Back to top

Élelmiszerkönyvi előírások: betartani és betartatni

Változhatnak a Magyar Élelmiszerkönyvet alakító szakbizottságok. A szakmai képviselők szerint a jövőben MÉK előírásait a külföldi termékek előállítóival szemben hatékonyabban kellene betartatni.

Az iparági érdekeket jobban figyelembe vevő élelmiszerkönyvre lenne szükség – jegyezte meg Magyar Élelmiszerkönyv (MÉK) aktuális, törvény szerinti megújítására utalva Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián. Mindezt az MSM (a mechanikusan lefejtett hús) körüli problémákkal illusztrálta: ugyanis

miközben beltartalmi értéke jó, húsként az Élelmiszerkönyv nem ismeri el. Úgy vélte, ezen érdemes lenne módosítani.

A három részből álló szabályozás az egyes élelmiszerekre, illetve az élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők egyes csoportjaira vonatkozó élelmiszerminőségi, élelmiszerjelölési és élelmiszerbiztonsági kötelező előírások gyűjteménye. Mint Dr. Felkai Beáta Olga, az agrártárca főosztályvezetője elmondta, a MÉK tartalmát alakító testületek ötéves megbízatása ez év végén lejár, addig még lehet változtatási javaslatokat megfogalmazni. Hozzátette, az még nem eldöntött tény, hogy e bizottságok mandátuma, illetve a MÉK jövőbeli kötelező felülvizsgálati idejének hossza mennyi legyen, de mindkettőnél felmerült a három vagy az öt év is.

Csorbai Attila mellett Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója és Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke is egyetértett azzal, hogy a MÉK szükséges és fontos eleme a hazai szabályozásnak. Bár, mint Éder Tamás megjegyezte,

sokáig az élelmiszeripari szakma sem volt tisztában azzal, hogy mit is kezdjen az élelmiszerkönyvvel,

hiszen volt, aki erős szabályozó, más hatékony fogyasztóvédelmi, míg szintén mások minőségjavítási eszközként tekintettek rá.

Azt ő is elismerte, hogy sok cég nem vette komolyan a MÉK-bizottsági egyeztetéseket. Ahogy fogalmazott – úgyis, mint a Hússzövetség elnöke –, a húsipar részéről a további közöny nem tartható, mert annak súlyos következményei lehetnek.

Elvileg az élelmiszerkönyvi előírások valamennyi, Magyarországon forgalmazott élelmiszertermékre vonatkozik, ám ez a gyakorlatban nincs így!

– A be nem tartatásából származó előnyök elég nagyok – utalt a problémára sejtelmesen Éder Tamás. Azt hozzátette, hogy jellemzően külföldi cégeknél csapódik le ez az előny.

Ezt Harcz Zoltán is megerősítette. Mint mondta, ha lennének hatékonyabb ellenőrzések, azok a tejágazat hazai szereplőinek piaci jelenlétét növelné. Csorbai Attila pedig felvetette, hogy a jövőben a MÉK-nek ne legyen piackorlátozó hatása.

Az észrevételekre Felkai Beáta Olga azt mondta, hogy a tárcának az a szándéka, hogy a szakbizottságokban hiteles iparági képviselők legyenek, akik közvetíthetik az ágazati javaslatokat. Megjegyezte, hogy a bizottságban az ipart képviselő szakbizottsági tagok tagsága nem személyre fog szólni, így megoldható lesz a szavazati joggal való delegálás. További szándék, hogy e testületek számát limitálják, és a gördülékenyebb döntéshozatal érdekében az ügy- és eljárásrendeket is átalakítsák.

Forrás: 
nak.hu/RF

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Változhat a népszerű magyar gyümölcs szezonja

Kiváló lett idén a kajszibarack termés: a minőség és a mennyiség is nagyon kedvező – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Beérett a hazai hagyma, az ára pedig rekordokat döntöget

A mezőgazdasági termelői árak tekintetében az idei rekor­der alighanem a vörös­hagyma. Majdnem dupla pénzt kérnek érte a piacon a tavaly ilyenkori árához képes.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.

A mezőgazdasági termelés növekedése alacsonyan tartja az árakat

A mezőgazdasági termelés növekedése viszonylag alacsonyan tarthatja az élelmiszeripari termékek árát a következő évtizedben, de nagyon sok a bizonytalanság és a kockázat - állapította meg az OECD és a FAO szokásos, évenkénti közös jelentésében, amelyben a mezőgazdaság és a halászat következő tízéves kilátásait értékelik nemzeti, regionális és globális szinten.

Továbbra is csemegekukorica nagyhatalom vagyunk

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. Tavaly közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek; a magyar csemegekukorica-termékek 95 százalékát külföldön értékesítik. Az idei betakarítás a jövő héten kezdődik.

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.