0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nyulak a Lurdy Házban

Immár hagyomány, hogy a Lurdy Házban megrendezett macskakiállítással egy időben nyúlkiállítás is várja az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén sem volt ez másként, annak ellenére, hogy a nyulaknál már megkezdődött a tenyészszezon, így viszonylag korlátozott számban érkeztek a rendezvényre.

Ennek ellenére is jól láthatók voltak azok a trendek, melyek a háztáji nyúltartást napjainkban jellemzik.

Elsősorban a nagyobb testű fajtákat kedvelik a tenyésztők,

így több kiváló minőségű kosorrú nyulat is felvonultattak. De legalább ilyen nagy érdeklődés övezte a mecklenburgi óriást is, mely még csak most van terjedőben hazánkban. Nemcsak nálunk, hanem Romániában és Szerbiában is nagy a kereslet a fajta tenyészegyedeire. Az angol kosorrú nyúl hatalmas füleivel most is elkápráztatta az érdeklődőket. Jelzésértékű volt, hogy bécsi kékből is láthattunk egy oly szép egyedet, mely méltán megállná a helyét akár egy Európa-kisállat-kiállításon is.

Emellett különféle színű törpenyulakkal is nagyobb számban neveztek. Ez alkalommal viszont a hagyományos színváltozatokat láthattuk, elsősorban feketéket és kékeket. Különösen sok gyermekrajongója volt egy anyanyúlnak, melyet választási utódaival mutattak be. Mivel, mint említettük, a tenyészidőszak elkezdődött, az anyák jellemzően ilyenkorra vemhesek, vagy akár szoptatnak is. Ezért jellemzően inkább a tartalékbakokat hozták el a kiállításra, melyek általában kevésbé jó minőségűek az otthon maradt, beállított bakoknál. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a kiállításon ezúttal nem pontozzák az állatokat –

a rendezvény legfőbb célja a fajták bemutatása, a nyúltartás népszerűsítése volt.

A kiállításon nyúltenyésztési és nyúlgyógyászati tanácsadásra is sor került, melyre igen sok, ahol jellemzően a hobbinyúltartók tették fel a kérdéseiket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu