Back to top

Zöldség és gyümölcs igényesen

„A kiváló áru titka az igényesség, ami a munkaszervezésben csúcsosodik ki. Ennyi mindent és ilyen minőséget csak a család jól szervezett ’csúcsra járatásával’ lehet elérni. Nincs holtidő, és nincs elmaradt munkafázis, nincs kilengés, nincs szabadság. Kemény, munkás élet van” – fogalmazta meg mottóját Ott Zoltán, aki Tótszerdahelyen gazdálkodik.

Ott Zoltán családi gazdaságuk saját termékeivel piacozik
Ott Zoltán családi gazdaságuk saját termékeivel piacozik
Fotó: Bella Huba
A házaspár kezdetben nem mezőgazdasággal foglalkozott, bár a kereskedelemben azért szereztek némi gyakorlatot, mielőtt véglegesen az agráriumhoz kötötték az életüket. Ott Zoltán fűtéstechni­kusnak ta­­nult, felesége pedig varrónőnek. Közös életük azzal kezdődött, hogy divatárut varrtak, illetve varrattak, ami annak idején nem jövedelmezett rosszul. Már akkor megtanulták, hogy a jó munkához és az eredményességhez idő, szervezés, igényesség, kemény munka szükséges. Amikor aztán a tömegáruk ellepték a piacot, váltaniuk kellett, mégpedig hirtelen.

Mi mást tehettek volna, mint hogy kivitték a piacra az otthon, a kertben termett diót, és minden mást, amit csak tudtak. Hamarosan odakerült a gyümölcsök mellé a házi savanyúság- és lekvárkészlet is. Szorgalmuknak köszönhetően akadt a kamrában eltett finomság, volt mihez nyúlniuk.

Merthogy mindkettőjük családjában természetes volt – ahogy akkor még szinte minden vidéki háztartásban –, hogy van konyhakert, van télire eltett élelem.

Gyorsan és céltudatosan váltottak a divatáru piacoztatásáról a termények piacoztatására. Jónak bizonyult a döntés, és bár 2004-ben ezt még kevesen látták be, ma már az ő példájuk segít másokat, hogy jó döntést hozzanak.

– A gazdaságunk több generáció óta működik – mesélt az indíttatásról Ott Zoltán, hozzáfűzve: olyan környezetben nőtt fel Kiskanizsán, ahol a gazdák hagyományosan pa­­lántázásból éltek. Generációkon keresztül tökéletesítették a palántázás tudományát, és tulajdonképpen hálás érte, hogy a divatszakmáról váltani tudtak.

– A családunk 2004 óta foglalkozik életvitelszerűen mezőgazdasági növénytermesztéssel és állattartással. Körülbelül 6 hektáron gazdálkodunk, a feleségem, a lá­­nyom, a vőm, az anyósom és én veszünk részt a mindennapi munkában. Tevékenységünk a növénytermesztésen és az állattartáson kívül az alapanyagok feldolgozását is magába foglalja.

Az Ott család szőlőmagolaja és -őrleménye
Az Ott család szőlőmagolaja és -őrleménye
Fotó: Bella Huba

Egy alapanyagot többféleképpen is feldolgozunk, eb­­ből kifolyólag sok termékünk van.

Az olajos magokból például olajat készítünk, hidegsajtolással. A visszamaradó melléktermékből vagy liszt lesz, vagy visszajuttatjuk a földbe tápanyagnak – mivel a gazdaságunkban nem használunk műtrágyát –, és állatok takarmányozására is alkalmas magas ásványianyag- és nyom­elemtartalma miatt. A visszamaradó úgynevezett olaj­sűrűből szappan készül. Fontosnak tartjuk a több lábon állást, ezt színes termékpalettánk is mutatja.

A különféle gyümölcsök mellett gyökérzöldségeket, hagymát, fokhagymát, tököt, borsót, babot termelnek szabadföldön. A fóliák alatt palántákat nevelnek, piacra és saját használatra egyaránt. A jól válogatott fajták és a gondos művelés eredménye a valóban extra minőségű palánta, majd a frissáru. A palántázás után egyebek között paprika, paradicsom, uborka terem a kertjükben.

– Alapanyagot termelünk, amit feldolgozunk. Figyelünk arra, hogy az általunk előállított termék egészséges legyen – folytatta a családfő. – Adalékanyag-mentesen, hagyományos receptúra alapján, kézi feldolgozással készítünk mindent. Lányom környezetmérnök, ezért a környezet- és egészségbarát termelést, feldolgozást, gazdálkodást szorgalmazza.

