Back to top

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzés

Tavasszal elsőként a viziszárnyastartók számára indítja el ingyenes állategészségügyi oktatását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A képzés résztvevői számára a tananyagot, illetve az előadásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei készítették el.

A képzés elsősorban a helyes állategészségügyi és járványvédelmi szemlélet kialakítását célozza, de ehhez a termelőknek a helyes telepi gyakorlat napi szintű kialakításán keresztül kíván segítséget nyújtani. Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki, praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi, állathigiéniai szakemberek lesznek. Az előadások megtartásában a járványvédelmi kerekasztal tagjai is részt vállaltak.

A félnapos oktatás során az elsajátítandó anyagot nyomtatva is megkapják a résztvevők, amelyet a kamara honlapjáról elektronikus úton letölthet majd mindenki. A kiadvány a kamara mezőgazdasági kézikönyvsorozatában jelenik meg, és a baromfitartók számára ez is ingyenesen elérhető lesz.

A későbbiekben valamennyi gazdasági állatfaj tartói részére szeretne a kamara segítséget nyújtani a telepi járványvédelem hatékonyabbá tételében, hasonló képzések indításával, illetve szakmai anyag elkészítése révén. Az előadásokat kis csoportokban tervezik megtartani, ezáltal is lehetőséget teremtve a kötetlen párbeszédre és a termelők kérdéseinek egyénre szabott megválaszolására, illetve tanácsadásra.

A rendezvények pontos időpontjai és helyszínei az agrár-gazdasági kamara honlapján lesznek elérhetőek, illetve itt lehet ezekre regisztrálni.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Eladja a Greenyard a bajai hűtőházát

Gazdát cserél a közeljövőben a bajai hűtőház, amelynek gyorsfagyasztott termékei halálos áldozatokkal is járó európai lisztéria-botrányt okoztak. A jelenlegi tulajdonos belga Greenyard a gyárat várhatóan egy másik belga társaságnak értékesíti.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Keress rengeteget!

Hol vannak erdők Magyarországon? Minden fás terület erdő? Milyen erdőterületen járok? Magántulajdonban van-e a terület? Milyen turistautak vannak az erdőben? Védett területen haladok? Erre a kérdésrengetegre ad válaszokat az Erdőtérkép (https://erdoterkep.nebih.gov.hu/).