Back to top

Nyulak a Lurdy Házban

Immár hagyomány, hogy a Lurdy Házban megrendezett macskakiállítással egy időben nyúlkiállítás is várja az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén sem volt ez másként, annak ellenére, hogy a nyulaknál már megkezdődött a tenyészszezon, így viszonylag korlátozott számban érkeztek a rendezvényre.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ennek ellenére is jól láthatók voltak azok a trendek, melyek a háztáji nyúltartást napjainkban jellemzik.

Elsősorban a nagyobb testű fajtákat kedvelik a tenyésztők,

így több kiváló minőségű kosorrú nyulat is felvonultattak. De legalább ilyen nagy érdeklődés övezte a mecklenburgi óriást is, mely még csak most van terjedőben hazánkban. Nemcsak nálunk, hanem Romániában és Szerbiában is nagy a kereslet a fajta tenyészegyedeire. Az angol kosorrú nyúl hatalmas füleivel most is elkápráztatta az érdeklődőket. Jelzésértékű volt, hogy bécsi kékből is láthattunk egy oly szép egyedet, mely méltán megállná a helyét akár egy Európa-kisállat-kiállításon is.

Emellett különféle színű törpenyulakkal is nagyobb számban neveztek. Ez alkalommal viszont a hagyományos színváltozatokat láthattuk, elsősorban feketéket és kékeket. Különösen sok gyermekrajongója volt egy anyanyúlnak, melyet választási utódaival mutattak be. Mivel, mint említettük, a tenyészidőszak elkezdődött, az anyák jellemzően ilyenkorra vemhesek, vagy akár szoptatnak is. Ezért jellemzően inkább a tartalékbakokat hozták el a kiállításra, melyek általában kevésbé jó minőségűek az otthon maradt, beállított bakoknál. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a kiállításon ezúttal nem pontozzák az állatokat -

a rendezvény legfőbb célja a fajták bemutatása, a nyúltartás népszerűsítése volt.

A kiállításon nyúltenyésztési és nyúlgyógyászati tanácsadásra is sor került, melyre igen sok, ahol jellemzően a hobbinyúltartók tették fel a kérdéseiket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Nem csak üres mekegés: érzelmeket közvetítenek a kecskék

A londoni Queen Mary Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a kecskék képesek a legapróbb érzelmi változásokat is felismerni társaik hangjelzéseiben.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Pluszpénz boldog tehéntartásért

Ausztria legnagyobb tejfeldolgozó vállalata plusz pénzzel honorálja azokat a gazdákat, akik hajlandók a rendeletben előírt állatjóléti intézkedéseken túl meghatározott feltételeket is teljesíteni.

Tollas akrobaták a cívisvárosból

Hazánkban az 1980-as évek óta importált birminghami pergő és a debreceni pergő a két legnépszerűbb pergő fajta, meg kell azonban jegyeznünk, hogy 2005 óta folynak kísérletek a magyar pergő kitenyésztésére, amely egyedek lényegében a birminghami pergő fajtából kiválogatott és továbbtenyésztett galambok.

Hiába az ASP, nem változtak a felvásárlási árak

Az afrikai sertéspestis távol-keleti elterjedése miatt jelentősen átrendeződött a világ sertéspiaca, ami hazánkban is problémákat okoz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai kiskereskedelmi áruházláncok, a vágóhidak, a sertéshús-feldolgozók és a tenyésztők részvételével soron kívüli megbeszélést kezdeményezett ennek megoldására.

Matrac a lábvégbetegségek megelőzésére

A lábvégbetegségek megelőzése komoly gondot jelent a gazdáknak. Ezek közül leggyakrabban a fertőző eredetű dermatitisz digitálisszal (DD) gyűlik meg a bajuk. Ez a betegség széles körűen elterjedt Európában, így hazánkban is. A fertőzés elleni védekezés egyik leginkább bevált módszere a patafürösztés.

Nem csak a genetikán és a takarmányon múlik a tej minősége

A jó genetikai állomány és a kiváló minőségű takarmány mellett még egy dolog befolyásolja azt, milyen minőségű tejet ad a tehén. Ez pedig az állat emésztőrendszerében élő mikrobióta közösség összetétele. A kutatók pedig arra is rájöttek, hogy melyek azok az apró élőlények melyeknek segítségével a legjobb tej termelhető.