Back to top

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra.

Szabadtartásra szelektált, ellenálló juh, értékes „négylábú fűnyíróként” tartják a füves területek gondozására hazájában és azon túl is.

Az ouessant juhfajta – amint a neve is sugallja – a Bretagne régió Finistère megyéjéhez tartozó Ouessant-szigetről kapta a nevét. Az erre hajózó tengerészek és a halászok figyelmét felkeltették a sziget partjai mentén legelésző apró termetű juhok. Már 1754-től tettek említést az ouessant juhokról, amelyeket kiválónak, de nagyon kicsinek jellemeztek. 1899-ben a következőképpen írták le őket:

„Vastag, egyfajta esőt át nem eresztő gyapjúbunda fedi őket, amely méretüknél fogva számukra előnyös és ésszerű. De amikor a nyíróollókat áttolták rajtuk, csupán a kutyák méreténél kisebb állatokká lettek.

Két ember könnyedén megeszi az egyik combjukat, amelynek húsa nagyon finom” (Paul Gruyer). Ugyanez a szerző számol be a szárazföld felé irányuló exportjának alakulásáról: „A XIX. század második felében az ouessant-i apró juhokat eladták Champagne-ba, ahol a villák tulajdonosai nagyon is keresték őket, hogy általuk díszítsék parkjaikat, majd felnőtt juhokként a hentesek megvásárolják azokat mint bárányokat”. A XX. században a fajta eltűnt az Ouessant-szigetről a szárazföldi eredetű juhok beérkezését követően, amelyek keveredtek a helyi fajtákkal. Az ouessant-t mégis sikerült megmenteni az átalakulástól, köszönhetően a kontinens néhány lelkes tenyésztőjének, így napjainkra már nem fenyegeti a kihalás veszélye.

A fajta megmenekülése

Az ouessant fejlett csigás szarvakkal, rövidebb farokkal bír.

Eredetét nem ismerik pontosan. 1920-ban a következők szerint jellemezték: „Ez egy kistestű és lassú fejlődésű fajta, amelynek a mérete (marmagassága) nem haladja meg a 35-40 cm-t.

A gyapjúbunda színe fekete, néha fehér foltokkal a fején; a kosok vékony, lapos, hátrafelé hajlított szarvakat viselnek. A gyapjú rövid és göndörödő. A húsa kiváló minőségű.” (Henry Sagnier) Bár a fekete szín meghatározó többséget képviselt, nem zárta ki a fehér bundát növesztő egyedek jelenlétét.

1852-ben 6000 juhot számláltak Ouessant-sziget 1562 hektárján. A juhokat fülcsipkézéssel jelölték, így 1870-ben 510 ilyen jelölést tartottak nyilván az illetékes városházán. A 19. század végén a nagyobb testméretű állatok kialakítására tett kísérletek kevés sikert hoztak. A XX. század elején a fehér juhok szigetre történő importja, amelynek a gyapja jobban megfelelt a piac igényeinek (a gyapjúpiac 1850-től összeomlott az ausztrál gyapjú behozatalával), magával hozta a különböző keresztezéseket, és fokozatosan eltűntették az eredeti fajtát. Az 1904-1910 közötti időszakban tehát úgy döntöttek, hogy behoznak a szigetre néhány fehér egyedet a szárazföldről, két okból: megnövelni a fajta „mikroszkopikus” mértét, továbbá a fehér gyapjú előállításának lehetősége okán, amely gyapjú akkorra már festhetővé vált a háztartásokban is.

1911-ben az Encyclopoedia Britannica említi, hogy Oues­sant szigetén kistestű, fekete juhok legelnek. Ekkorra tehető, hogy a fajta elnyerte a végleges nevét, mint ouessant juh.

A fehér gyapjas juhbehozatalnak hatását a szigeten élő populációra vonatkozóan a szóbeli visszaemlékezésekben erő­sen eltúlozták. A keresztezések szándéka viszont, ha meggyengülve is, de továbbra is fennmaradt. 1957-ben Paul Malgorn számolt be arról, hogy „az elmúlt években 2 vagy 3 kost importáltak. Közülük az egyiknek meglehetősen fontos utóhatást tulajdonítottak.

A tenyésztő minden ősszel 100 juhot keresztezett e kosokkal, de ez a művelet csupán 4 évig tartott. Ezt követően, pár éven át, e félvérek keresztezéséből a lehető legkülönfélébb megjelenésű, küllemű egyedek születtek”.