Paprika, paradicsom, uborka, káposzta, hagyma, fokhagyma terem a kertünkben, amelyekből finom savanyúság készül. A gyümölcsökből például alma-, körte-, barack- és szilvalekvárt főzünk, vagy éppen szörpöt készítünk.

Vannak új növényeink is, amiket az elmúlt 4–5 évben telepítettünk, egyebek mellett mandulát, mogyorót, homoktövist, gojit. De méhészkedünk is, kicsit kiegészítve a növény- és zöldségtermesztést. Jelenleg nyolc­van méhcsalád gondoskodik a tavaszi beporzásról. A megtermelt mézet, a feldolgozott finomságokat piacon értékesítjük.

Fóliasátrakban nevelik a palántákat
Fóliasátrakban nevelik a palántákat
Fotó: Bella Huba
Ott Zoltán hangsúlyozza: a jó minőségű házi termékek iránti érdeklődés még mindig növekszik, ez motiválja a munkájukat, és fejlesztésekre is ösztönzi őket. Szerencsére az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek a háztájiban termelt zöldségek és gyümölcsök, az emberek szívesen vásárolnak ilyesmit. A saját bőrükön tapasztalják a különbséget, ami az üzletekben vásárolt és a termelőktől vett termékek között érezhető. Nemcsak az íz, de az egészségtudatosság is fontos szerepet játszik a döntésben.

Aki pedig egyszer megkóstolja a házi termékeket, az biztosan vált és törzsvásárlóvá válik. Így van ez az Ott családdal is, akiknek kialakult a törzsvásárlói körük.

Ez fontos számukra, és tudják, hogy a bizalmat nem szabad eljátszani. Ahhoz, hogy a zöldségek, gyümölcsök és egyéb termékek mindig a lehető legjobb minőségűek maradjanak, sokat kell dolgozni, és bizony elengedhetetlenek a fejlesztések. Ott Zoltánék nemcsak a technikai hátterüket bővítik folyamatosan, hanem a termékskálájukat is. Már több éve, hogy számos készítménnyel szolgálják az egészséges táplálkozást. Azt mondják, ez elengedhetetlen, és a piac értékeli is a „küzdelmüket”, a vásárlók pedig nemcsak keresik ezeket a készítményeket, ha­­nem egyből afelől is érdeklődnek, hogy mik lesznek az újabb termékek.

– Igyekszünk folyamatosan fejleszteni a gazdaságunkat új növények telepítésével, gépek és terület vásárlásával. Állami pályázatokon nem vettünk részt, csak a terület alapú tá­mogatást vettük igénybe. Abban bízunk a feleségemmel, hogy a tevékenységünk fejlődőképes, és a család fiatal generációja tovább tudja vinni a gazdaságot, folytatva azt a lelkiismeretes munkát, amit elkezdtünk, és amit jó ideje együtt csinálunk. Szívesen végezzük ezt a munkát, bár azért vannak nehézségek is – mint mindenütt, bármilyen más szakmában. Szóval, az eddigiekben inkább a szép részét mutattuk meg munkánknak.

Ami viszont nagyon hiányzik, az a szabadidő, a pihenés, a nyaralás, a biztonság. A növények, az állatok mindennapos jelenlétet igényeknek, nem beszélve arról, hogy az időjárás viszontagságainak is ki vagyunk téve.

A kiváló áru titka mindenesetre az a belső igényesség, ami a munkaszervezésben csúcsosodik ki. Ennyi mindent és ilyen minőséget csak a család jól szervezett „csúcsra járatásával” lehet elérni. Nincs holt­idő és nincs kimaradó munkafázis, nincs kilengés, nincs szabadság. Kemény, munkás élet van. Ezt a munkát csak így lehet végezni, szorgalommal, kitartással, és persze kedvvel…

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Melegedő, nagyrészt száraz idő segíti a mezőgazdasági munkákat

Sokfelé átnedvesedtek a talajok a múlt hét második felében, de a csapadék záporos, zivataros jellegéből adódóan továbbra is maradtak igen száraz területek az országban. A hűvös idő után a héten eleinte csak kis mértékben, majd a hét második felében határozottabban melegszik az idő, amire az érésben lévő gyümölcsöknek és a kapás növényeknek egyaránt nagy szüksége van.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Újra Mezőhegyesé a vetőmagüzem

Visszavásárolta a Limagraintől a korábban is Mezőhegyeshez tartozó vetőmagüzemet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A létesítmény megszerzésével a feldolgozás is a zrt.-hez kerül, a folyamat végén pedig saját fémzárolt vetőmagot bocsáthatnak ki.

Változhat a népszerű magyar gyümölcs szezonja

Kiváló lett idén a kajszibarack termés: a minőség és a mennyiség is nagyon kedvező – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.