Back to top

Spárga fűtött bakhátról

Február végén, a szokásos április közepi spárgaszürethez képest hat héttel korábban kezdték el a fűtött, fóliázott bakhátakon nevelt spárgasípok betakarítását Németországban. A Waldfeucht településen működő Janßen családi gazdaság tízéves tapasztalattal rendelkezik ezen technológia területén.

A Janßen farmon a náluk megszokottnál már egy héttel korábban megkezdték a korai spárga szedését
A Janßen farmon a náluk megszokottnál már egy héttel korábban megkezdték a korai spárga szedését
A Janßen család 40 hektáron termeszt spárgát, egy részét fűtött bakhátakon. Herbert Janßen elmondta, hogy nem ők az egyetlenek Németországban, akik ezt a technológiát alkalmazzák, de

azon kevesek közé tartoznak, akik immár 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a technológiával kapcsolatban, arról, hogy mikor és hogyan kell fűteni.

Ez sokszor a megérzésen alapul. Az idei tavaszias időjárásnak köszönhetően a Janßen farmon a náluk megszokottnál már egy héttel korábban megkezdték a korai spárga szedését, ami március elején került az üzletekbe, mint a legelső hazai termék.

A Janßen család vegyes érzelmekkel tekint az idei spárgaszezon elé.

A tavalyi túltermelés és a hőség miatt sokan rosszul jártak, és csökkentették területüket, vagy teljesen fölhagytak a spárgatermesztéssel.

Emiatt az idén valószínűleg kevesebb spárga lesz a piacon, és az időjárás is változékonyabbnak ígérkezik. Jelenleg a Janßen gazdaság korai termése mellett csekély mennyiségben görög és holland áruval találkozhatunk a német piacon.

A német lakosság azonban szívesebben választja a hazai árut, azon belül is a regionális termékeket.

A spárga ára jelenleg Németországban közepes. A nagykereskedő a waldfeuchti spárgáért, minőségtől és fajtától függően kilogrammonként 8 -12 eurót fizet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

Farmhopper: applikáció és weboldal köti össze a vásárlót és a termelőt

A Farmhopper, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet digitális innovációkkal foglalkozó részlege (EIT Digital) által támogatott legújabb innovációs projekt lehetővé teszi, hogy a környezettudatos vásárló könnyen hozzáférhessen friss élelmiszerekhez, és a termelőknek is biztosítja, hogy szélesebb közönségnek mutathassák be kínálatukat, és ezzel megfelelő fizetséget kapjanak az áruért.

A zöldségek drágultak leginkább tavalyhoz képest

2019. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben - közölte a KSH.

A paprikák sem szeretik az erős fényt

Idén a szokásosnál több sugárzásban van részünk, így még fontosabb, hogy árnyékoljuk a fóliasátrakat, hangzott el a szentesi kápiatermesztési napon. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén Gulyás János a tész szaktanácsadója foglalta össze a tapasztalatokat, és persze sok jó tanáccsal látta el az érdeklődőket.

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból? Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.

Csökkent a paradicsomkivitel

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2015 és 2017 között az Európai Unió paradicsomexportja komoly mértékben csökkent. A legnagyobb visszaesés a fehéroroszországi kiviteli adatokban mutatkozik, az EU korábbi legjelentősebb paradicsomfölvásárlója 2015-ben 105 ezer tonnát vett, 2017-ben pedig csak 51 ezret.

Növényvédelmi előrejelzés – Ne várjuk meg, hogy a poloskahelyzet kezelhetetlenné váljon

Járványveszélyes idők járnak. A szőlőben minden kórokozó ellen indokolt a permetezés, a gyümölcsösökben menteni kell, amit a monília még nem tett tönkre, a zöldségeskertben ne várjuk meg a paradicsomvész látható tüneteit, mert akkor már késő. Gyérítsük az aggasztó mértékben elszaporodott márványospoloskákat is, mielőtt kezelhetetlenné válna a fertőzés.

A türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is érezhető, nő a piros bogyók népszerűsége. A Nyugat-Európában régóta kedvelt kaliforniai, valamint az utóbbi években fölfutott kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan fölhasználható Dulce Italiano paprikák iránt is. Ezt a típust már hazánkban is termesztik, egyebek közt a Tiszakécske-Kerekdombon működő Gráciakert Kertészetben.

Jól kezdődött a kápiaszezon

Az utóbbi években itthon is nőtt a kápiapaprika iránti kereslet. Ez a termelőknek is kedvez, mert hasonló jövedelmet eredményez, mint a fehér tölteni való típus, de könnyebb termeszteni. Az első bevételre azonban többet kell várni. Idén pedig a szokásosnál is egy héttel többet kellett, hallottuk a FruitVeB és a DélKerTÉSZ szakmai napján Szentesen.

Ezek az élelmiszerek őrzik a fogak egészségét

Megelőzéssel sokat tehetünk fogaink védelméért. A rendszeres tisztításon és orvosi ellenőrzésen túl bizonyos élelmiszerek fogyasztása is segít a fogak egészségének megőrzésében.