Back to top

Őszibarackból az Y-korona a legjobb

Hagyományos termőtájunkon, Szatymazon az őszibarackot még mindig a legtöbben tányérkoronával nevelik, pedig a jobb lenne egyszerűbben kezelhető fákra váltani, derült ki a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége szakmai napján. Gyuris Mihály szerint az Y-korona nemcsak könnyebben művelhető, hanem többet is terem, mint a hagyományos. Metszését ezúttal olasz szakember, Gianluca Pasi mutatta be.

MMG - Őszibarack: hatékonyabb metszés – több termés

 

Olaszországban a déli országrészekben használják az Y-koronát, Emilia-Romagnában a még intenzívebb, 4-4,5 méter magas karcsú orsó az elterjedt. Ez utóbbit is láthattuk a szatymazi ültetvényben, de a kísérleti sor nagyon föladta a leckét, nem mindig sikerül időben elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

Gianluca Pasi mutatta be, hogyan kell metszeni az új elvek alapján az őszibarackot
Fotó: Horváth Csilla
Gianluca Pasi első megjegyzése az volt, hogy két héttel később, virágzáskor metszene, két okból is. Az első a tavaszi fagyok veszélye, amit ellensúlyozni lehet a metszéssel. A másik ok növényélettani, és azon alapul, hogy a metszést sokként éli meg a növény, és igyekszik minden erőforrását a túlélésre, utódok létrehozására fordítani. Ha tehát virágzáskor metszünk, több gyümölcs kötődik, mint máskor.

A legértékesebb termőrészek a vékony, rövid vesszők, Olaszországban a 20-30 cm-eseket hagyják meg legszívesebben.

Nekünk ezt még szokni kell, hiszen a ceruzavastagságú termővesszőkre áll rá a szemünk, amelyeken kettős vagy hármas vegyes rügycsoportok vannak.

Hármas vegyes rügycsoport, középen a hajtórüggyel
Fotó: Horváth Csilla

Fagyveszélyes vidékeken mindenképpen érdemes magasabb fákon termeszteni, mert a fölső részek általában megússzák a fagykárt. Így volt ez Szatymazon is, Gyuris Mihály elmondta, hogy tavaly 30 százalékos termés volt, a két méter fölötti részekről.

Mindkét koronaforma fontos tennivalója a nyári metszés, amikor a sűrítő, fölösleges (víz)hajtásokat kell kivágni. Nagyon fontos ez a beavatkozás, mert

nemcsak a fölkopaszodást előzhetjük meg vele, hanem időben tudjuk eltávolítani a fák egyensúlyát később fölborító, erős növekedésű hajtásokat.

Ha sajnáljuk a rajtuk levő termést, és nem vágjuk le ezeket a részeket, később sokkal nehezebb dolgunk lesz. Ha az ültetvény növekedése különösen erős, kétszer is kell metszenünk nyáron. Y-koronán nem túl bonyolult a dolog, mindkét vázkarról 7-8 hajtást távolítsunk el.

Y-koronájú barackos metszés előtt
Fotó: Horváth Csilla
A térállás 5,5 x 2 méter GF 677 alanyon, a várható termés pedig 50 tonna hektáronként.

A pontos térállás a termőhelytől függ, ez a szatymazi öntözött barackosra javasolt sor- és tőtávolság. Olaszországban a tőtáv csak 1,5 méter, de Görögországban 2 méter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.