A XX. században a fajtának a szigeten végzett keresztezések veszélyeitől való megóvása, eredeti tulajdonságainak megőrzése a XIX. sz. második felében a szárazföld kastélyainak parkjaiba irányuló kivitelnek volt köszönhető. 1976-tól a fajta megmentését egy szenvedélyes tenyésztőcsoport vezette, amelyet Paul Abbé irányított. Olyan állományokra támaszkodtak, amelyek tulajdonságai hasonlóak voltak a szigeten található eredeti fajta tulajdonságaihoz. Ezeket a juhokat, amelyeket a kontinensen háziked­vencként tartottak egyes családok, a tenyésztők összegyűjtötték, és megalapították az Ouessant Juhtenyésztők Csoportját (GEMO). A vezetésük alatt 1977 és 2007 között a létszámuk 486-ról több ezerre növekedett. A fajta napjainkra már nem veszélyeztetett.

A Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

A fajtastandard szerint az ouessant juhok egyenes háttal, mély mellkassal, széles medencével és marral jellemezhetők. A végtagjaik finomak, amelyek sötét körmökben végződnek. A gyapjú többségében fekete, de vannak barna vagy fehér színű egyedek is, a bőrük fekete. A bunda színe mindig egységes. A gyapjú fedi a homlokot és a pofa egy részét. A bunda félig zárt, a fürtök hosszúak. A gyapjú közepesen finom. A fej finom és szabályos, az orrhát egyenes. Kicsi, finom füle oldalt kissé felálló. A kosok fejlett, csavart szarvakat növesztenek, amelyek részben eltakarják a fülüket. Az ouessant Földünk legkisebb juhfajtája, az anyák marmagassága 40-46 cm, a kosoké 42-49 cm, az anyák 11-16 kg súlyúak, a kosok 13-20 kg-ot nyomnak. A fajtastandard marmagassága nőivarban 42, hímivarban 51 cm.

Ez a fajta a történelmi múltú szigeten jó minőségű gyapjút és húst adott. Azonban kis testmérete okán nem termelékeny és kevésbé nyereséges.

Fekete, mogyoró és fehér színben tenyésztett, elsősorban kedvtelésből tartott juh. Kevésbé szapora, és csak egyetlen bárányt ad ellésenként. Napjainkban kis testmérete és különösen ellen­állóképessége teszi e juhot a zöld gyepek gazdaságos, négylábú „fűnyírójává”. Előszeretettel tartják hatékony gyomirtónak, különösen hasznos meredek lejtőkön. Mint általában más juhfajták esetében, e fajtára is jellemző az ún. nyájösztön, így nem ajánlott egyedül tartása. A juhok elpusztulhatnak neuraszténiában (az idegrendszer működésében beállott kimerülésben), ha kevesebben vannak háromnál. Három felnőtt juh elegendő létszámot képvisel 2500 m2 terület gyomtalanítására, ápolására.

Párizsban ezek a juhok gyomtalanítják a töltések meredek oldalainak egy jelentős részét a körgyűrűk mentén, a városi központi kertészetben és a Bois de Vincennes-ben. Az ouessant juhok a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói.

Szelekció és elterjedés

A fajta egyedeinek szelekcióját a Paul Abbé által 1976-ban alapított GEMO biztosítja. E szervezet az 1970-es években hatékonyan tevékenykedett, hogy megvédje a fajtát a kihalástól. Napjainkban az ouessant juh szelekciójának szigora nagyon sokat enyhült, és előfordul, hogy olyan egyedekkel is találkozhatunk, amelyek fokozatosan eltávolodnak a fajtastandardtól. Ennek megelőzésére, visszaszorítására 1987 óta olyan francia nemzeti versenyt rendeznek évente a fajta egyedeinek, amelynek célja, hogy minősítsék a fajta kritériumait teljesítő állatokat, és jutalmazzák azok tenyésztőit. 2011-től ezeket az állatokat „moutons d'Ouessant originel” (eredeti ouessant juh) titulussal illetik, és ennek megfelelően veszik törzskönyvi ellenőrzésbe.

Napjainkra az ouessant juh mintegy 3000 egyedet számlál, így a fajta már nem veszélyeztetett. Ugyanakkor létező veszélyt jelent­hetnek továbbra is az oues­sant juh egyedeinek a kis testméret megőrzése elleni próbálkozások. Hazáján túl megtalálható Hollandiában is. Magyarországon még csak néhány tenyésztője van e miniatűr juhfajtának.

Dr. Toldi Gyula

ny. tudományos főmunkatárs

Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.