Back to top

Egy újabb é(r)v az Express® mellett a napraforgó gyomirtásban

A hazai gazdák körében nem ritkán emlegetett tény, miszerint miden év más és más. Ezt a 2018. évi tavaszi időjárás újra bebizonyította a termelőknek. A kései kitavaszodást egy extrém meleg, száraz április-május követte, amikor a napraforgók a megszokott időben, április közepére-végére elvetésre kerültek.

Mindezek után a várva-várt „aranyat érő” esők elmaradtak, a tavaszi vetésű növények kelése vontatottá vált és a vetés után-kelés előtti, preemergens kezelések zöme hatástalannak bizonyult. Ismételten azok a gazdák nyertek, akik a posztemergens kezelésekre is alkalmas napraforgó hibridek valamelyikét választották. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a vontatottan kelő állományokban (mind a napraforgó, mind a gyomok esetében) két kelési hullám alakult ki, egyszerre volt megtalálható szikleveles és 4 valódi leveles napraforgó a táblákon.

Erre a problémára csak azok tudtak helyesen reagálni, akik az Express®-technológia mellett döntöttek. Kizárólag az Express®-technológiában rejlő rendkívüli kultúrnövény szelektivitás engedi meg azt, hogy a napraforgó fejlettségétől szinte függetlenül (2-6 leveles állapot között), kifejezetten a gyomok fejlettségére koncentrálva végezzük el a kezeléseket. Tovább fokozza a hatékonyságot és az univerzális felhasználhatóságát, hogy az Express® 50 SX® -ből hektáronként maximálisan kijuttatható 45 grammos dózist, elhúzódó vagy extrém erős gyom-kelésnél vagy parlagfüves (Ambrosia artemisiifolia – 1. kép) gyomnyomásnál meg is lehet osztani. A hektáronkénti dózis első felét (22,5 g/ha) az arra érzékeny gyomok 2 - korai 4 leveles állapotánál juttassuk ki, majd 8-14 nap elteltével a hektáronkénti dózis második felével (újabb 22,5 g/ha) ismételten kezeljük a magról újrakelő kétszikű gyomokat.

1. kép: Az Express® 50 SX® hatása 9 nappal kezelés után parlagfüvön (Ambrosia artemisiifolia)
1. kép: Az Express® 50 SX® hatása 9 nappal kezelés után parlagfüvön (Ambrosia artemisiifolia)

Napjainkban egyre komolyabb problémát okoznak az évelő kétszikűek, pl. libatop, keserűfűfajok, varjúmák, valamint külön kiemelve a mezei acat (Cirsium arvense). Az acat tőlevélrózsás állapotában történő irtásával egyértelmű versenyelőnyre tett szert az Express® technológia, lényegesen kedvezőbb hektárköltséggel a versenytársakhoz képest.

A fejlődés itt azonban nem állt meg!

Az FMC-Agro Hungary Kft. bemutatja a 2019-es év újdonságát, az Evorelle® Express™ -t, mely a sokak által régóta, megelégedéssel használt Express® 50 SX® továbbfejlesztésének az eredménye, kizárólag Express®-toleráns napraforgóban. Az Evorelle® Express™ új lendületet ad a kétszikű gyomok (pl. vadkender, parlagfű, mezei acat) elleni küzdelemben. Két különböző hatóanyagával megelőzni hivatott az esetlegesen kialakuló gyomirtószer rezisztenciát, dózisa 60 g/ha-ra emelkedett, melyet a már megszokott módon, a kultúrnövény 2-6 valódi leveles állapota között szükséges kijuttatni. Az Express® technológia egyediségét megőrizve, az Evorelle® Express™ -is kijuttatható osztott kezelés formájában (30 + 30 g/ha, 7 – 14 nap eltéréssel), a napraforgó 2-8 valódi leveles állapota között.

