0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Nyolc évig tartó, a levegőminőség javítását célzó integrált programba kezd a Herman Ottó Intézet és mintegy húsz partnerszervezete, miután sikerrel pályáztak a LIFE környezetvédelmi projekt megvalósítására.

Az uniós társfinanszírozású projekt keretében 10 népes magyar település mintegy 3 millió lakója számára indulnak a levegőminőség javítását célzó komplex programok.

Az érintett városok a következők: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya.

A projektet elindító sajtótájékoztatón Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a Hungairy néven induló kezdeményezés esetében átfogó, hosszabb időtávot átölelő, komplex programról van szó, amelyet nem lehet leszűkíteni egy feladatra. A programban ezért az energiahatékonyságnak, a méréseknek, a szemléletformálásnak is nagy szerepe lesz.

A program kulcselemét jelenti majd a tudományos háttér megalapozása – mondta el a sajtótájékoztatón Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője. Ennek keretében a feladatok nagyban támaszkodnak majd az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseire, és az OMSZ adatfeldolgozása révén részt vesz a döntés-előkészítés, döntéstámogatás fázisában is.

Létrejön egy ökomenedzseri hálózat is, amelynek keretében 20 szakértő 8 éven át fogalmaz meg javaslatokat a településeknek, és újabb, a témába vágó pályázatok felkutatásában is segít.

Riesz Lóránt hozzátette: azt remélik, hogy ez az ökomenedzseri rendszer a 8 év letelte után is tovább működhet.

A program részeként utazási appok fejlesztése, közbringa-rendszer, és számos szemléletformáló kampány is indul majd. Ez utóbbiak közül a legfontosabb a lakossági fűtés korszerűsítését célozzák, hiszen a korszerűtlen és a szabályokat figyelembe nem vevő lakossági tüzelés a levegő minőségét egyik legnegatívabban befolyásoló tényező.

A nyolcéves program 5 milliárd forintba kerül, amelynek 40 százalékát a magyar állam, 60 százalékát pedig az Európai Bizottság állja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu