Back to top

Hiánycikk, és lassan megfizethetetlen a széna és a szalma

Szinte naponta dőlnek meg a csúcsok, sosem látott magasságokba emelkedett, és ki tudja, hol áll meg Németországban a széna és a szalma ára. A jelenség oka a tavalyi rekordaszály, következménye pedig az állatállomány csökkenése, mert sokszor egyszerűen fenntarthatatlan a takarmányozás.

Fotó: U. Leone / Pixabay
A tél vége óta egyre kevesebb a széna és a szalma Németország-szerte.

Ahol egyáltalán még kapható, ott sosem látott magasságokba szökött az ára, és szinte mindent megvesznek, minőségtől függetlenül

– számol be róla az agrarheute.de. A német agrárhír-portál információi szerint takarmánykereskedők és gazdaszervezetek egyaránt megerősítették, hogy a helyzet rendkívül kiélezett, főleg az ország északi, északnyugati és keleti régióiban. Délen egyelőre még kevésbé súlyos a hiány. A tavaly nyáron tapasztalt, sosem látott mértékű aszály az oka, hogy mindenből lényegesen kevesebb termett a tervezettnél, és természetesen nemcsak szálastakarmányból van hiány, de minden egyébből is, amivel helyettesíthetnék az állattartók. És persze minden drága, ami még egyáltalán kapható, az első kaszálásokig pedig még hátravan jó néhány hét…

A kiélezett helyzetben az üzemek egy idő után nem tudnak mást tenni, mint az állatállományukat csökkenteni.

Már tavaly novemberben is kevesebb szarvasmarhát számoltak Németországban, mint májusban, és ez a várakozások szerint csak fokozódik – vélik a gazdaszerveztetek.

A körbálás széna tonnája országos átlagban 192 euróba kerül márciusban az agrárkamara felmérése szerint, ami 11 euróval több, mint a februári ár, a tavaly márciusit pedig nem kevesebb, mint 59%-kal haladja meg. Valószínűleg azonban így sem tart ki a készlet, akinek még van szénája, az a törzsvevőinek tartja meg.

A körbálás szalma tonnájáért történelmi rekordösszeget, 120 eurót fizetnek országos átlagban mostanság, ami 9 euróval több, mint februárban, a tavaly márciusi átlagárat 23%-kal haladja meg. Mindenesetre nagy a szórás 78 és 150 euró között.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újra Mezőhegyesé a vetőmagüzem

Visszavásárolta a Limagraintől a korábban is Mezőhegyeshez tartozó vetőmagüzemet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A létesítmény megszerzésével a feldolgozás is a zrt.-hez kerül, a folyamat végén pedig saját fémzárolt vetőmagot bocsáthatnak ki.

Innovatív takarmányozás – kiállítás Kölnben

Nagy sikert aratott a Kölnben, június közepén megrendezett Victam & Grapas International kiállítás. A kiállított új termékeket és gépeket is az innovatív megoldások jellemezték, a konferencián pedig a jövő megoldásaival ismerkedhettek meg a látogatók.

Nyári forróság: takarmányozás és a klímaváltozás

Tengeri algák elmeszesedett vázából állítják elő azt a természetes anyagot, amely főleg kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Régóta használják bendő pufferként a kérődző állatok takarmányozásában.

Kutyaeledelt hív vissza a Fressnapf

Szalmonellával szennyezett kutyaeledelt hív vissza a Fressnapf - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Milyen az idei szénatermés?

Tavasszal nagy volt az aszály, aztán jött a sok eső. Most, hetek óta tart a kánikula, vajon milyen szénatermést tudtak betakarítani a gazdák – kérdeztük Tasi Juliannát, a Szent István Egyetem docensét.

Újra magyar állami tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem

Újra magyar állami tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a francia termelők tulajdonában álló Limagrain-től vásárolta meg termelő leányvállalatát – tájékoztatta a magyar cég hétfőn az MTI-t.

A kecske foga akkor sem kopik, ha földet eszik

A kecskék legelés közben sok homokot és port is megesznek. Ez mégsem vezet a fogaik kopásához annak ellenére, hogy szinte folyamatosan táplálkoznak.

A Kínában tomboló ASP miatt Amerikában csökken a tej ára

A kínai sertéseket pusztító afrikai sertéspestis leszorítja a sertéstápok készítésére használt különféle termékek – így a tej – globális árát. Az árak már most elérték a történelmi legalacsonyabb szintet – olyan alacsonyak, hogy nem fedezik a bekerülési költségeket. A járvány előtt az USA szállította a legtöbb tejsavót Kínába.

Extrém hőhullám jön

Minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámra számíthatunk a héten, ami a legsúlyosabban Európai kontinentális éghajlatú területeit érinti.

Alternatív fehérjenövények

Május végén a fehérje növények fejlesztésének lehetőségeiről tanácskoztak Nyíregyházán a Westsik Vilmos Kutatóintézetben. Ez, mint a Debreceni Egyetem Agrár-kutatóintézetek és Tangazdaság egyik helyszíne, megfelelőnek bizonyult annak az országos rendezvénynek a megtartására, amelynek célja a magfehérje-növények genetikai alapjainak és termesztés­technológiájuk sarkalatos elemeinek ismertetése volt.