Back to top

Ingyenes gyümölcsfaoltó tanfolyam a Füvészkertben

Mindig is szívesen kipróbálta volna a gyümölcsfaoltást, de sosem tudta, hogyan fogjon hozzá? Itt az alkalom, a budapesti Füvészkertben március 23-án ingyen belevághat bárki: csak a belépőjegyet kell kifizetni, minden egyebet biztosítanak a szervezők. Persze aki szeretné a saját gyümölcsfáját oltani, annak sincs akadálya.

Fotó: pasja1000 / Pixabay
Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának alkalmából az idén is különleges rendezvényen lehet részt venni március 23-án az ELTE Botanikus Kertjében (ismertebb nevén a Füvészkertben, a Pál utcai fiúk híres helyszínén).

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja eredetileg Jézus fogantatásának, illetve születése hírüladásának főünnepe, a római katolikus egyház március 25-én ünnepli.

A népi hiedelem szerint e napon kell a fákat oltani, s e nap alkalmából a megelőző szombaton az ELTE Füvészkertben mindenki megtanulhatja és kipróbálhatja az oltást, ahogy már évek óta.

A program délelőtt 10 órakor elméleti előadással kezdődik, dr. Orlóci Lászlótól, a Füvészkert igazgatójától tudhatjuk meg a gyümölcsfaoltással kapcsolatos legalapvetőbb ismereteket. Ezután dr. Orlóci László, Bőm Tamás, Babos András, Szlávik Erika tartanak gyakorlati bemutatót, majd szabad a pálya, bárki próbálkozhat – ha elmúlt 18 éves, részt vesz a balesetvédelmi oktatáson és erről számot is adott. A Füvészkert szakértői természetesen folyamatosan felügyelik a munkát.

Az elkészült és sikeres oltványokat készítőik hazavihetik. Érdemes élni a lehetőséggel, és elvinni a régóta megmenteni szándékozott gyümölcsfajta oltóvesszőjét, mert a szervezők biztatnak minden részt venni szándékozót, hogy ha van oltandó fája, vigye magával az eseményre.

Regisztrálni mindenesetre ne felejtsen el, aki részt szeretne venni: a fuveszkertbudapest@gmail.com, vagy a botanikuskert@yahoo.com címre írt e-mailben kell jelezni a részvételi szándékot.

Ezen kívül pedig már tényleg nincs más teendő, csak március 23-án ellátogatni a Füvészkertbe (ELTE Botanikus Kert, Budapest 1083 Illés u. 25.). A belépőjegyet kell csak kifizetni, az eszközöket a szervezők adják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/ELTE Füvészkert

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Melegedő, nagyrészt száraz idő segíti a mezőgazdasági munkákat

Sokfelé átnedvesedtek a talajok a múlt hét második felében, de a csapadék záporos, zivataros jellegéből adódóan továbbra is maradtak igen száraz területek az országban. A hűvös idő után a héten eleinte csak kis mértékben, majd a hét második felében határozottabban melegszik az idő, amire az érésben lévő gyümölcsöknek és a kapás növényeknek egyaránt nagy szüksége van.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Változhat a népszerű magyar gyümölcs szezonja

Kiváló lett idén a kajszibarack termés: a minőség és a mennyiség is nagyon kedvező – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Bálint György: Műveljük a kertünket

A 100. születésnapjához közeledve dr. Bálint György kertészmérnököt, az ország Bálint gazdáját otthonában kerestük föl. Gyurka bácsi, mint általában, most is nagyon jól öltözött volt, kényelmes fotelben ülve várt. Antónia asszony teával, kávéval, frissen sült gyümölcskenyérrel kínált.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Érik a szeder az erdőben

Egy hidegfronti hullámnak köszönhetően a forró nappalokat kellemes, napos idő váltotta fel vidékünkön, de a hétvégén ismét változik az időjárás. A meteorológusok előrejelzése alapján szombaton helyenként heves esőzésre és erős szélre lehet számítani. Vasárnapra javul az idő, de a hőmérséklet 20-25 fok fölé nem emelkedik.