Back to top

A holland, aki megmentheti a Greenyardot

A belga Greenyard zöldség-gyümölcsértékesítő és -feldolgozó vállalat a holland Marc Zwaaneveldet nevezte ki társ-vezérigazgatónak a korábbi vezető, Hein Deprez mellé. A hulladékgazdálkodási ágazatból érkező szakembertől konkrétan azt várják, hogy megmentse a Greenyardot a csődtől.

A Greenyard neve tavaly júliusban vált ismertté Európa-szerte és Magyarországon is, amikor lisztériával szennyezett fagyasztott zöldségkeveréket hívtak vissza az európai hatóságok, és a fertőzés forrását a cég magyar leányvállalatának bajai üzemében azonosították.

Marc Zwaaneveld legutóbb a holland Van Gansewinkel hulladékgazdálkodási céget állította talpra, most pedig ugyanezt várják el tőle a Greenyardnál. Kollégái szerint Marc Zwaaneveld határozott egyéniség, kizárólag a számok és az eredmények érdeklik. Az igazgatótanács a korábbi elnök-vezérigazgatónak, Hein Depreznek is bizalmat szavazott, így ketten vezetik tovább a céget.

Szakértők szerint egy holland vezető jót tesz a vállalatoknak, aki más látásmóddal közelít a problémákhoz, ugyanakkor nem forgatja föl fenekestől a kialakult vállalati struktúrát.

Marc Zwaaneveld legutóbb a holland Van Gansewinkel hulladékgazdálkodási céget állította talpra, most pedig ugyanezt várják el tőle a Greenyardnál
Marc Zwaaneveld legutóbb a holland Van Gansewinkel hulladékgazdálkodási céget állította talpra, most pedig ugyanezt várják el tőle a Greenyardnál
A belga Greenyard Csoport forgalma a tavalyi gazdasági év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 4,2 százalékkal kevesebb, 2,91 milliárd euró volt, amit a frissáru divízió alacsony teljesítményének tudnak be. Ez a részleg a tavalyi pénzügyi év harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal kevesebb forgalmat produkált, összesen 730 ezer eurót. Az első kilenc hónapra vetítve csekélyebb mértékű, 4,5 százalékos a csökkenés, 2,38 milliárdos forgalommal. A forgalomcsökkenést a kulcsfontosságú piacokon az áruházláncok által generált árnyomásnak tudják be. A termékek közül egyedül az avokádó hozott hasznot a cégnek.

A napokban a Greenyard bejelentette átalakítási tervét, aminek szükségességét a tetemes adósságteherrel és a folyamatos piaci nyomással indokol. Az átalakítás három részből áll: gyáregységek eladásából, 422 munkahely megszüntetéséből és a feldolgozott zöldség-üzletág értékesítéséből.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Hiába az ASP, nem változtak a felvásárlási árak

Az afrikai sertéspestis távol-keleti elterjedése miatt jelentősen átrendeződött a világ sertéspiaca, ami hazánkban is problémákat okoz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai kiskereskedelmi áruházláncok, a vágóhidak, a sertéshús-feldolgozók és a tenyésztők részvételével soron kívüli megbeszélést kezdeményezett ennek megoldására.

Biológiai védekezés: antagonista gombával a botrítisz ellen

Az integrált termesztésben a vegyszeres beavatkozások visszaszorítására törekednek, amiben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai védekezési módszerek. Olaszországban a közelmúltban engedélyezték a Polyversum nevű biológiai készítményt, ami az antagonista Pythium oligandrum mikrogombát tartalmazza.

Méreten aluli harcsákkal bukott le egy halász

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) egy, méreten aluli szürkeharcsákat megtartó halászt ért tetten július elején, a Sajó térségében. A kifogott, majd jogosulatlanul megtartott halakat szerencsére élő állapotban sikerült visszajuttatni a vízbe.

Több jótékonysági vadászat lesz

Nyilatkozatot írt alá a jótékonysági vadászatok országos kiterjesztése érdekében az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. kedden Budapesten a védnöki feladatokat vállaló testülettel, amelynek fővédnöke, Semjén Zsolt kiemelte, hogy a jótékonysági vadászatok a magyar vadásztársadalom áldozatvállalását mutatják, ezért az ország minden vadásztársaságát hasonló rendezvények szervezésére szólított fel.

Öntözéses plakát segít eligazodni a vízjogi engedélyezési eljárásokban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a hatályos jogszabályoknak megfelelően aktualizálta az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat összefoglaló útmutatóját. A NAK az öntözni kívánó termelők számára ezzel is átláthatóbbá teszi az engedélyhez szükséges alapvető lépéseket.

Nemzetközi razziák: közel kétszáz tonna élelmiszert foglaltak le

Közel kétszáz tonna élelmiszert és kétmillió liter italárut, több mint kétszáz kilogramm ismeretlen eredetű növényvédőszert és egymillió darab ismeretlen eredetű teljesítményfokozót, illetve gyógyszernek minősülő terméket foglaltak le a magyar hatóságok az elmúlt hónapokban indított legnagyobb nemzetközi razziákon.

Hat tonnát várnak hektáronként Mezőhegyesen

A korábbi 7-8 tonnás hektáronkénti termásátlag helyett csak mintegy 6 tonnás búzatermést várnak egy hektárra vetítve Mezőhegyesen. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta: az őszi és téli aszály után arrafelé már későn érkezett a csapadék.

Farmhopper: applikáció és weboldal köti össze a vásárlót és a termelőt

A Farmhopper, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet digitális innovációkkal foglalkozó részlege (EIT Digital) által támogatott legújabb innovációs projekt lehetővé teszi, hogy a környezettudatos vásárló könnyen hozzáférhessen friss élelmiszerekhez, és a termelőknek is biztosítja, hogy szélesebb közönségnek mutathassák be kínálatukat, és ezzel megfelelő fizetséget kapjanak az áruért.