A házaspár kezdetben nem mezőgazdasággal foglalkozott, bár a kereskedelemben azért szereztek némi gyakorlatot, mielőtt véglegesen az agráriumhoz kötötték az életüket. Ott Zoltán fűtéstechnikusnak tanult, felesége pedig varrónőnek. Közös életük azzal kezdődött, hogy divatárut varrtak, illetve varrattak, ami annak idején nem jövedelmezett rosszul. Már akkor megtanulták, hogy a jó munkához és az eredményességhez idő, szervezés, igényesség, kemény munka szükséges. Amikor aztán a tömegáruk ellepték a piacot, váltaniuk kellett, mégpedig hirtelen.
Mi mást tehettek volna, mint hogy kivitték a piacra az otthon, a kertben termett diót, és minden mást, amit csak tudtak. Hamarosan odakerült a gyümölcsök mellé a házi savanyúság- és lekvárkészlet is. Szorgalmuknak köszönhetően akadt a kamrában eltett finomság, volt mihez nyúlniuk.
Gyorsan és céltudatosan váltottak a divatáru piacoztatásáról a termények piacoztatására. Jónak bizonyult a döntés, és bár 2004-ben ezt még kevesen látták be, ma már az ő példájuk segít másokat, hogy jó döntést hozzanak.
– A gazdaságunk több generáció óta működik – mesélt az indíttatásról Ott Zoltán, hozzáfűzve: olyan környezetben nőtt fel Kiskanizsán, ahol a gazdák hagyományosan palántázásból éltek. Generációkon keresztül tökéletesítették a palántázás tudományát, és tulajdonképpen hálás érte, hogy a divatszakmáról váltani tudtak.
– A családunk 2004 óta foglalkozik életvitelszerűen mezőgazdasági növénytermesztéssel és állattartással. Körülbelül 6 hektáron gazdálkodunk, a feleségem, a lányom, a vőm, az anyósom és én veszünk részt a mindennapi munkában. Tevékenységünk a növénytermesztésen és az állattartáson kívül az alapanyagok feldolgozását is magába foglalja.
Egy alapanyagot többféleképpen is feldolgozunk, ebből kifolyólag sok termékünk van.
Az olajos magokból például olajat készítünk, hidegsajtolással. A visszamaradó melléktermékből vagy liszt lesz, vagy visszajuttatjuk a földbe tápanyagnak – mivel a gazdaságunkban nem használunk műtrágyát –, és állatok takarmányozására is alkalmas magas ásványianyag- és nyomelemtartalma miatt. A visszamaradó úgynevezett olajsűrűből szappan készül. Fontosnak tartjuk a több lábon állást, ezt színes termékpalettánk is mutatja.
A különféle gyümölcsök mellett gyökérzöldségeket, hagymát, fokhagymát, tököt, borsót, babot termelnek szabadföldön. A fóliák alatt palántákat nevelnek, piacra és saját használatra egyaránt. A jól válogatott fajták és a gondos művelés eredménye a valóban extra minőségű palánta, majd a frissáru. A palántázás után egyebek között paprika, paradicsom, uborka terem a kertjükben.
– Alapanyagot termelünk, amit feldolgozunk. Figyelünk arra, hogy az általunk előállított termék egészséges legyen – folytatta a családfő. – Adalékanyag-mentesen, hagyományos receptúra alapján, kézi feldolgozással készítünk mindent. Lányom környezetmérnök, ezért a környezet- és egészségbarát termelést, feldolgozást, gazdálkodást szorgalmazza.
Vannak új növényeink is, amiket az elmúlt 4–5 évben telepítettünk, egyebek mellett mandulát, mogyorót, homoktövist, gojit. De méhészkedünk is, kicsit kiegészítve a növény- és zöldségtermesztést. Jelenleg nyolcvan méhcsalád gondoskodik a tavaszi beporzásról. A megtermelt mézet, a feldolgozott finomságokat piacon értékesítjük.
Ott Zoltán hangsúlyozza: a jó minőségű házi termékek iránti érdeklődés még mindig növekszik, ez motiválja a munkájukat, és fejlesztésekre is ösztönzi őket. Szerencsére az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek a háztájiban termelt zöldségek és gyümölcsök, az emberek szívesen vásárolnak ilyesmit. A saját bőrükön tapasztalják a különbséget, ami az üzletekben vásárolt és a termelőktől vett termékek között érezhető. Nemcsak az íz, de az egészségtudatosság is fontos szerepet játszik a döntésben.
Ez fontos számukra, és tudják, hogy a bizalmat nem szabad eljátszani. Ahhoz, hogy a zöldségek, gyümölcsök és egyéb termékek mindig a lehető legjobb minőségűek maradjanak, sokat kell dolgozni, és bizony elengedhetetlenek a fejlesztések. Ott Zoltánék nemcsak a technikai hátterüket bővítik folyamatosan, hanem a termékskálájukat is. Már több éve, hogy számos készítménnyel szolgálják az egészséges táplálkozást. Azt mondják, ez elengedhetetlen, és a piac értékeli is a „küzdelmüket”, a vásárlók pedig nemcsak keresik ezeket a készítményeket, hanem egyből afelől is érdeklődnek, hogy mik lesznek az újabb termékek.
– Igyekszünk folyamatosan fejleszteni a gazdaságunkat új növények telepítésével, gépek és terület vásárlásával. Állami pályázatokon nem vettünk részt, csak a terület alapú támogatást vettük igénybe. Abban bízunk a feleségemmel, hogy a tevékenységünk fejlődőképes, és a család fiatal generációja tovább tudja vinni a gazdaságot, folytatva azt a lelkiismeretes munkát, amit elkezdtünk, és amit jó ideje együtt csinálunk. Szívesen végezzük ezt a munkát, bár azért vannak nehézségek is – mint mindenütt, bármilyen más szakmában. Szóval, az eddigiekben inkább a szép részét mutattuk meg munkánknak.
A kiváló áru titka mindenesetre az a belső igényesség, ami a munkaszervezésben csúcsosodik ki. Ennyi mindent és ilyen minőséget csak a család jól szervezett „csúcsra járatásával” lehet elérni. Nincs holtidő és nincs kimaradó munkafázis, nincs kilengés, nincs szabadság. Kemény, munkás élet van. Ezt a munkát csak így lehet végezni, szorgalommal, kitartással, és persze kedvvel…