Back to top

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Nyolc évig tartó, a levegőminőség javítását célzó integrált programba kezd a Herman Ottó Intézet és mintegy húsz partnerszervezete, miután sikerrel pályáztak a LIFE környezetvédelmi projekt megvalósítására.

Az uniós társfinanszírozású projekt keretében 10 népes magyar település mintegy 3 millió lakója számára indulnak a levegőminőség javítását célzó komplex programok.

Az érintett városok a következők: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya.

A projektet elindító sajtótájékoztatón Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a Hungairy néven induló kezdeményezés esetében átfogó, hosszabb időtávot átölelő,

komplex programról van szó, amelyet nem lehet leszűkíteni egy feladatra. A programban ezért az energiahatékonyságnak, a méréseknek, a szemléletformálásnak is nagy szerepe lesz.

A program kulcselemét jelenti majd a tudományos háttér megalapozása – mondta el a sajtótájékoztatón Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője. Ennek keretében a feladatok nagyban támaszkodnak majd az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseire, és az OMSZ adatfeldolgozása révén részt vesz a döntés-előkészítés, döntéstámogatás fázisában is.

Létrejön egy ökomenedzseri hálózat is, amelynek keretében 20 szakértő 8 éven át fogalmaz meg javaslatokat a településeknek, és újabb, a témába vágó pályázatok felkutatásában is segít.

Riesz Lóránt hozzátette: azt remélik, hogy ez az ökomenedzseri rendszer a 8 év letelte után is tovább működhet.

A program részeként utazási appok fejlesztése, közbringa-rendszer, és számos szemléletformáló kampány is indul majd. Ez utóbbiak közül a legfontosabb a lakossági fűtés korszerűsítését célozzák, hiszen a korszerűtlen és a szabályokat figyelembe nem vevő lakossági tüzelés a levegő minőségét egyik legnegatívabban befolyásoló tényező.

A nyolcéves program 5 milliárd forintba kerül, amelynek 40 százalékát a magyar állam, 60 százalékát pedig az Európai Bizottság állja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Évi 8 millió tonna műanyag jut az óceánokba - megoldás az új akcióterv?

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Tömeges halpusztulás a Palicsi-tóban

Vajdaság egyik gyöngyszeme a Palicsi-tó és környéke. Nem csak a helybéliek, de a turisták kedvenc üdülőhelye is. Végre megérkezett a jó idő, a tó látványa viszont most nem vonzza, inkább taszítja az oda látogatókat.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

A gabonaágazat helyzetéről, a mezőgazdasági termelést segítő támogatásokról és a Közös Agrárpolitika 2020 után várható szabályozásáról tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Prügyi Mg. Zrt. által szervezett Őszi Kalászos Fajtasor Bemutatón.

A Tisza-tavat is megtisztítják a PET Kupán

Tisza-tavi futammal bővül idén a hagyományos Felső-Tiszai PET Kupa sorozat, így a pénteken induló és kedden záruló vízi rendezvény keretében a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott hulladéktól.