Evorelle® Express™ kiváló gyomirtó hatása a vadkender hím- és nővirágú egyedei ellen is
Evorelle® Express™ kiváló gyomirtó hatása a vadkender hím- és nővirágú egyedei ellen is

A tökéletes hatás érdekében a permetlé készítése során minden esetben szükséges Trend® 90 nedvesítő segédanyag hozzáadása, melynek használatával megbonthatjuk a gyomok viaszrétegét, segítve ezzel a gyomirtó szerek bejutását. Az Express® 50 SX® vagy az Evorelle® Express™ készítményekkel történő kezelés, csak a toleranciát megfelelő mértékben hordozó és azt a szélsőségesebb időjárási körülmények között is egyenletesen biztosító hibridek esetében végezhető el. Az Express®-technológia széles körben elterjedt, évek óta sok termelő számára bizonyított, alkalmazási területe egyre növekszik, köszönhetően az egyre bővülő Express®-toleráns napraforgó hibridek kínálatának is.

A preemergens gyomirtást előnyben részesítő, biztonságot kedvelő napraforgótermesztőknek az FMC-Agro Hungary Kft. csúcsajánlata a Successor® T, mely egy univerzális, hosszú tartamhatású gyomirtó szer.

A Successor® T a benne található petoxamid és terbutilazin hatóanyagok gyári keveréke, hatékonysága kiterjed a kakaslábfűre, muharfajokra, disznóparéj és libatopfélékre, parlagfűre, selyemmályvára. Kimondottan ajánlott a készítmény a csattanó maszlaggal erősen fertőzött területeken. A benne található petoxamid markáns csírázásgátló hatásával főképp az egyszikű gyomok ellen védi meg a napraforgónkat, míg a terbutilazin erős talajon keresztüli hatásával (2. kép) a magról kelő kétszikű gyomok ellen hatékony. A tökéletes gyomirtó hatás alapfeltétele a jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín és kezelést követő 10 napon belüli 20-25 mm-es bemosó csapadék. A gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, hogy azok a preemergens gyomirtó kombinációk, amelyek terbutilazint is tartalmaztak, jobban átvészelték a közel egy hónapos csapadékmentes időszakot, majd az eső megérkeztével képesek voltak megújulni és a magról kelő kétszikű gyomokra felverődve, gátolni azok növekedését. A Successor® T dózisa 2,5-4 l/ha, amit minden esetben a terület szervesanyag-tartalma határoz meg. Az esetlegesen fellépő fitotoxikus tünetek elkerülése miatt 1%-os humusztartalom alatti területre a készítményt nem javasoljuk.

2. kép: A Successor® T (4l/ha) (A) markáns talajon keresztüli tartamhatása és a kezeletlen terület (B) Kompolt (2013)
2. kép: A Successor® T (4l/ha) (A) markáns talajon keresztüli tartamhatása és a kezeletlen terület (B) Kompolt (2013)

 

A Successor® 600-at azoknak a termelőknek javasoljuk, akik alacsony szervesanyag-tartalmú, főként homoktalajokon gazdálkodnak. A Successor® 600 semmilyen körülmények között nem fog felverődni, nem fog fitotoxikus tüneteket okozni a napraforgón, ráadásul kedvező hektárköltségével kompenzálni képes az alacsony humusztartalmú területek általánosan gyengébb terméspotenciálját. A benne található petoxamid erős csírázásgátló és hosszú tartamhatásával heteken keresztül gátolja a magról kelő egyszikű gyomok széles körét. A kétszikű gyomnövények ellen kombinációs partner alkalmazása szükséges lehet. A készítményt vetés után, kelés előtt, preemergensen kell kijuttatni, 2 l/ha dózisban. A tökéletes gyomirtó hatás eléréséhez ugyancsak elengedhetetlen 14 napon belül a 20-25 mm-es bemosó csapadék, valamint a jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín.

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei

(x)

Forrás: 
FMC-Agro Hungary Kft.

Népszerű agrárszaklapok