0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.

A 11 fős csoport főleg a ritmikán és a kakofónián alapuló modern és klasszikus műveket játszik különféle zöldségekből készült hangszereken, sárgarépa furulyán, póréhagyma hegedűn, tökdobon, uborka klarinéton vagy paprika kürtön. Immár a negyedik albumuk jelent meg egy sikeres közösségi finanszírozási kampány segítségével.

A csoport fennállása alatt több mint 150 hangszert talált föl. A világot járva minden országban más és más zöldségfélét tudnak beszerezni, így a repertoár is ahhoz illeszkedik, a zeneszámok mindig a helyszínen állnak össze.

A hagyományos hangszerekkel ellentétben a zöldséghangszerek hamar tönkremennek, és néhány órán keresztül használhatók csak, így minden koncert előtt be kell szerezni és el kell készíteni őket. Egyeseket mindenféle beavatkozás nélkül megszólaltathatók, másokat fúrni, faragni, összeilleszteni kell. Minden koncertjük előtt több mint öt órát vesz idénybe a zöldséghangszerek elkészítése és összehangolása.

A koncert után sem megy veszendőbe a sok zöldség; a feladatukat betöltött hangszereket földarabolják, és zöldségleveset készítenek belőlük, amivel megkínálják a közönséget.

A bécsi Vegetable Orchestra 2014-be bekerül a Guinness Világrekordok könyvébe, mint az 1998 és 2012 között kizárólag zöldségekből készült hangszereken a legtöbb koncertet adó zenekar. Sikerük más hasonló együttesek megalakulását ösztönözte, például Londonban vagy Long Island-en. Bohónak tűnő tevékenységükkel sikeresen népszerűsítik a zöldségek nagyszerűségét, sokrétű felhasználását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com/vegetableorchestra.org