorok nyújtanak kikapcsolódást.

• Hol tart a megvalósításban?

– Úgy érzem, készen vagyok vele. Persze a folytatás is rajtunk, embereken múlik, hogyan ápoljuk, gondozzuk, milyen színvonalon marad meg.

• Milyen kisfiú volt Gergely Róbert? Otthon olvasgató, vagy folyton a kertben csibészkedő?

– Nagyon jó fiú voltam, nem huncutkodtam, nem futballoztam a grundon. Már a gyermekkorom egy része vágyakozással telt, színházról, a színpadról álmodtam.

• Kíváncsi lennék, ha a szíve kert lenne, mit ültetne bele?

– Létezik egy virág, aminek a neve szerelemvirág. A szerelemvirágot ápolni kell, vigyázni kell rá, hogy virágozzék. Azt szeretném, ha az emberek szeretnék egymást, mert a szerelem és a szeretet nagyszerű dolog. Remélem, hogy azok az emberek, akik várják és szomjazzák a boldogságot és a szeretetet, megkapják a forrásokat, a napfényt, a meleget, ami ehhez kell.

Egy kertben mindig van gaz is, szárazság is pusztít, vihar is tombol. Viszont napfény is érkezik, és odafigyeléssel, gondoskodással csodát művelhetünk. Gondozni kell a kertünket, mint ahogyan az életünkben a kapcsolatainkat, a szerelmünket is.

Fotó: Gergely Róbert

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Bálint György: Műveljük a kertünket

A 100. születésnapjához közeledve dr. Bálint György kertészmérnököt, az ország Bálint gazdáját otthonában kerestük föl. Gyurka bácsi, mint általában, most is nagyon jól öltözött volt, kényelmes fotelben ülve várt. Antónia asszony teával, kávéval, frissen sült gyümölcskenyérrel kínált.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.

Átmeneti segítség a csemegekukorica- és zöldbabtermelőknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére két készítményre adott ki szükségfelhasználási engedélyt június 26-től augusztus 31-ig, egyebek közt csemegekukorica és zöldbab-állományokban.

Biológiai védekezés: antagonista gombával a botrítisz ellen

Az integrált termesztésben a vegyszeres beavatkozások visszaszorítására törekednek, amiben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai védekezési módszerek. Olaszországban a közelmúltban engedélyezték a Polyversum nevű biológiai készítményt, ami az antagonista Pythium oligandrum mikrogombát tartalmazza.

Továbbra is csemegekukorica nagyhatalom vagyunk

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. Tavaly közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek; a magyar csemegekukorica-termékek 95 százalékát külföldön értékesítik. Az idei betakarítás a jövő héten kezdődik.

A mályvarózsa védelme

Kertjeink kedvelt dísznövénye a mályvarózsa a Mályvafélék családjába tartozik. Elő-Ázsiából származó, régóta termesztett növény. Már a régi római és görög kertekben is virított. A középkori kolostorok kertjeiben gyógynövényként termelték. Nálunk a nemesítők munkájának köszönhetően az egynyári változat termesztése terjedt el, amelynek számos előnye van a kétnyárival szemben.