0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

A 2018-as gyenge termés elsősorban a szárazság számlájára írható, míg a 2017-es oka épp a túl sok csapadék volt. A tavalyi termés mennyisége ötödével volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.

„A szárazság felperzselte a zöldtakarmányokat is, azonban később az őszi esőknek köszönhetően a legtöbb marhalegelő megmenekült.” – mondta Anneli Partala, a Luke egyik vezető elemzője.

A lóbab is – mely fontos szerepet játszik a növekvő népszerűségnek örvendő vegán élelmiszerekben – váratlanul, és számottevően károsodott egy molyfajnak köszönhetően. Az ezüstgammás aranybagoly  (Silver Y moth, Autographa gamma) a nagyobb ültetvényeken rágta le a növények leveleit – mondta Partala. Ezek a vándorló molylepkék gyakoriak Európában, Észak-Afrikában, Ázsiában, és a melegebb nyarakon az északi régiók felé mozognak.

Különösen gyenge volt a termés Finnország délnyugati részét. A Luke rámutatott, hogy ez a régió az ország „kenyereskosara”, és az összes gabonatermés egyötöde származik innen. Ezért ha itt kevesebb a termés, az jelentősen befolyásolja az egész ország betakarítási eredményét.

A délnyugati részen ötödével, helyenként pedig akár harmadával is kisebb volt a termés mennyisége. A zöldtakarmány pedig a megszokotthoz képest feleannyi lett.

A Luke jelentése szerint az organikusan előállított finn termények mennyisége tizedével csökkent. Azonban az összes termésnek mindössze három százalékát állítják elő ily módon.

Az intézet minden ősszel adatokat gyűjt a betakarított termés mennyiségéről közvetlenül a gazdálkodóktól, interneten illetve telefonon keresztül. Ebben 6200 gazdaság vesz részt, melyből 660 organikus minősítésű.

Összesen 48 ezer gazdaságban termesztenek gabonaféléket Finnország szerte, melyből nagyjából 4000 organikusan teszi ezt.

Forrás: www.rcinet.ca/eye-on-the-arctic