Back to top

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.

A 11 fős csoport főleg a ritmikán és a kakofónián alapuló modern és klasszikus műveket játszik különféle zöldségekből készült hangszereken, sárgarépa furulyán, póréhagyma hegedűn, tökdobon, uborka klarinéton vagy paprika kürtön. Immár a negyedik albumuk jelent meg egy sikeres közösségi finanszírozási kampány segítségével.

A csoport fennállása alatt több mint 150 hangszert talált föl. A világot járva minden országban más és más zöldségfélét tudnak beszerezni, így a repertoár is ahhoz illeszkedik, a zeneszámok mindig a helyszínen állnak össze.
Sárgarépából és jégcsapretekből összeállított fuvolából izgalmas hangzás csalogatható elő
Sárgarépából és jégcsapretekből összeállított fuvolából izgalmas hangzás csalogatható elő
Fotó: vegetableorchestra. org

A hagyományos hangszerekkel ellentétben a zöldséghangszerek hamar tönkremennek, és néhány órán keresztül használhatók csak, így minden koncert előtt be kell szerezni és el kell készíteni őket. Egyeseket mindenféle beavatkozás nélkül megszólaltathatók, másokat fúrni, faragni, összeilleszteni kell. Minden koncertjük előtt több mint öt órát vesz idénybe a zöldséghangszerek elkészítése és összehangolása.

A koncert után sem megy veszendőbe a sok zöldség; a feladatukat betöltött hangszereket földarabolják, és zöldségleveset készítenek belőlük, amivel megkínálják a közönséget.

A bécsi Vegetable Orchestra 2014-be bekerül a Guinness Világrekordok könyvébe, mint az 1998 és 2012 között kizárólag zöldségekből készült hangszereken a legtöbb koncertet adó zenekar. Sikerük más hasonló együttesek megalakulását ösztönözte, például Londonban vagy Long Island-en. Bohónak tűnő tevékenységükkel sikeresen népszerűsítik a zöldségek nagyszerűségét, sokrétű felhasználását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com/vegetableorchestra.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Bálint György: Műveljük a kertünket

A 100. születésnapjához közeledve dr. Bálint György kertészmérnököt, az ország Bálint gazdáját otthonában kerestük föl. Gyurka bácsi, mint általában, most is nagyon jól öltözött volt, kényelmes fotelben ülve várt. Antónia asszony teával, kávéval, frissen sült gyümölcskenyérrel kínált.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.