Back to top

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

A  „sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör” mondás feltehetően népi megfigyelésen alapul,

Évszázadokon keresztül gondolta az emberiség,  ha betartja a sör-bor sorrendet, nagy baj nem érhet senkit, ellenkező esetben viszont jön a macskajaj. Szinte minden nyelvben van erre az italsorrendre egy népi szólás, bizonyítékok viszont eddig nem álltak rendelkezésre.   

A német Witten/Herdecke Egyetem és az angol University of Cambridge kutatói nem nyugodtak, és tudományos kísérletbe kezdtek, amelynek eredményét a sciencedaily.com oldalon osztották meg.

Íme a megcáfolhatatlannak látszó helyes válasz az emberiséget régóta foglalkoztató kérdésre, hogy a bölcsesség megfogadása valóban csökkenti-e, vagy sem a másnaposság terhét.

A kísérletbe kilencven 19 és 40 év közötti önkéntest vontak be, akiket  három csoportra osztottak.

Az első csoport először megivott  2,5 pint (több, mint  1 liter) sört, majd erre 4 nagy pohár bort. A második csoport ugyanezt a mennyiséget itta, csak fordított sorrendben, a harmadik csoport tagjai csak sört vagy csak bort fogyasztottak.

A kísérletet egy héttel később megismételték, és ellentétes alkoholfogyasztásra váltottak, azaz  aki az első héten előbb ivott sört, annak most először bort kellett innia, illetve a harmadik csoportban, aki előző alkalommal csak sört kapott, az most csak bort. Ily módon a csoportokat nemcsak egymáshoz hasonlították, hanem minden résztvevőnek saját kontrollja is volt.


A kísérlet közben rendszeres időközönként figyelték a résztvevők hogylétét, és a nap végén egy tízes skálán azt is meg kellett becsülniük, mennyire érzik részegnek magukat. Ezután aludni tértek. A következő napon pedig kifaggatták őket, mennyire érzik magukat másnaposnak az olyan tünetek alapján, mint szájszárazság, fáradtság, fejfájás, szédülés, hasfájás, szapora szívverés, étvágytalanság, hányinger.

A kutatók azt találták, hogy a három csoport egyikének sem volt szignifikánsan eltérő másnapossági pontszáma a különböző alkoholtartalmú italok sorrendjével.
Viszont függetlenül attól, melyik csoportban voltak, a nők általában erősebb tünetekről számoltak be.
-Fehérborral és világos sörrel elvégezve a kísérletet nem találtunk igazságot abban, hogy sör fogyasztása a bor előtt enyhébb másnaposságot okozott volna. Túl sok alkohol nagy valószínűséggel mindenképpen másnaposságot fog okozni. Az egyetlen, amiből a mértékére lehet következtetni, az az, hogy mennyire rúgunk be.  – összegezte az eredményt a kutatásban részvevő német tudós, Jöran Köchling.

Amit biztos, ha a túl sok  alkoholtartalmú ital fogyasztunk, az valószínűleg mindig másnaposságot eredményez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

Nevezzük el együtt a Lovassy lócsaládot!

Egyedi játékkal hívta fel a borkedvelők figyelmét a vadonatúj Lovassy LIFE borcsalád: a címkéken szereplő 8 különböző színű ló elnevezéséhez várják a szavazatokat, hogy a jövőben dedikáltan, játékos formában lehessen a borokról kommunikálni.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.