Back to top

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

A 2018-as gyenge termés elsősorban a szárazság számlájára írható, míg a 2017-es oka épp a túl sok csapadék volt. A tavalyi termés mennyisége ötödével volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.

„A szárazság felperzselte a zöldtakarmányokat is, azonban később az őszi esőknek köszönhetően a legtöbb marhalegelő megmenekült.” – mondta Anneli Partala, a Luke egyik vezető elemzője.

A lóbab is – mely fontos szerepet játszik a növekvő népszerűségnek örvendő vegán élelmiszerekben – váratlanul, és számottevően károsodott egy molyfajnak köszönhetően. Az ezüstgammás aranybagoly  (Silver Y moth, Autographa gamma) a nagyobb ültetvényeken rágta le a növények leveleit – mondta Partala. Ezek a vándorló molylepkék gyakoriak Európában, Észak-Afrikában, Ázsiában, és a melegebb nyarakon az északi régiók felé mozognak.

Különösen gyenge volt a termés Finnország délnyugati részét. A Luke rámutatott, hogy ez a régió az ország „kenyereskosara”, és az összes gabonatermés egyötöde származik innen. Ezért ha itt kevesebb a termés, az jelentősen befolyásolja az egész ország betakarítási eredményét.

A délnyugati részen ötödével, helyenként pedig akár harmadával is kisebb volt a termés mennyisége. A zöldtakarmány pedig a megszokotthoz képest feleannyi lett.

A Luke jelentése szerint az organikusan előállított finn termények mennyisége tizedével csökkent. Azonban az összes termésnek mindössze három százalékát állítják elő ily módon.

Az intézet minden ősszel adatokat gyűjt a betakarított termés mennyiségéről közvetlenül a gazdálkodóktól, interneten illetve telefonon keresztül. Ebben 6200 gazdaság vesz részt, melyből 660 organikus minősítésű.

Összesen 48 ezer gazdaságban termesztenek gabonaféléket Finnország szerte, melyből nagyjából 4000 organikusan teszi ezt.

Forrás: 
www.rcinet.ca/eye-on-the-arctic

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Zivataros nyári idő

A múlt heti száraz, forró időjárásnak vasárnap a nap második felében heves zivatarok, néhol felhőszakadások, károkat is okozó jégesők vetettek véget. A folytatásban is többfelé öntözik záporok a talajt, és a héten a kánikula sem tér vissza. A már repedezésnek indult talajfelszínnek igen nagy szüksége volt a csapadékra, ahogy növényeinknek is a forróság enyhülésére.

Jókor jött eső – csak nem a méhészeknek

Az aranyat érő májusi eső hiányára idén nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák. A magyar határtól 120 kilométerre délre fekvő Temerin határában májusban 181 milliméter esőt jegyeztek, a Délvidék más régióiban azonban a 200 millimétert is meghaladta a havi csapadékmennyiség.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Kurta kalászok évadja

A Debreceni Egyetemen május 28-án tartották az idei búza fajtabemutatót. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon Pepó Péter professzor szervezte meg a huszonhatodik szakmai tanácskozást. A helyszíni szemle a kedvezőtlen időjárás miatt idén elmaradt.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.