Back to top

Piacvédő intézkedésekre van szükség a tojáságazatban

Termelői összefogással ugyan sikerült megakadályozni azokat a német nagyberuházásokat, amelyek tönkretették volna szinte a teljes hazai tojáságazatot, ugyanakkor az agrárium kis és közepes szereplőinek szükségük lenne nemzeti hatáskörben kialakított piacvédő intézkedésekre — mondta Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Piacvédelemre lenne szükségük a kis- és közepes termelőknek legalább az alapvető élelmiszerek előállításában, az egyéb stratégiai területeken pedig annak érdekében, hogy ne legyenek kiszolgáltatva az olyan tőkeerős óriásberuházásoknak, mint a nemrégiben megakadályozott tojótyúkfarmok – mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke felidézte,

termelői összefogással sikerült gátat szabni a Vas megyében tervezett, közel két és fél millió tyúk tartására alkalmas, több telephelyes beruházásnak,

amelyet a kétes hírnevű német befektető, Stefan Pohlmann szeretett volna tető alá hozni, ezzel tönkretéve a hazai termelőket.

A szakember kiemelte: ezt a beruházást ugyan sikerült megakadályozni, de a jövőben is előfordulhatnak hasonló próbálkozások más ágazatokban is, jellemzően azokon a területeken, ahol nem önellátó az ország. Ráadásul az említett beruházást olyan gyorsan kívánták létrehozni, amivel hasonló esetben szintén növelhető a kisebbek kiszolgáltatottsága.

Pákozd Gergely ugyanakkor arra figyelmeztetett, az Európai Unió szigorú versenyjogi szabályozása és a nyitott piacunk miatt behatárolt a nemzeti hatáskörben kialakított piacvédelem, de nem lehetetlen. Példaként említette a földforgalmi szabályozást, amellyel sikerült megakadályozni, hogy külföldiek vásárolják fel a magyar termőterületeket.

Ebből az alelnök szerint levonható az a következtetés, hogy igenis lehet olyan piacvédelmi intézkedéseket hozni, amelyekkel csökkenthető a hazai kisebb szereplők kiszolgáltatottsága a tőkeerős beruházóknak, vállalkozóknak.

Nagy szerepük van a kevésbé tőkeerős, családi vagy közepes üzemek megvédésében a magyar tulajdonú tőkeerős cégeknek is.

A tojáságazatban ezt azzal lehet elősegíteni, hogy a termelést a beruházásokkal olyan szintre emeljék, hogy az ország teljes mértékben kielégítse a keresletet. Pákozd Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: napjainkra húsz százalék alá csökkent a tojásimport.

Szintén mostanra sikerült az ágazatnak eljutnia arra a szintre, hogy a teljes önellátáshoz szükséges beruházásokat meg tudja valósítani. Ennek oka, hogy 2012-ben szigorodott a ketreces tartásra vonatkozó uniós szabályozás, akkor el kellett végezni a szigorítás betartásával járó beruházásokat. Ezeknek a fejlesztéseknek a kifutása után, jellemzően 6-8 év múlva van lehetőség újabb beruházásokban gondolkozni. Ugyanakkor Pákozd Gergely hozzátette:

a már egyébként is rendkívül szigorú állategészségügyi, állatjóléti szabályokat tovább szigorítaná az unió, így félő, 2020 után újabb veszély leselkedik a tojáságazatra.
Forrás: 
Magyar Nemzet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Nem csak üres mekegés: érzelmeket közvetítenek a kecskék

A londoni Queen Mary Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a kecskék képesek a legapróbb érzelmi változásokat is felismerni társaik hangjelzéseiben.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Pluszpénz boldog tehéntartásért

Ausztria legnagyobb tejfeldolgozó vállalata plusz pénzzel honorálja azokat a gazdákat, akik hajlandók a rendeletben előírt állatjóléti intézkedéseken túl meghatározott feltételeket is teljesíteni.

Tollas akrobaták a cívisvárosból

Hazánkban az 1980-as évek óta importált birminghami pergő és a debreceni pergő a két legnépszerűbb pergő fajta, meg kell azonban jegyeznünk, hogy 2005 óta folynak kísérletek a magyar pergő kitenyésztésére, amely egyedek lényegében a birminghami pergő fajtából kiválogatott és továbbtenyésztett galambok.