Back to top

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Palkovics László rektor (balra) és Kerschner Ferenc, a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója
Palkovics László rektor (balra) és Kerschner Ferenc, a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója
Fotó: MTI - Soós Lajos
Palkovics László, az egyetem rektora a megállapodás aláírásán kiemelte, hogy a Borsod megyei székhelyű vállalat fontos ásványvízforrással rendelkezik, amelynek kiaknázása gazdaságilag stratégiai jelentőségű, ehhez a SZIE szakmai, innovációs partnerséget kíván nyújtani. Az együttműködés során fontos cél és feladat egy újfajta ízesített ásványvíz és egy innovatív, biológiailag lebontható csomagolás, valamint újfajta likőrtermékek és új pálinkaérlelési módszer fejlesztése.

Palkovics László, a SZIE Élelmiszertudományi Karának dékánja ismertette, hogy az együttműködéssel kiemelt figyelmet kap többek között a vállalat részére történő termékfejlesztés, technológiai optimalizálás. Mindez a gyakorlatban a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben is megjelenik majd.

A Miskolci Likőrgyár Zrt. az együttműködés során gyakornoki-gyakorlati helyeket biztosít az egyetem hallgatói számára, szakmai támogatást nyújt a SZIE oktatói részére,

valamint aktív szerepet vállal az oktatásban és a duális képzés elindításában. Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerint a megállapodás jó mintául szolgálhat egy egyetem és az iparvállalatok közötti olyan együttműködésre, közös projektre, amelyben termék- és technológiai fejlesztés is megvalósul.

Frey Tamás, a tanszék munkatársa egy számítógépes vezérlésű lépcsős lepárló berendezést kezel a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Sör- és Szeszipari Tanszékének pálinkafőző üzemében
Frey Tamás, a tanszék munkatársa egy számítógépes vezérlésű lépcsős lepárló berendezést kezel a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Sör- és Szeszipari Tanszékének pálinkafőző üzemében
Fotó: MTI - Soós Lajos

Kerschner Ferenc, a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a megállapodás aláírói egyetértenek abban, hogy a közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap a tudományos szféra és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítése, az együttműködés a kutatásfejlesztési pályázatokon. Ezen irányú közös tevékenységük eredményei

a közeljövőben hatékonyabban épülhetnek be az élelmiszeriparba, hozzájárulva a gazdasági versenyképesség erősítéséhez.

Az MTI-nek elmondta, hogy a Miskolci Likőrgyár Zrt.-t 1916-ban alapították a borsodi megyeszékhelyen. A cég égetett szeszesitalokat, pálinkát és likőröket gyárt, mintegy 130 fajta terméket forgalmaznak. A vállalat forgalma tavaly megközelítette az egymilliárd forintot, az előző évhez képest mintegy 50 százalékkal nőtt. A vállalat 1999 óta gyártja a Lillafüred ásványvizet, amelynek forgalma tavaly 2017-hez képest közel 400 százalékos növekedést ért el. A cégnek jelenleg 52 dolgozója van - tette hozzá.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről

Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célra történő gyümölcspárlat-készítés adómentességét – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.