Back to top

Fonálférgekkel a krumplibogarak ellen

A fonálférgek általában, mint kártevők ismertek, de akadnak olyan fajok, melyek pont a kártevő rovarokat támadják meg, így a növényvédelem során is hasznosíthatók. Új kutatások szerint a krumplibogarak ellen is jól jöhetnek.

A kertészek gyakran használnak fonálférgeket (nematodákat), hogy megszabaduljanak a talajban élő káros rovaroktól,ugyanis a fonalférgek olyan jellegzetes kémiai vegyületeket  termelnek, amelyek elriasztják ezeket a kártevőket. Az Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában előforduló

krumplibogár irtása rendkívül nehézzé vált,mivel ezek a rovarok immúnissá váltak a növényvédő szerekkel szemben.

A Funkcionális Ökológia című projektben,  a texasi és a pennsylvaniai egyetem entomológusai rájöttek, hogy mind a krumplibogár, mind a fejlődésben lévő burgonya reagál a talajban lévő fonálférgek jelenlétére. Bár a krumplibogarak a növény föld feletti részén táplálkoznak, érintkezésbe kerülhetnek a fonalférgekkel akkor, amikor új növényi áldozatot keresnek, vagy amikor a lárváikat a földbe temetik.

Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a ragadozók és kártevők vonzódnak az illatanyagokhoz, amelyek segítenek megtalálni az áldozatot. Itt meg akartuk fordítani a helyzetet, hogy meggyőződjünk arról,  a rovarok és a növények érzékelhetik-e a ragadozók kémiai aláírásait, vagyis szagát  - mondta dr. Anjel Helms, a kutatásban résztvevő  entomológus.

A fonálférgek és szimbiotikus baktériumaik megtámadják és megölik a talajban élő rovarokat. Ezáltal használhatóvá válnak sok kártevő szabályozására, ami természetes és hatékony alternatívája a kémiai növényvédő szereknek, továbbá nem károsítják a katicabogarakat, földigilisztákat és más hasznos lényeket.  

A kutatók bebizonyították, hogy a fonálférgekkel fertőzött elhullott rovarok jellegzetes szagot árasztanak, amelyek különböznek az egészséges rovarok illatától.

Az ilyen területeken a nőstény krumplibogarak 30%-al kevesebb petét helyeztek el a burgonya levelein.

A kutatók arra következtetnek, hogy a krumplibogarak a fonálférgekben az utódaik túlélésére potenciális veszélyt jelentenek.

Érdekes módon a burgonya reagál a fonalférgek jelenlétére és működtetni kezdi a védelmi mechanizmusát. Az ellenőrzött növény levelein 40%-al kevesebb krumplibogár volt, mint ott ahol a talaj nem tartalmazott fonálférgeket.

Következtetni lehet arra, hogy  a fonalférgek jelenléte figyelmezteti a növényt az őt károsító rovarokra, és a növény a megfelelő védekezési reakciókat alkalmazni tudja. A fonalférgek nem csak a rovarokat ölik meg a talajban, hanem olyan vegyi anyagokat termelnek, amelyek megvédik a növényt.

A hasznos fonálférgek por alakú készítményekben kaphatóak, melyeket vízzel összekeverve célzott permetezéssel, vagy öntözéssel lehet a talajba juttatni.

A kijuttatáshoz az ideális a 12 és 30°C közötti hőmérséklet. Mivel érzékenyek az UV-sugárzásra, ezért a műveletet célszerű este, vagy borús időben végezni. Nedves talajba kell kihelyezni, majd azt rendszeresen öntözni a kijuttatás utáni hetekben is, mert  a talaj kiszáradása a fonálférgek pusztulásához vezet.

A talajba kerülve aztán a fonálférgek mint biológiai talajfertőtlenítők működnek.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/falmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

Ha a hűvös május idején lankadt a figyelmünk, akkor most még van esély némileg orvosolni az elmulasztott vagy sikertelen védekezéseket még a parlagfűvirágzás kezdete előtt. Most már legyünk azonban résen, mert az előttünk álló meleg, záporokkal tarkított időjárás ideális a parlagfű növekedése szempontjából.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.