Back to top

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

A 2018-as gyenge termés elsősorban a szárazság számlájára írható, míg a 2017-es oka épp a túl sok csapadék volt. A tavalyi termés mennyisége ötödével volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.

„A szárazság felperzselte a zöldtakarmányokat is, azonban később az őszi esőknek köszönhetően a legtöbb marhalegelő megmenekült.” – mondta Anneli Partala, a Luke egyik vezető elemzője.

A lóbab is – mely fontos szerepet játszik a növekvő népszerűségnek örvendő vegán élelmiszerekben – váratlanul, és számottevően károsodott egy molyfajnak köszönhetően. Az ezüstgammás aranybagoly  (Silver Y moth, Autographa gamma) a nagyobb ültetvényeken rágta le a növények leveleit – mondta Partala. Ezek a vándorló molylepkék gyakoriak Európában, Észak-Afrikában, Ázsiában, és a melegebb nyarakon az északi régiók felé mozognak.

Különösen gyenge volt a termés Finnország délnyugati részét. A Luke rámutatott, hogy ez a régió az ország „kenyereskosara”, és az összes gabonatermés egyötöde származik innen. Ezért ha itt kevesebb a termés, az jelentősen befolyásolja az egész ország betakarítási eredményét.

A délnyugati részen ötödével, helyenként pedig akár harmadával is kisebb volt a termés mennyisége. A zöldtakarmány pedig a megszokotthoz képest feleannyi lett.

A Luke jelentése szerint az organikusan előállított finn termények mennyisége tizedével csökkent. Azonban az összes termésnek mindössze három százalékát állítják elő ily módon.

Az intézet minden ősszel adatokat gyűjt a betakarított termés mennyiségéről közvetlenül a gazdálkodóktól, interneten illetve telefonon keresztül. Ebben 6200 gazdaság vesz részt, melyből 660 organikus minősítésű.

Összesen 48 ezer gazdaságban termesztenek gabonaféléket Finnország szerte, melyből nagyjából 4000 organikusan teszi ezt.

Forrás: 
www.rcinet.ca/eye-on-the-arctic

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.